De hoofdtafel: wie mag er naast de bruid en bruidegom zitten?

Je hebt zeker al nagedacht over de tafelschikking tijdens je huwelijk, over wie er plaats mag nemen aan de hoofdtafel. Dat is goed, maar het beste dat je kan doen is denken dat de protocollen er zijn om te doorbreken en herformuleer de vraag dan: “Wie wil je dat er naast je zit aan de bruidstafel?”

Laten we bij het begin beginnen, er zijn veel manieren om het diner op te dienen tijdens je bruiloft en er zijn minstens zo veel manieren voor de tafelschikking: van traditioneel tot aan de gezelligste tafel die je je ooit had kunnen indenken. Lees gauw en kies de hoofdtafel die het beste bij jullie bruiloftsstijl past!

1. Met jullie ouders, de gasten aankijkend

Dit is een van de meest klassieke opstellingen, deze wordt nog steeds gebruikt hoewel we het elk jaar minder terug zien. Het gaat meestal om een lange rechthoekige tafel die uitkijkt op de gasten die aan ronde tafels zitten. Aan de hoofdtafel zitten de bruid en bruidegom met hun ouders. Vrouwen en mannen zitten om en om en de bruid en bruidegom zitten bij elkaar. Aan de zij van de bruid zit haar vader en daarnaast haar moeder. Aan de zij van de bruidegom zit zijn moeder en daarnaast neemt zijn vader plaats. Als er ook nog grootouders bij zijn, nemen die plaats naast de ouders. Lees ook: De etiquette van het huwelijk: Hoe heurt het eigenlijk?

Alexandra Vonk Photography

2. Met jullie ouders aan een ronde, ovale of rechthoekige tafel

Als jullie het liefst gaan voor een traditionele opstelling met enkel jullie ouders maar bovenstaande optie te saai vinden, kunnen jullie ervoor kiezen om plaats te nemen aan een intiemere ronde, ovale of rechthoekige tafel. Je kunt nog steeds gaan voor de tafelschikking waarbij man en vrouw naast elkaar zitten. Willen jullie dat protocol doorbreken? Jullie zijn vrij om dat te doen, want het mooie is: er zijn geen regels die jullie niet mogen doorbreken! Zie ook de mooiste tafeldecoratie in dit artikel, verassend, creatief en origineel! 

Foto: FedeGrau

3. Met jullie ouders, broers en zussen en hun partners

Er zijn steeds meer bruidsparen die ervoor kiezen om tijdens het diner hun tafel te delen met hun complete familie. Dat wil zeggen met broers en zussen van de bruid en bruidegom en hun eventuele partners. Vaak wordt er gebruik gemaakt van ronde, ovale of rechthoekige tafels in het midden van de ruimte zodat alle gasten het bruidspaar kunnen zien.

Michiel Otten
Foto: Volvoreta

4. Met jullie getuigen

In sommige gevallen, en het gebeurt steeds vaker, kiest het bruidspaar ervoor om dit moment te delen met hun getuigen. Vaak zijn dat de beste vrienden, neven, nichten of broers of zussen. De ouders zitten dan aan een andere tafel en kunnen hun momenten delen met hun vrienden. Het is iets atypisch dat soms niet begrepen wordt, maar het is jullie bruiloft dus jullie bepalen de regels. Als jullie het een goed idee vinden en het maakt jullie ouders niet uit, waarom zou je daar dan niet voor kiezen? Ook interessant: Hoe voorkom je dat je ouders en schoonouders de organisatie van je bruiloft compleet overnemen?

Foto: Volvoreta
De Kievit Bruiloften

5. Met alle gasten aan een keizerlijke tafel

Vandaag de dag zijn lange of keizerlijke tafels weer helemaal in. Er zijn veel bruidsparen die kiezen voor deze optie voor hun gasten… Maar als het bruidspaar aan deze tafel aanschuift? En zich voegt bij een mix van vrienden, ouders, broers…? Goed idee, niet waar? Gezelligheid en emotie gelijk verdeeld! Wil jij in 2017 een buitenbruiloft houden? Bekijk hier de mooiste tafeldecoratie! 

De Kievit Bruiloften

Jullie tafelschikking is zoals die is, houd er rekening mee dat het moment van de lunch of het diner comfortabel moet zijn, met personen die jullie dicht bij jullie willen hebben en zeker niet de personen die de protocollen voorschrijven. Want als het goed is… trouw je maar één keer!

Lees ook: de do’s en don’ts voor speechen op de bruiloft!

Auteur: Eline Dabekaussen

Contact opnemen met de bedrijven in dit artikel

Vindt u dit artikel leuk? dan kunt u het delen

Meer informatie

Laat een bericht achter

Creëer een bruiloftsite

100% aanpasbaar met honderden ontwerpen om uit te kiezen. Zie meer ontwerpen >

Werkt u in de bruiloftindustrie?
Als u een bedrijf heeft of u bent een bruiloft professional, dan geeft  Zankyou u de mogelijkheid uw diensten te publiceren aan duizenden bruidsparen die ervoor kiezen om bij Zankyou hun bruiloft te organiseren in meer dan 19 landen. Meer informatie