Checklist: de perfecte ceremonielocatie voor je bruiloft

Trouwen in een tent – Foto: Jonathan Day

Waarom zou je trouwen op het stadhuis? Er is tegenwoordig veel meer keuze! Je kunt een geweldige locatie kiezen die helemaal past bij de sfeer die je voor ogen hebt, waar je eventueel de hele dag kunt spenderen. Denk in mogelijkheden: ’s avonds elkaar het ja-woord geven bij kaarslicht in een kasteeltuin?  De ceremonie in de kunstgalerie verlaten via de rode loper en een schilderij maken met alle gasten? Trouwen in de serre van een monumentaal pand zoals een koetshuis, waarbij verrukkelijke hapjes klaar staan na het officiële gedeelte? Leef je uit en maak gebruik van onze checklist:

Ceremonie in een monumentaal pand - Foto: John Hope
 • Is het gepast?

Past de locatie bij jullie ceremonie? Houd er rekening mee als je een ceremonie volgens een bepaald geloof wilt en ga na of dit mogelijk is op de gewenste locatie.

 • Het plaatje

Past de ceremonielocatie in het plaatje van je trouwdag? Een kneuterig kapelletje en een superhip discofeest zijn twee uitersten – dit kan goed samengaan maar denk er wel over na. Reken uit of de locatie ook qua planning in jullie trouwdag past.

 • De klik

Kom, indien dit mogelijk is, een kijkje nemen op de locatie en maak vervolgens een afspraak voor een gesprek. Klikt het met de eigenaar of manager van de locatie? Voelt het goed?

 • Trouwdatum

Als de ceremonielocatie past in jullie trouwdag en je een fijn gesprek hebt gehad dan is de volgende belangrijke vraag: is de locatie beschikbaar op jullie trouwdatum? En als je nog geen datum hebt gekozen: wat zijn de mogelijkheden?

Een zonnige ceremonie: op het strand! - Foto: Mission Beach
 • Gaat dat passen?

Heeft de ceremonielocatie voldoende capaciteit om alle gasten een comfortabele zitplaats te geven? Niets zo vervelend als ruim een uur staan tijdens een ceremonie. Misschien is de locatie op last van de brandweer aan een maximum aantal bezoekers gebonden.

 • Gemeente

Heeft de ceremonielocatie de juiste vergunningen? Bij aanwijzing op verzoek van een eenmalige locatie kan de betreffende gemeente onderzoekskosten in rekening brengen. Wellicht moet je een verzoek tot eenmalige aanwijzing als trouwlocatie van een pand indienen, nadat de huwelijksaangifte (ook bekend als ondertrouw) heeft plaatsgevonden. Zorg ervoor dat je duidelijkheid hebt van de gemeente voordat je verdere plannen maakt.

 • Kosten

Als je gaat trouwen dan brengt de gemeente huwelijks- of partnerschapsleges in rekening. Deze kunnen variëren afhankelijk van het tijdstip, de dag van de week en de locatie van je ceremonie. Daarbij komen de kosten die de ceremonielocatie zelf in rekening brengt. Op Trouwtarieven vindt je informatie over locaties en de kosten.

 • Blijven we binnen, of…

Als je graag in de buitenlucht wilt trouwen, bijvoorbeeld op het strand of in de tuin van je ouders, vraag dan na wat de richtlijnen zijn voor het werk van de bijzonder ambtenaar van de burgerlijke stand. De regel is dat de ambtenaar onder een overkapping moet kunnen staan. Dit kan natuurlijk ook een feestelijke tent of een romantische pergola zijn. Denk na over een alternatief bij minder goed weer.

Bespreek de ceremonielocatie met je fotograaf - Foto: Mike Baird
 • Cheese!

Waarschijnlijk ga je afspraken maken met een fotograaf over het vastleggen van jullie ceremonie. De fotograaf zal zelf een idee hebben over de beste plek in de locatie om jullie mooi vast te leggen op de foto. Het is jammer als je veel foto’s hebt van de rug van de bruid of dat het licht precies in het gezicht van de bruidegom valt. Bespreek dit met je fotograaf en laat je adviseren.

 • De bloemetjes buiten zetten

Op sommige locaties zijn bloemen, bijvoorbeeld vaasjes op tafel en een groot bloemstuk bij de entree, bij de prijs inbegrepen. Soms worden hier extra kosten voor in rekening gebracht of is het de bedoeling dat je dit zelf regelt met een bloemist. Het kan je ceremonie een extra touch geven door de bloemen in de stijl van je bruiloft te verzorgen. Ook staat dit leuk op de foto’s in combinatie met corsages en het bruidsboeket.

 • Decoratie

Vraag bij de ceremonielocatie na of het toegestaan is om zelf decoratie aan te brengen en welke eisen hier aan verbonden zijn. Spreek met je ceremoniemeester af wie de decoratie aanbrengt en, minstens zo belangrijk, wie het opruimt en wanneer.

 • Parkeren

Als je weet hoeveel gasten er naar de ceremonielocatie komen dan kun je uitrekenen hoeveel auto’s en/of fietsen er ongeveer geparkeerd moeten worden. Heeft de locatie een parkeerterrein waar jullie gebruik van kunnen maken? Moeten de gasten betaald parkeren en zo ja, kun je een speciale regeling treffen? En wat doe je met de trouwauto?

Origineel! Een bruidspaar in de trein - Foto: Azlan DuPree
 • Per spoor

Wellicht komen er gasten met het openbaar vervoer naar de ceremonie of kies je er zelf voor om per trein te arriveren – een ludieke actie als je elkaar hebt leren kennen tijdens een urenlange vertraging!

 • Toegankelijkheid

Is een van je gasten invalide of slecht ter been? Controleer of de ceremonielocatie rolstoelvriendelijk is en of er hinderlijke trapjes of opstapjes zijn.

 • Toiletten

Door de zenuwen en de vele glazen champagne is een toilet een onmisbaar onderdeel van je ceremonielocatie. Zorg ervoor dat dit geregeld is en dat je gasten weten waar ze de wc’s kunnen vinden.

 • Music, maestro

Wil je dat tijdens het tekenen van de trouwakte jullie favoriete nummer klinkt? Vraag na of het mogelijk is om een CD af te spelen en test of dit werkt en of het volume zelf in te stellen is. Als een muzikant de ceremonie komt opluisteren vraag dan na of hij / zij bepaalde aansluitingen zoals stopcontacten of een versterker nodig heeft.

 • Privacy

Is de ruimte op de trouwlocatie intiem of is de kans groot dat er wildvreemden voor het raam staan of zelfs ongevraagd aansluiten bij de ceremonie? Vind je het belangrijk dat de ruimte na afloop van de ceremonie voor jullie beschikbaar is? Bespreek de mogelijkheden.

Er stiekem tussenuit na de ceremonie – Foto: Flickr4jazz
 • En dan?

Wil je de bruidstaart aansnijden na afloop van de ceremonie? Of ga je met je kersverse echtgenoot lekker op een bankje zitten om alle felicitaties en gelukswensen in ontvangst te nemen? Spreek dit af met je contactpersoon van de ceremonielocatie. Dan kan het personeel of je ceremoniemeester ervoor zorgen dat alles op rolletjes loopt, ook na het ja-woord!

Heb jij de perfecte locatie voor je ceremonie al gevonden? Praat erover mee in het forum!

Vindt u dit artikel leuk? dan kunt u het delen

Meer informatie

Laat een bericht achter

Creëer een bruiloftsite

100% aanpasbaar met honderden ontwerpen om uit te kiezen. Zie meer ontwerpen >

Werkt u in de bruiloftindustrie?
Als u een bedrijf heeft of u bent een bruiloft professional, dan geeft  Zankyou u de mogelijkheid uw diensten te publiceren aan duizenden bruidsparen die ervoor kiezen om bij Zankyou hun bruiloft te organiseren in meer dan 19 landen. Meer informatie