Ben je bang om er niet goed uit te zien op je bruiloft?

Als je grote dag nadert, nemen de zenuwen toe. Je bent bang om je niet mooi te voelen op de dag van je bruiloft. Je bent daar niet alleen in: veel aanstaande bruiden zijn op bepaalde gebieden onzeker, zeker de types die normaal al erg kritisch op zichzelf zijn. Volgens een onderzoek dat uitgevoerd werd door Dove in 2014, vindt bijvoorbeeld slechts 15% van de Spaanse vrouwen zichzelf mooi (je weet dat dit een cijfer is dat niet klopt, want 100% van jouw vriendinnen is knap en zij zullen hetzelfde zeggen). Afhankelijk van de leeftijd waarop je trouwt, kijk je waarschijnlijk ook anders naar de situatie: vrouwen tussen de 18 en 44 jaar denken dat schoonheid alles met het uiterlijk te maken heeft, terwijl mensen van 45 of ouder denken dat schoonheid ook van binnen zit.

Foto: Carla Aymat

De zelfkritiek is een eerste bron van onzekerheid als het aankomt op jezelf mooi voelen, ook al is de sociale druk ook van invloed (zeker als het aankomt op social media) Het goede nieuws: voor bijna alle vrouwen in de studie van Dove gold, je geliefd voelen is wat het meest van invloed is op ons gevoel en hoe we onszelf in de spiegel zien; en liefde ontbreekt zeker niet op de dag dat je ‘ja, ik wil’ zegt.

Als we deze cijfers in perspectief zetten, kunnen vrouwen zich voor en na de bruiloft onzeker voelen; namelijk ook wanneer het fotoalbum klaar is: het is een beladen moment, je kijkt er lang naar uit en je wil dat alles perfect is. De maat van de jurk, je bruidskapsel, de stijl van de make-up, de gebaren en uitdrukkingen, dat weggewerkte puistje dat ineens de kop op stak, geen wallen, een mooie huid… Als je bang bent om er niet goed uit te zien op je bruiloft, is het belangrijk dat je een paar dingen in je achterhoofd houdt:

1. Voel je jezelf, let daarbij vooral op je make-up

Als je nooit lippenstift gebruikt, of altijd eyeliner gebruikt, dan is het heel waarschijnlijk dat je je jezelf niet voelt als je ineens je look verandert voor één dag. Wat er normaal gesproken in je routine zit als het op make-up aankomt, moet je zeker bespreken met de persoon die je bruidsmake-up gaat doen. Op die manier blijft die look zo dicht mogelijk bij jezelf, maar dan wel in de bruidsversie.  De professionele visagisten kunnen perfect met zo’n beeld uit de voeten en de besten kunnen perfect een punt zoeken tussen je dagelijkse look en je bruidslook die helemaal bij jou past.

Marieta HairStyle / Foto: Muy muy felices

2. Wees niet te kritisch

Als je van nature perfectionistisch bent is het mogelijk dat je je grootste criticaster bent geworden: niemand ziet die rimpels bij de ogen die jij wel ziet, ook niet dat je brede schouders hebt of zo houterig loopt.  Jij daarentegen kunt om een of andere reden geen selfie maken zonder dat je al die dingen hebt gecamoufleerd. Heb je de neiging om te perfectionistisch te zijn, dan kan dat mogelijk een van je karaktereigenschappen zijn: in de 16 karakters  beschreven in een test van Myers-Briggs in de jaren 40 zijn er een paar die de neiging hebben om perfectionistischer te zijn dan anderen. Is dat jouw geval? Bedenk dan dat je zo kritisch naar jezelf kijkt dat dat waarschijnlijk de manier waarop je naar jezelf kijkt in de spiegel verstoort en dat dat niets te maken heeft met de maat van je spijkerbroek, laat staan met de mensen om je omheen.

Foto: Flare Project

3. Besteed geld aan een goede fotograaf

Krijg je last van stress en angstzweet op het moment dat je denkt aan de fotografie van je bruiloft? Dan is er een simpele oplossing: investeer in een goede fotograaf. Het is mogelijk dat je zo van je feest geniet dat het enige dat je in je hoofd hebt lachen, huilen van het lachen, zoenen, met iedereen praten en ultieme blijdschap is… Je bent niet zo bezig met hoe je er uitziet. Waar je bang voor bent is het bekijken van de foto’s wanneer het album thuis arriveert. Een goede fotograaf is in staat om de mooie momenten vast te leggen, hij verzekert je ervan dat de foto’s een tastbare herinnering voor je hele leven zijn. Dus wees gerust als het hierop aankomt.

Foto: David Fernández

4. Raak niet geobsedeerd door social media

Een ding zijn de foto’s van de fotograaf, genomen door een professional met mooi licht en uiteraard een uitstekende compositie. Hier en daar een klein beetje geholpen in de nabewerking. En dan is er de lawine aan foto’s genomen vanuit verschillende standpunten, die via de social media de wereld in werden geslingerd op het moment dat de bruid verscheen. Raak niet geobsedeerd daardoor, want niemand ziet er goed uit op elke spontane foto: wat belangrijk is, is het gelukzalige gevoel dat je hebt op dat moment en dat straalt vast ook van de foto’s af. Word je bang van het idee dat iedereen maar de heel dag foto’s van je maakt? Maak dan een regel over het gebruik van social media voor je bruiloft begint. Ontdek: Olivia´s vraag en antwoord: wel of geen social media op onze bruiloft?

5. Het is onmogelijk dat hij jou niet knap vindt

We herhalen: onmogelijk. Hij zal je super knap vinden, net als de rest van de mensen die van je houden en die zijn gekomen om deze grote dag met jou te mogen vieren. Al deze mensen zien jou zoals ze jou elke dag zijn, en waarschijnlijk zijn ze op elk niveau verliefd op jou: je uiterlijk, je persoonlijkheid, je glimlach, je mooie haar… Je bent een pack van mooie dingen die de mensen weten te waarderen en jij zou hetzelfde moeten doen. Als wat jij niet mooi vindt aan jezelf, ziet de rest misschien niet eens. Bekijk jezelf eens met hun ogen.

6. Doe dingen die je goed laten voelen, van binnen en van buiten

Niemand verwacht dat je van vandaag op morgen ineens verandert in Miranda Kerr, maar vergeet niet die kleine dingen die je lekker laten voelen en die je vertrouwen een boost geven. Soms laat stress ons elk willekeurig ding eten en dan stoppen we ook nog eens met naar de sportschool gaan en tot overmaat van ramp vergeten we onze make-up van ons gezicht te halen voor we gaan slapen… Niets van bovenstaande dingen zorgt ervoor dat je van het ene op het andere moment verandert maar als je alles z’n beloop laat, kan het van invloed zijn op hoe je je voelt, je humeur en op hoe je jezelf in spiegel ziet.  Dus doe je normaal aan sport, dan stop hier niet mee: ook al ga je maar af en toe 20 minuutjes rennen of naar een yogales (denk eraan dat je geen nieuwe dingen uitprobeert of forceert net voor de bruiloft: je wil geen blessures). Slaap genoeg en besteed tijd aan jezelf met een lekker bad, een mooie manicure… Zorg er zeker voor dat je goed eet, zodat je voldoende energie hebt. Denk aan een dieet vol goede bouwstoffen en drink veel water.  Als je je goed voelt van binnen, zie je dat ook aan de buitenkant. Dat durven wij je te garanderen!

Foto: Alicia Nacenta

7. Stop met lezen over nieuwe schoonheidsbehandelingen

Het aanbod van schoonheidsbehandelingen voor bruiden is oneindig: van harsen van bepaalde delen van het lichaam, tot aan hydratatiebehandeling voor de huid en het haar, diëten, wimperverlenging, manicure en pedicure… Er is niets slechts aan het kiezen van een van deze behandelingen als je maar naar een specialist gaat, maar als je begint met obsessief zoeken naar informatie over behandelingen die je ziet in bruidsblogs en op social media, stop dan onmiddellijk. Deze behandelingen helpen je om je huid er iets beter uit te laten zien, je haar iets meer te laten stralen en je taille iets slanker te laten lijken. Maar ze veranderen niet wie je bent. Je komt op een punt dat het geld dat je erin investeert niet opweegt tegen het resultaat dat je in de spiegel ziet.

Nu weet je waar je echt waarde aan moet hechten. Lees ook: 7 eenvoudige tips om goed op de foto’s te staan en de trends op het gebied van bruiloften in 2017 met de beste adviezen voor een top bruiloft.

Auteur: Eline Dabekaussen

Wil jij niks van ons missen? Volg dan onze Facebook pagina!

Vindt u dit artikel leuk? dan kunt u het delen

Laat een bericht achter

Creëer een bruiloftsite

100% aanpasbaar met honderden ontwerpen om uit te kiezen. Zie meer ontwerpen >

Werkt u in de bruiloftindustrie?
Als u een bedrijf heeft of u bent een bruiloft professional, dan geeft  Zankyou u de mogelijkheid uw diensten te publiceren aan duizenden bruidsparen die ervoor kiezen om bij Zankyou hun bruiloft te organiseren in meer dan 19 landen. Meer informatie