Bijgeloof rondom bruiloften: ga jij erin mee?

Misschien wel het bekendste bijgeloof: hij mag je pas zien bij de ceremonie! Foto: Eric Velado.

Waarschijnlijk heb je in de aanloop naar het huwelijk al allerlei goede adviezen te horen gekregen. Tenslotte heeft iedereen verstand van trouwen. Niet zelden komt dit doordat er rondom bruiloften allerlei bijgeloof ontstaat. En omdat iedereen jullie het beste wenst en voor jullie het slechtste wil voorkomen, deelt men die kennis graag met je. Maar kende je de volgende vormen van bijgeloof rond het huwelijk ook al?

Nog een klassieker: rijst brengt vruchtbaarheid. Foto: Adrian Bonet.

Al voor je werkelijk gaat trouwen, moet je volgens de overlevering met een aantal dingen rekening houden. Ten eerste: je lief mag best inspiratie krijgen voor een aanzoek wanneer jullie de kerkelijke inzegening van een ander bruidspaar bezoeken, maar hij mag niet spontaan voor jou op z’n knieën in de kerk: een aanzoek in een kerk brengt ongeluk. Ander puntje van aandacht: zorg dat er geen andere vrouwen in de buurt zijn als hij je ten huwelijk vraagt. Het verhaal gaat namelijk dat de vrouw die hem in de rede valt tijdens zijn aanzoek, uiteindelijk zijn twééde vrouw zal worden. Stille plekjes verdienen dus de voorkeur voor de grote vraag! Mocht het met het aanzoek allemaal goed gaan, zorg er dan voor dat je in de periode tussen aanzoek en bruiloft níet op een tafel gaat zitten waar je aanstaande bij is: dat zou uiteindelijk het einde van jullie verloving betekenen. Als je de achternaam van je man overneemt, mag je je nieuwe naam niet voor de bruiloft opschrijven: ook dat schijnt tegen je te gaan werken!

Elkaar een stukje bruidstaart voeren: teken van verbondenheid en dus een goed teken. Foto: Chema Naranjo.

Het meeste bijgeloof is een beetje zuur: je moet vooral veel dingen laten. Kun je ook iets doen om geluk af te dwingen? Jawel: trouwen in de bruidsjurk van je moeder. En ook in Nederland houdt men tegenwoordig vast aan de spreuk ‘Something old, something new, something barrowed, something blue’. Draag dus iets ouds, iets nieuws, iets geleends en iets blauws op de bruiloft en alles komt goed. Een ander geluk brengen? Dat doe je natuurlijk door je bruidsboeket weg te gooien: de vanger is de volgende die trouwt. Je man kan jouw, al dan niet blauwe, kousenband naar de vrijgezelle mannen gooien: degene die hem vangt, is de volgende bruidegom.

Een kousenband met een beetje blauw om naar de vrijgezellen te gooien: dubbel geluk. Foto: Intimisimi

Iedereen kent het verhaal dat de bruidegom zijn bruid niet mag zien voor de plechtigheid. Maar wist je dat je ook niet naar jezelf mag kijken? Het brengt namelijk ongeluk als de bruid zichzelf helemaal gereed ziet in de spiegel. Het mag wél als je één item van je outfit weglaat: kousenband even af dus als je gaat spieken! Dan is er niks aan de hand.

Velen denken dat regen op je trouwdag een slecht voorteken is, maar er zijn er ook die geloven dat een regenachtige huwelijksdag zorgt voor een vruchtbaar huwelijk. Denk dus maar aan die positieve gedachte als er spetters vallen op jullie dag. Sneeuw op je bruiloft? Wees er blij mee, want het staat voor voorspoed en rijkdom. Zon wordt eigenlijk altijd gezien als een goed teken.

Regen op je trouwdag: het is maar net hoe je het opvat. Foto: (c) 2006 Tom 7 via Flickr.

Alles goed gegaan? Aanzoek volgens het boekje, je nieuwe naam nergens genoteerd, geen stiekeme blikken op elkaar geworpen voor de trouwceremonie, en een dag achter de rug met volop zon en een klein regenbuitje? Dan hoef je alleen nog maar op je trouwring te letten. Want als je denkt dat je alles gehad hebt: een verloren trouwring betekent een verloren huwelijk. Bewaken met je leven dus!

Zijn jullie bijgelovig en hoe komt dat terug op jullie trouwdag? Laat het ons weten door hieronder een berichtje achter te laten.

Vindt u dit artikel leuk? dan kunt u het delen

Meer informatie

Laat een bericht achter

Creëer een bruiloftsite

100% aanpasbaar met honderden ontwerpen om uit te kiezen. Zie meer ontwerpen >

Werkt u in de bruiloftindustrie?
Als u een bedrijf heeft of u bent een bruiloft professional, dan geeft  Zankyou u de mogelijkheid uw diensten te publiceren aan duizenden bruidsparen die ervoor kiezen om bij Zankyou hun bruiloft te organiseren in meer dan 19 landen. Meer informatie