11 personages die op elk kerstfeest voorkomen

Kerstmis komt dichterbij. Hoewel de emotie, de illusie en de magie daarbij horen, en jij niet dat verzuurde figuur bent dat te snel is opgegroeid, is kerst altijd een moeilijk tijd vanwege de opeenstapeling van familiaire activiteiten. In veel gevallen zijn deze speciale momenten een succes, maar in andere zijn er zekere personen die het voor elkaar krijgen om de spotlights op zichzelf te richten, in goede en slechte gevallen. Klinkt dat bekend?

Foto: gpointstudio

De schoonbroer

Hij is present in alle beschamende lijsten en vaak in negatieve zin. In veel gevallen kan dit personage succes hebben, hij is de ziel van het feest en hij heeft praatjes voor tien als het aankomt op Christmas Carols. Maar in andere gevallen (in de meeste) maakt deze meneer er tijdens kerst gebruik van om zijn zure humor te tonen of te praten over die dingen uit verleden die iedereen liever vergeet. Hij vraagt zich ook af of de zeevruchten wel goed zijn en of de rollade wel de juiste prijs, juist en dat allemaal terwijl het diner al in volle gang is. Desalniettemin zijn politiek en voetbal de thema’s waar hij zich het comfortabelst bij voelt. Hij weet hoe je de wereldproblematiek oplost; waarom hebben we hem dat niet eerder gevraagd?

ben stiller snap scooter dodgeball

De ouders

Dit personage verschilt van sekse bij iedere familie, maar gedraagt zich overal hetzelfde. Deze persoon brengt het hele diner staand door en draagt borden, snijdt het vlees, dekt de tafel, ruimt de tafel af, serveert, verzorgt de drank, zoekt naar ijsklontjes, vult de sausjes bij, et cetera. Deze persoon kijkt of alles goed is op elk moment. Hij of zij kijkt niet naar de anderen, maar naar de tafel en de borden voor het geval er iets mist of over is. Na het dessert drinkt deze persoon meer dan gebruikelijk. Het is verdiend, ook al wordt er heel wat onzin uitgekraamd.

party christmas winter drunk drink

Het muggenziftende neefje

De ouders (of grootouders) zeggen altijd hetzelfde tegen hem: “Zal ik een ei voor je bakken?”. Waarom? Nou, omdat hij niet zo van ‘hoogstaande’ keuken is, niet als het gaat om zeevruchten, niet als het gaat om vlees en niet als het gaat om vis. Niets wat lijkt op pasta, vlees met friet, een gebakken ei, rijst, hamburgers of pizza is goed. Hij wil spaghetti in welk kerstdiner dan ook en hij heeft een master nodig om te begrijpen wat die spier van dat dier met die saus met die onbegrijpelijke sinaasappelsmaak nu is. Hij is vervelend en verwend, omdat hij zich niet weet aan te passen. Hij zal zeuren dat hij vis haat tot oma een eitje voor hem bakt.

time college dinner

De dwarsligger

Over het algemeen een jongvolwassene of een student met  een revolutionaire geest. Dit personage komt gewoonlijk voor in de vrouwelijk en mannelijke versie, ontkent kerst het liefst met de boodschap dat het in het leven is geroepen voor de consument en hypocriet is. Met de tijd wordt deze persoon wat relaxter, houdt hij zijn idealen intact maar wel met respect naar zijn familie. Tot het moment dat hij de dertig passeert en hij klaagt over de enorme hoeveelheid eten. Deze persoon praat over religie en politiek om zijn ongemakkelijke idealen te versterken. Hij is tegen kerst en cadeaus en als hij ook nog veganistisch is, klaagt hij dat er voro hem geen alternatief diner is klaargemaakt.

the simpsons hippie

De kok

Man of vrouw, deze persoon is altijd bezorgd over het resultaat van zijn kookkunsten, Sterker nog een gang mislukt normaal gesproken, dit komt natuurlijk door de zenuwen en de druk, ook al doet niemand hier ooit vervelend over. Deze persoon is geniaal, maar deze avond is zijn avond. In elke authentieke familie is er wel een herinnering over dat kersdiner dat helemaal in de soep liep, van diarree-aanvallen tot aan vuur in de keuken tijdens het bereiden. Pas op met gamba’s en inktvis!

food

De nieuwe

Dit is meestal de vriend of vriendin van een van de jongeren en deze komt voor de eerste keer bij de familie over de vloer. Deze persoon valt op omdat iedereen naar hem/haar kijkt. Er zijn duizenden vragen. De kok vraagt zich af of ‘de nieuwe’ het eten wel lekker vindt en observeert alle bewegingen. De partner is aan de andere kant van de tafel om te zien dat of zijn/haar geliefde alleen weet de overleven. Het is een test. De toekomstige schoonvader of schoonmoeder zit er bovenop en verplicht ‘de nieuwe’ dingen te doen, wat het ook is (meer drinken, te veel eten, grappen vertellen, praten over de familie en alle functies die ze bekleden…). Inclusief zingen, ook al is de voordeur dan misschien al in zicht.

kids today parents partner coworkers

De zanger(es)

In elke familie is er iemand die beter zingt of een instrument bespeelt dan wie dan ook. Deze exclusiviteit tovert de persoon om tot officiële familiezanger, op z’n minst tijdens de kerst. Alle kersthits moeten even gezongen worden. Buiten de gouden oude, zijn er ook nieuwere nummers of een oud nummer gezongen in een andere toonhoogte die opa pijn aan de oren doet. Hij is als de rattenvanger van Hamelen, één iemand begint en de rest volgt in deze musical. De fles likeur en het koffielepeltje blijken onmisbaar, ook al wordt de rand van de tafel ook gebruikt als drumstel. Er is niemand die deze persoon kan stoppen.

Red Oaks  dance dancing amazon video red oaks

De ritmegestoorde

Binnen dit muzikale feestgedruis is er altijd iemand die de melodie verliest en de tekst vergeet. Deze persoon probeert dat te verbergen, maar het gebeurt enkele personen. Een rood hoofd is het gevolg. Zijn onnavolgbare slagen met de vork tegen de glazen, borden en kandelaar verkrachten de originele versie. Het is het beste als iemand de vork afneemt.

shh be quiet shhh stop talking shhhh

De clown

Er zijn natuurlijk saaiere families dan andere, maar bijna elke familie kent een clown. Iemand die op een grappige of minder grappige manier, probeert wat jus toe te voegen aan de kerstmomenten. Hij praat te hard. Zijn kerstmuts mag niet ontbreken, het hertengewei natuurlijk ook. Hij of zij stelt voor om woordspelletjes te doen. Hij strooit met grappen om de mensen te laten lachen en is de perfecte entertainer voor de kinderen. Na hetzelfde verhaal elk jaar opnieuw, is het tijd voor vernieuwing of zal hij of zij zelfs sterven, maar er is niets beters dan iemand die de boel een beetje opleukt.

friends merry christmas friends tv holiday armadillo

De opa

Dit kan ook een oma zijn, maar normaal gesproken is het de mannelijke versie. Wat gebeurt er met deze meneer? Om de een of andere reden is hij boos vanaf de eerste hap tot aan de laatste hap van het toetje. Daarna sluit hij met een lichte glimlach zijn ogen. Hij wordt alleen wakker als de kerstman op het toneel verschijnt, maar na deze emotionele gebeurtenis gaat hij terug naar zijn favoriete onderdeel van de dag: slapen in een stoel die de afdruk van zijn lichaam erin heeft staan.

MLB.com mlb baseball fan tired

De volwassenen in het algemeen

Jongvolwassenen tot aan de dertigers schamen zich voor het gedrag van hun grootouders, ooms, tantes en hun ouders. Vooral hun ouders. De eerder genoemde hebben net wat meer speelruimte. Tijdens de kerst wordt er gezongen, gedanst en gek gedaan. Het is iets heel gewoons voor volwassenen. Dat moet je respecteren, want ze vinden het leuk om samen met de familie te zijn en dat geeft ze een emotie die ze gek laat doen. Natuurlijk is er altijd een kind of een jongere die dan de handen voor de ogen slaat of snel op de telefoon kijkt. Met de leeftijd wordt dit minder.

friends monica geller ross geller

Herken je jezelf in een van deze personages? Als je voorkomt in een groep die je moet vermijden, spijt het ons. We gaan ervan uit dat je onwetend bent. Als je niet een van bovenstaande figuren bent, weet je waarschijnlijk het best hoe je met ze om moet gaan. Laat ze hun rol spelen! Of vlucht, vlucht ver, en kom niet terug.

Lees ook: 5 perfecte kerst outfits voor 2017!

Auteur: Eline Dabekaussen
Vindt u dit artikel leuk? dan kunt u het delen

Meer informatie

Laat een bericht achter

Creëer een bruiloftsite

100% aanpasbaar met honderden ontwerpen om uit te kiezen. Zie meer ontwerpen >

Werkt u in de bruiloftindustrie?
Als u een bedrijf heeft of u bent een bruiloft professional, dan geeft  Zankyou u de mogelijkheid uw diensten te publiceren aan duizenden bruidsparen die ervoor kiezen om bij Zankyou hun bruiloft te organiseren in meer dan 19 landen. Meer informatie