4 ontspanningstechnieken om bruiloftstress te verminderen!

Stress is een van de meest voorkomende ziektes van de 21e eeuw. Veel mensen lijden eronder en stress kan na een tijd zelfs tot andere kwalen leiden, zoals angst en depressie!

Hoewel langdurige spanning, en daarmee stress, vaak nauw verbonden is aan het werk, kan het ook andere oorzaken hebben. Een verandering in routine, chaos, of grote gebeurtenissen zoals het huwelijk. Wij weten allemaal dat er veel bij het plannen van een bruiloft komt kijken, en soms kan de druk van de grote dag je even teveel worden. En als helemaal als het dagelijks leven gewoon door moet gaan!

Maar gelukkig zijn er veel manieren om stress te verminderen. Pas onderstaande technieken toe, en je zult merken dat je je al snel een stuk beter voelt. Want uiteindelijk is het de bedoeling dat je stressvrij je grote dag ingaat, zodat je optimaal kunt genieten!

Foto: sheff

Meditatie

Meditatie is een vorm van ontspanning, waardoor je stress aanzienlijk vermindert. Door middel van de geest te ontdoen van de ‘wereldse toestand’ kom jein een extreme staat van concentratie. Met deze Oosterse techniek bereikt je lichaam een transcendentale staat, en wordt je gevoed door positieve gevoelens. Door middel van de geest te controleren, kan je lichaam zich concentreren op een goede ademhaling en daarmee ook ontspanning. Meditatie heeft bewezen neurofysiologische gevolgen dankzij de nieuwe interne energie die vrijkomt. Met een nieuwe gemoedsrust wordt je elke dag geconfronteerd met een grotere vastberadenheid en enthousiasme. Negatieve gedachten verdwijnen en ingewikkelde situaties worden positiever belicht. Zet een rustgevend muziekje op, en verlies jezelf in je prachtige innerwereld! Lees ook: drie tips om te ontspannen voor de grote dag. 

Foto: mimagephotography

Spieren ontspannen

Stress kan ook als sneeuw voor de zon verdwijnen met ontspanningstechnieken voor het lichaam. Evenals bij meditatie, is je hoofd ook hier weer een van de hoofdrolspelers. Je adem is voor deze spierontspanningstechniek ook een belangrijke factor. Probeer al je spieren in je lichaam aan te spannen, stukje voor stukje. Ook de spieren die je niet bij naam kent! Probeer nu je lichaam stuk voor stuk weer te laten ontspannen. Begin van beneden naar boven. Eerst je tenen, je voeten, je enkels, enzovoort. Eindig met je hoofd (neus, ogen, mond). Het aanspannen van je spieren, en het beetje bij beetje ontspannen, geeft je een merkwaardig maar fijn gevoel van ontspanning, en doet je stress zeker dalen! Ook interessant: wees fit voor je bruiloft en vermijd deze sportfabels. 

Foto: Halfpoint

De kracht van de taal

Er is niets krachtigers dan je brein. Je hersenen zijn in staat om je lichaam en geest te beheersen, en dit kan in je voordeel werken. De woorden die je denkt en zegt geven je gedachten vorm, en kunnen je doen inspannen, of ontspannen.

Sluit je ogen en adem rustig. Concentreer je op verschillende lichaamsdelen, in een vaste volgorde. Praat tegen jezelf. ‘Mijn benen worden zwaarder,’ en ga zo lichaamsdeel voor lichaamsdeel af. In uiterste concentratie zul je voelen dat je lichaam daadwerkelijk zwaarder wordt, maar op een fijne manier, vol met een krachtige energie. Je enige oplossing is het laten vallen, je eraan toegeven, en je geest laten varen. Laat je wegvaren naar een ander bewustzijn. Laat je vallen zonder angst en ga zo door, beetje bij beetje, tot je lichaam compleet zonder angst is, en je je weer licht maar met hernieuwde energie voelt!

Foto: eldar nurkovic

Yoga

Yoga is niet slechts een techniek, maar een discipline. Het is een van de zes filosofische systemen van India, nauw verbonden aan het hindoeïsme, het boeddhisme en het jaïnisme. Zowel het lichaam als geest worden verrijkt door middel van bepaalde houdingen (asana’s) en poses van verschillende moeilijkheidsgraden. De basis is altijd de gecontroleerde ademhaling.

De sessies beginnen met oefeningen en eindigen met een ontspanning. Tijdens de oefeningen bereikt de geest een hoge mate van concentratie.  Na de activiteit bereiken lichaam en geest een nieuwe kracht om situaties opnieuw aan te kunnen, op basis van je nieuwe filosofie. Yoga heeft langzaamaan ook het westen bereikt en miljoenen gestreste mensen vinden rust bij het uitvoeren van yogaoefeningen. Het heeft hierom ook ongelooflijke voordelen voor je algemene gezondheid. Zeker de moeite waard dus! Samen sporten met je partner? Ontdek hier welke workout oefeningen jullie kunnen doen! 

Foto: lkoimages

Gelukkig ben je niet de enige die stress ervaart. Iedereen komt op een bepaald punt in zijn leven in contact met stressvolle situaties. Vergaderingen, kinderen, dossiers, werk, verkeer. De lijst is eindeloos. Maar probeer de oefeningen van deze lijst en je zult zien dat je lichaam en geest zicht snel ontspannen en stress niet in jouw woordenboek voorkomt!

Lees ook: To-do list voor de ochtend van je bruiloft

Auteur: Sherita Jager
Vindt u dit artikel leuk? dan kunt u het delen

Meer informatie

Laat een bericht achter

Creëer een bruiloftsite

100% aanpasbaar met honderden ontwerpen om uit te kiezen. Zie meer ontwerpen >

Werkt u in de bruiloftindustrie?
Als u een bedrijf heeft of u bent een bruiloft professional, dan geeft  Zankyou u de mogelijkheid uw diensten te publiceren aan duizenden bruidsparen die ervoor kiezen om bij Zankyou hun bruiloft te organiseren in meer dan 19 landen. Meer informatie