Bruiloft blogger Kim neemt jullie mee op haar “ontdekkingsreis” voor bruidsparen: Vandaag de wereld van Letterpress!

Vandaag neem ik jullie mee in de wereld van Letterpress. Letterpress is een oude druktechniek voordat digitaal drukwerk bestond. Deze prachtige ambacht wordt gedaan met een degelpers. Er wordt gebruik gemaakt van fysieke drukkracht, met deze drukkracht is het mogelijk om de drukvorm diep in het papier te persen. De laatste tijd kwam ik steeds meer drukwerk tegen die met deze techniek gemaakt waren en het sprak mij enorm aan. Ik was erg benieuwd hoe Letterpress er in werkelijkheid aan toe gaat dus nam ik contact op met Lindsey Knoop van Loveletterpress. Ik volgde Lindsey al een tijdje op social media en haar producten zagen er altijd prachtig & uniek uit. Met veel enthousiasme wilde ze me meenemen op ontdekkingsreis in de wereld van Letterpress.

De Bruiloft Blogger Meer lezen “De Bruiloft Blogger ”
Foto: Wit Photography

Toen ik aankwam kon ik al gelijk zien dat Lindsey met heel veel passie over Letterpress praat. Super aanstekelijk! Ze vertelde dat ze al een lange tijd de techniek erg interessant vond en toen haar dochter geboren werd, wist ze dat ze dit wilde gebruiken voor haar geboortekaartje. Ze vond een drukker die haar design kon verwezenlijken en toen ze een paar proefdrukken thuis kreeg, wist ze het….. Ik ga me er in verdiepen. Zodoende is het op haar pad gekomen en maakt ze op dit moment prachtige ontwerpen.

De Bruiloft Blogger Meer lezen “De Bruiloft Blogger ”
Foto: Wit Photography

Nadat we lekker hebben bij geklets is het tijd om aan de slag te gaan. Vooraf hadden we besloten om iets unieks te maken, we kozen voor rondjes met daarop: My Advice for the Bride & Groom! De rondjes laat ze gewoon stansen en krijgt ze zo binnen, dat is voor haar het makkelijkst. Zo kan ze zich meer focussen op het ontwerpen!

Als ze een digitaal ontwerp heeft gemaakt en de klant gaat akkoord dan gaat deze naar de drukker. De drukker maakt van het ontwerp een harde polymeerplaat, in spiegelbeeld. Lindsey liet zien dat de plaat helemaal stof en vetvrij moet zijn voordat je het gebruikt, dit werkt erg nauw.

De Bruiloft Blogger Meer lezen “De Bruiloft Blogger ”
Foto: Wit Photography

Op de platen zitten snijtekens, hiermee kan ze nauwkeurig afmeten en zorgen dat alles precies op dezelfde plek zit. Waardoor ze bij elke drukgang de pers helemaal opnieuw moet afstellen, dus meer kleuren betekent ook meer arbeid & kosten. De polymeerplaat wordt nauwkeurig op een magneetplaat neergelegd, zodat de plaat niet kan verschuiven. Samen worden ze in de machine geplaatst en vastgezet. Aan de andere kant van de pers maakt ze een mal waarin de kaart past. Dit zorgt ervoor dat de kaart op zijn plek blijft zitten en al het drukwerk op de zelfde plek komt.

Op het moment dat Lindsey het hendel naar beneden drukt, wordt de polymeerplaat in de kaart gedrukt, hierdoor wordt de drukvorm in het papier geperst. De voelbare indruk in het papier maakt het ontwerp tastbaar! Dit is dus zonder verf en noem je een blinddruk.

De Bruiloft Blogger Meer lezen “De Bruiloft Blogger ”
Foto: Wit Photography

Wil je kleur op de kaart? Geen probleem. Lindsey mengt zelf alle kleuren, dus kiezen jullie voor felle kleuren of meer pastelkleuren, alles is mogelijk. Als Lindsey de verf tot de juiste kleur heeft gemengd brengt ze dit aan op een plaat bovenop de pers, deze wordt eerst goed uitgesmeerd voordat het gebruikt kan worden en dit zorgt voor een egale laag op de kaart. Door zachtjes op de hendel te drukken wordt de verf gelijkmatig aangebracht op de polymeerplaat, zodra dit helemaal ingekleurd is drukt ze de hendel door en komt de polymeerplaat tegen de kaart aan. Voilà, nu heb je letterpress in kleur! Wil je meerdere kleuren? Dan moet elke keer de hele pers schoongemaakt worden, opnieuw afgesteld en gedrukt worden. Een aardig klusje dus, maar na al dat harde werken is het resultaat echt prachtig en heb je zeker iets origineels & unieks.

De Bruiloft Blogger Meer lezen “De Bruiloft Blogger ”
Foto: Wit Photography

Ik vond het fantastisch om mee te kijken met Lindsey en om te zien wat Letterpress inhoud. Het verbaasde mij echt dat ze zoveel handelingen moest doen en vooral dat het allemaal zo nauw telt. Een intensieve ambachtelijke arbeid met als resultaat een fantastisch product waar je zeker indruk mee zult maken. Deze kaarten van LoveLetterpress zullen niet snel in de la verdwijnen van jullie gasten.

♡Liefdevolle groet, Kim!

De Bruiloft Blogger Meer lezen “De Bruiloft Blogger ”
Foto: Wit Photography

Deze post is geschreven door onze gastblogger Kim ‘de’ bruiloft blogger van Nederland. Deze creatieve blogger en weddingplanner heeft een grote passie voor bruiloften. Nieuwsgierig? Bezoek haar website: www.debruiloftblogger.nl

Contact opnemen met de bedrijven in dit artikel

Vindt u dit artikel leuk? dan kunt u het delen

Meer informatie

Laat een bericht achter

Creëer een bruiloftsite

100% aanpasbaar met honderden ontwerpen om uit te kiezen. Zie meer ontwerpen >

Werkt u in de bruiloftindustrie?
Als u een bedrijf heeft of u bent een bruiloft professional, dan geeft  Zankyou u de mogelijkheid uw diensten te publiceren aan duizenden bruidsparen die ervoor kiezen om bij Zankyou hun bruiloft te organiseren in meer dan 19 landen. Meer informatie