9 trucs om een lange afstandsrelatie in stand te houden

In een wereld waar je overal met elkaar in contact kunt komen en een vliegticket soms goedkoper is dan een avondje uiteten, zijn lange afstandrelaties aan de orde van de dag. Op honderden en soms wel duizenden kilometers afstand zijn we in staat om de liefde in stand te houden, ook al kunnen we elkaar niet iedere dag zien. Het is niet makkelijk en liefdesbrieven schrijven als in een roman is niet voldoende: relaties op afstand zijn een complexer, omdat ze vaak iets extra’s meebrengen in de vorm van eenzaamheid of verdriet. Denk aan tranen bij het weerzien, het helse verschillen in tijdzones, de tickets voor het vliegtuig of de trein, Skype, Snapchat en duizenden dingen meer.

Foto: Luis Tenza

1. Whatsapp, Whatsapp, Whatsapp

En alle andere apps die het mogelijk maken om berichtjes te sturen en het mogelijk maken om spraakberichten te zenden: Los Angeles-Madrid, Barcelona-Pontevedra, Tenerife-Murcia, Amsterdam-Peking…, het lijkt alsof jullie dichter bij elkaar zijn doordat je continue met elkaar kunt communiceren. Het is fijne manier van contact hebben na telefoongesprekken natuurlijk, het maakt mogelijk om de hele dag door met elkaar in contact te zijn door het sturen van selfies en berichtjes.

Oké…. een constante stroom van berichtjes is niet perfect en heeft zijn grenzen: als we verliefd zijn willen we het liefst 24 uur per dag bij elkaar zijn. Andere apps die helpen om het gevoel te krijgen dat afstand niet zo groot is zijn Snapchat, een applicatie die werkt met video waarbij je berichtjes, filters en emojis kunt toevoegen. Het is een app waarmee je korte berichtjes kunt sturen aan de volgers die van je houden. Als je een beetje meer tijd hebt, is Skype ideaal. Door een videogesprek voel je je net alsof je bij je vriend of vriendin in de woonkamer zit of andersom. Je kunt het ook proberen met Google Hangouts.

Welke vorm van communicatie je ook kiest, het is belangrijk dat de communicatie van kwaliteit is. Misschien heeft de helft van de stellen het nodig om regels op stellen als het om communicatie gaat, een paar kwantitatieve normen (bijvoorbeeld elke avond voor het slapen gaan een berichtje sturen). Of misschien verwacht je wel elke morgen een ‘goedemorgen’. Bij elk stel is de communicatie het aller belangrijkste en in relatie op afstand wordt dat alleen maar belangrijker: maak je verwachtingen vanaf het begin duidelijk en verzeker jezelf ervan hoe goed je de ander kent. Soms is het makkelijker communiceren met creatieve berichtjes dan uren aan de telefoon te zitten.

Foto: Roberto Amorós

2. Leer je emoties te controleren

Dit een van de lastigste aspecten van dit soort relaties: trek de haren niet uit je hoofd als je geen controle hebt over de situatie. Jaloezie voelen als je ineens een foto op zijn Facebook wall ziet. Boos worden omdat een van jullie vergeet dat jullie een skype afspraak hadden. Ook het idealiseren van de ander in je hoofd kan pijnlijk zijn als dat uiteindelijk een fantasie blijkt te zijn. Het zijn giftige gevoelens die je relatie enkel negatief beïnvloeden.

De emoties in de relaties op afstand zijn doordringend, dus probeer het hoofd koel te houden en een balans te zoeken tussen wat je voelt en denkt, probeer twijfels en rare gedachten geen plek te geven. Als je wil weten waar je partner op een bepaald moment is of wat hij doet,  vraag het hem in plaats van hem van van alles te verdenken.

3. Heb details die ertoe doen (ook al zijn jullie ver weg)

Misschien kun je niet samen zijn tijdens jullie jubileum of wanneer de ander wel wat steun kan gebruiken. Maar dat betekent niet dat jullie geen details hebben die ertoe doen. Amazon maakt het mogelijk om cadeaus te kopen en te sturen naar elke denkbare plaats op deze aardbol.  Je kunt een boodschap voor de ander toevoegen. Hoewel je aan het beeldscherm geplakt zit, kan het ook leuk zijn om zelf iets te versturen. Op die manier kun je iets versturen of ontvangen dat jij of je geliefde zelf heeft aangeraakt. Het complete ritueel van een cadeau inpakken, het versturen en het wachten tot het aankomt. Dat perfecte hemd met de geur van de ander, een DIY cadeau, fotoafdrukken, kaarten… Kleine details die de ander een glimlach bezorgen.

Foto: The Love Hunters

4. Zoek dingen die je samen kunt doen op afstand

Een van de dingen die je sterker maakt en meer met elkaar verbindt, is samen dingen doen. Het gaat er niet om dat je alles samen doet, maar ook dat je elkaars interesses en hobby’s respecteert. Natuurlijk kunnen we niet het onmogelijke doen: we kunnen niet samen bergen beklimmen op afstand of elkaars hand vastpakken tijdens een concert. Maar je kunt bijvoorbeeld een Netflix abonnement delen, en elkaar berichtjes sturen terwijl jullie naar dezelfde aflevering kijken. De familie-abonnement van Kindle staan toe dat je dezelfde boeken op diverse e-readers zet. Je kunt ook lijsten op Spotify aanmaken en delen, terwijl je de favoriete nummers van elkaar toevoegt. Bekijk hier 54 nummers waar je gegarandeerd vrolijk van wordt.

Foto: Sergio Gisbert

5. Heb altijd een volgend plan in gedachten

Als jullie treurig worden, concentreer je dan op de volgende keer dat jullie elkaar gaan zien. Plan zo nu en dan tripjes en probeer je daarop te concentreren, zodat je je gedachten kunt verzetten. De dingen die andere stellen doen zoals elkaars hand vastpakken of elkaar een kus geven, krijgen voor mensen in lange afstandsrelaties een hele andere betekenis. Koester deze momenten en denk aan wat er komen gaat als je je slecht voelt. Ontdek de 10 magische zinnen die horen bij een goede relatie.

6. Profiteer van de momenten dat je alleen bent

Je kunt jaloers worden van stellen die elkaar elke dag zien. Bekijk het van de andere kant: tot op een bepaalde hoogte is het leven alleen fijn want je kunt meer beslissingen in je eentje nemen, spontane plannen uitvoeren en tijd aan jezelf besteden. De lange afstandsrelaties hebben het beste van twee werelden: als je je alleen voelt, maak dan een nieuw plan om je leven wat leuker te maken. Plan meer activiteiten, ga naar de sportschool, spreek af met je vrienden… Als je druk bent, heb je niet alleen minder tijd om triest te zijn en je hebt ook meer dingen om aan je vriend te vertellen!

Foto: Elisabeth van Lent

7. Vergeet de seks niets

Hoewel niet alle relaties hetzelfde zijn, eindigen veel relaties op afstand in het zoeken naar een manier om samen een seksueel leven op te bouwen dat werkt op kilometers afstand. Zoek manieren waarop jullie met elkaar verbonden kunnen zijn en waarop jullie je allebei comfortabel voelen en heb bovenal vertrouwen in elkaar.

8. Denk eraan: dit is tijdelijk

Heb vanaf het begin voor ogen dat dit stadium in jullie relatie tijdelijk is. Uiteindelijk is het gemeenschappelijke doel een toekomst samen en dat moet centraal staan in al jullie plannen en beslissingen die jullie samen maken als stel. Mocht dat op een gegeven moment veranderen, praat dan met elkaar: welke richting gaan we op? Heeft het nut als we samen verder gaan als ik werk zoek in mijn woonplaats en de ander in de zijne? Waar ligt de grens?

Ook interessant: Zijn jouw doelen hetzelfde als die van je partner? Dit is de sleutel tot teamwork

Auteur: Eline Dabekaussen

Contact opnemen met de bedrijven in dit artikel

Vindt u dit artikel leuk? dan kunt u het delen

Meer informatie

Laat een bericht achter

Creëer een bruiloftsite

100% aanpasbaar met honderden ontwerpen om uit te kiezen. Zie meer ontwerpen >

Werkt u in de bruiloftindustrie?
Als u een bedrijf heeft of u bent een bruiloft professional, dan geeft  Zankyou u de mogelijkheid uw diensten te publiceren aan duizenden bruidsparen die ervoor kiezen om bij Zankyou hun bruiloft te organiseren in meer dan 19 landen. Meer informatie