De gekleurde trouwjurk: volg de regenboog!

Lang leve de gekleurde trouwjurk! (c) Di Bezi Photography

Tien jaar terug trouwde ik in een groene bruidsjurk. Gewaagd? Origineel? Het is maar hoe je het bekijkt: trouwjurken zijn niet altijd wit geweest!

Een kleine terugblik leert ons dat vrouwen in het Middeleeuwen voor hun bruiloft hun mooiste jurk droegen maar deze jurk was zelden speciaal voor de bruiloft gemaakt, hij werd ook gedragen bij andere gelegenheden. De bruidsjurken waren in die tijd vaak grijs of blauw maar konden in wezen elke kleur hebben. De hoeveelheid stof die in de jurk verwerkt was gaf een goed beeld van de status van het bruidspaar: hoe meer stof, hoe rijker.

De witte bruidsjurk zoals wij hem kennen is vooral te danken aan koningin Victoria.  Bij haar huwelijk met Albert van Saxe-Coburg in 1840 droeg zij een jurk gemaakt van witte zijde en kant , een lange sluier en oranjebloesem in het haar. Hun trouwfoto’s gingen de wereld over en witte trouwjurken werden helemaal je van het. Stel je voor: de koningin was in het wit getrouwd! Zonder het zich te beseffen had koningin Victoria met haar jurk een trend gezet.

De witte jurk van koningin Victoria (c) Roger Fenton. Dita von Teese met een paarse trouwjurk van Vivienne Westwood en hoed van Stephen Jones. (c) Odessy Barbu

In de jaren na haar huwelijk bleef de bruidsjurk wit, ondanks het veranderende modebeeld. In 1854 trouwde Sissi met de keizer van Oostenrijk in een schitterende jurk gemaakt van witte zijde met een lange kanten sluier.  Dit verstevigde het beeld van de witte trouwjurk nog verder.

Het wit is overigens louter een Westerse gewoonte, in Azië trouwen ze bijvoorbeeld meestal in het rood of een andere felle kleur.

Na deze geschiedenisles kunnen we terug tot de orde van de dag: gekleurde trouwjurken! Heb je geen zin in een traditionele witte jurk? Kies kleur! Je kunt compleet voor een felle kleur gaan, zoals de paarse trouwjurk van Dita von Teese of voor een wat subtielere versie door voor gekleurde accenten te gaan, denk aan de jurk van Gwen Stefani.

Zankyou zet de mooiste gekleurde trouwjurken voor je op een rijtje:

Gekleurde trouwjurken: geel. Links (c) Anne Barge. Rechts (c) Max Chaoul

Met een gele jurk ben je het zonnetje in huis. Een vrolijke noot op je bruiloft en geschikt voor een zomerse bruid.

Gekleurde trouwjurken: rood. Links: (c) Cymbeline. Rechts (c) Herve Mariage

Pittig! Met een rood gekleurde trouwjurk zet je meteen de toon! Een ode aan hartstocht en liefde.

Gekleurde trouwjurken: groen. Links (c) Oscar de la Renta. Rechts (c) Atelier Aimee

Een groene bruidsjurk roept de natuur op en zou fraai zijn voor een lentebruiloft.

Witte jurk (c) Atelier Aimee. Zwarte jurk (c) Rembo styling

Een zwart gekleurde bruidsjurk geeft een behoorlijk krachtige statement. Wil je het wat discreter houden, kies dan voor een witte jurk met zwarte accenten.

Gekleurde trouwjurken: blauw (c) RS couture

Blauw…Something old, something new, something borrowed, something blue. Lichtblauw is puur en heeft iets kouds, mooi voor een winterbruiloft. Donkerblauw is elegant en heeft iets koninklijks.

Roze bruidsjurk. Zacht roze (c) Veronika Jeanvie, Hard roze (c) Ian Stuart

Een zacht roze gekleurde bruidsjurk staat voor romantisch en klassiek maar dan net iets anders. Hard roze daarentegen is eigentijds en een tikkeltje eigenwijs!

Toch liever een klassieke witte trouwjurk? Bekijk onze selectie!

Vindt u dit artikel leuk? dan kunt u het delen

Meer informatie

Comentaar (2)

karen_meijs
17 mrt 2012

Ik kan het iedereen aanbevelen om in een rode jurk te trouwen ;-)!

Antwoorden
eline.wissink
17 aug 2013

Hallo,
Ik besef dat dit bericht alweer wat ouder is maar nhoop dat u mij kunt adviseren.
Ik ben op zoek naar een lichtblauwe trouwjurk en vind de jurk van RS couture die u hier laat zien supermooi.
Enig idee waar ik die kan kopen? Of andere addressen voor blauwe romantische trouwjurken? (geen avondjurken)

Bedankt,
Eline

Antwoorden

Laat een bericht achter

Creëer een bruiloftsite

100% aanpasbaar met honderden ontwerpen om uit te kiezen. Zie meer ontwerpen >

Werkt u in de bruiloftindustrie?
Als u een bedrijf heeft of u bent een bruiloft professional, dan geeft  Zankyou u de mogelijkheid uw diensten te publiceren aan duizenden bruidsparen die ervoor kiezen om bij Zankyou hun bruiloft te organiseren in meer dan 19 landen. Meer informatie