7 tips voor een groene, eerlijke en duurzame bruiloft!

Jouw trouwdag moet natuurlijk op alle fronten perfect zijn. Maar hoe mooi is het als je je gasten ook kennis kan laten maken met jouw idealen? Een ecologische of duurzame bruiloft klinkt misschien een beetje suf, maar het betekent echt niet dat je een geitenwollensokken-feest hoeft te organiseren. Er zijn zat mogelijkheden voor een hip feest en daarom willen wij jou een aantal tips meegeven om dit mogelijk te kunnen maken.

Femke van den Heuvel Fotografie

De digitale trouwkaart

Het begint allemaal bij het uitnodigen van je gasten. Trouwkaarten zijn prachtig, maar er wordt een hoop papier verbruikt als je voor de klassieke manier gaat. Waarom zou je er niet voor kiezen om die mooie kaart digitaal te versturen? Mocht dat toch een stap te ver gaan, kies dan voor uitnodiging op gerecycled papier.

Kleding

Iedere bruid kijkt uit naar het moment dat ze dé jurk vindt. Je kunt kiezen voor een prachtige vintage trouwjurk of trouwpak, maar mocht dit niet je smaak zijn, dan is het natuurlijk niet een must om daar voor te kiezen. Ga voor een mooie tweedehandsjurk of start je zoektocht in een milieuvriendelijk modehuis. Hier maken ze geen gebruik van chemische stoffen en worden trouwjurken gemaakt van natuurlijke materialen.

foto: Wit photography
Femke van den Heuvel Fotografie

Ringen

Net zo belangrijk als de kleding, zijn de ringen. Ga voor tweedehands of wat dacht je van alternatieve materialen als hout of glas? Origineel en mooi. Als je toch liever een traditionele gouden trouwring wil, ga dan op zoek naar een eerlijke trouwring. Het goud waarvan deze ring wordt gemaakt, is op een ecologische manier gewonnen.

Decoratie

Er is veel meer mogelijk dan je denkt. Kies in elk geval voor iets dat bij je past. Denk aan lampionnen of slingers van gerecycled papier en als je van bloemen houdt, kies dan voor lokale, seizoengebonden bloemen. Op die manier hoeft er niets ingevlogen te worden. Gebruik hergebruikte glazen potjes met rietjes van gerecycled papier wat je als glas gebruiken kan. Heb je in jullie planning geen tijd om bezig te zijn met de decoratie en regelen jullie graag een weddingplanner voor de organisatie van jullie bruiloft? Dan ben je bij weddingplanner Jasmijn aan het perfecte adres, want zij is speciaal gericht op het toepassen van een ecologische bruiloft.

Wit Photography
foto: Wit Photography

Gouden tip van Weddingplanner Jasmijn ´Biologische bruiloft´:

´´Zorg ervoor dat je voor de decoratie materialen kiest die goed zijn her te gebruiken. Kies bijvoorbeeld voor het huren van papieren lampionnen in plaats van ballonnen. Of spaar glazen potten en flessen, met een paar mooie bloemen uit de natuur creëer je gemakkelijk een fijne sfeer. Zorg er daarnaast voor dat je eten en drinken op maat besteld, zodat er niet te veel hoeft worden weggegooid, niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee!´´

foto: Wit Photography
foto: Wit Photography

Bespaar op vervoer

Kies allereerst een locatie die voor iedereen goed bereikbaar is. Komen de gasten van ver? Zorg dan dat er voldoende gelegenheid is om met het openbaar vervoer te komen. Probeer zelf te kiezen voor vervoer zonder CO2-uitstoot. Als je een locatie dicht bij huis hebt, stap dan romantisch samen op een fiets. Pas wel op dat je jurk niet tussen de spaken komt! Een elektrische auto is een andere optie voor je groene bruiloft.

foto: Femke van den Heuvel Fotografie

Voedsel en drank

Natuurlijk wil jij ook fancy hapjes en de lekkerste en mooiste taart. Dat is mogelijk, maar lokale en seizoensgebonden dranken en hapjes zijn een groene keuze. Natuurlijk ga je voor een biologisch menu. Vaak zijn de producten voller van smaak en als je voor een cateraar in de buurt gaat, bespaar je misschien wel op vervoerskosten. Vergeet ook de presentatie niet. Geen plastic op jouw bruiloft. Kies voor een vintage servies voor het diner of wat dacht je van gerecycled bestek? Ga in elk geval ruim van tevoren op zoek naar ondernemers die jouw wensen kunnen realiseren.

foto: Wit Photography
foto: Wit Photography
foto: Wit Photography

Huwelijkscadeaus

Geen bruiloft zonder cadeaus. De tijd van huishoudelijke apparaten ligt ver achter ons, maar je kunt best een groene twist aan je cadeaulijst geven. Wist je ook al dat Zankyou het mogelijk maakt om een online cadeaulijst aan te maken, zodat gasten de cadeaus kunnen kopen die jullie zelf hebben uitgekozen? Hierin kun je ook het fantastische concept toevoegen van Sungevity die het mogelijk maakt dat jij ´de zon kado´ krijgt of geeft aan het bruidspaar. Op deze manier kun je samen een nieuw zonnesysteem realiseren en heb je direct een ontzettend origineel cadeau.

foto: Femke van den Heuvel Fotografie

Benieuwd naar meer tips en mogelijkheden voor het houden van een groene bruiloft? Bij de organisatie Sustainable You kan je veel inspiratie op doen en geven zij veel leuke tips kado!

Contact opnemen met de bedrijven in dit artikel

Vindt u dit artikel leuk? dan kunt u het delen

Laat een bericht achter

Creëer een bruiloftsite

100% aanpasbaar met honderden ontwerpen om uit te kiezen. Zie meer ontwerpen >

Werkt u in de bruiloftindustrie?
Als u een bedrijf heeft of u bent een bruiloft professional, dan geeft  Zankyou u de mogelijkheid uw diensten te publiceren aan duizenden bruidsparen die ervoor kiezen om bij Zankyou hun bruiloft te organiseren in meer dan 19 landen. Meer informatie