De millenniumgeneratie: zo is haar integratie, haar bruiloft en haar bruidegom

“Millennium” is een term die populair werd door het internet. De sociale media en ook de meest alternatieve tijdschriften hebben artikel na artikel de digitale wereld ingeslingerd.  Maar over wie gaat het eigenlijk? Het gaat om mensen geboren tussen 1980 en 1995, niet meer niet minder. Deze personen zijn speciaal om meerdere redenen en met ‘hun traagheid’ hebben ze ook invloed gehad op de bruidswereld.

Foto: Gorka de la Granja

Eigenschappen

De belangrijkste eigenschap van de Millennium generatie (ook wel generatie Y of MTV) is dat de jongeren de essentiële stappen in het leven langzamer doorlopen dan hun ouders of grootouders. Hun motief? Bijna iedereen van hun heeft de universiteit doorlopen en heeft die periode beëindigd toen hij of zij 23 was. Als we daar de economische problemen van de afgelopen jaren bij optellen, is het niet vreemd dat deze generatie later begint met sommige fases in het leven (trouwen, kinderen krijgen…).

Tegelijkertijd is de Millennium-generatie helemaal into de technologische eeuw. De generatie is continu verbonden, en als je nadenkt over het later volwassen worden, veel van de dingen die deze generatie leukt vindt lijken op de interesses van jongeren. Internet is belangrijk voor deze generatie. De personen gebruiken het om zich met iemand te verbinden via Whatsapp of andere sociale media, maar ook om te genieten van het leven via series en films door streaming, online winkelen et cetera. De invloed van de televisie, bioscoop en de pop cultuur in het algemeen is groot. Deze generatie houdt van discussiëren, maakt zich druk om het klimaat en geniet van de kleine dingen als een ritje op de fiets of lunchen in een hipster tentje. Deze mensen zijn gezonder: ze roken minder, gaan naar de sportschool en proberen ecologisch te eten. Het backpacken zit bij ze in het bloed, ze kleden zich alternatief en zijn gecultiveerd. Ze zijn verantwoordelijk, maar houden ervan om te genieten van een goed festival, een weekendje weg of een expositie.

Foto: Annelien Nijland Fotografie

Een nieuw concept qua bruiloften

De Millennium-generatie trouwt later vanwege bovengenoemde zaken. Bovendien wordt er op een andere manier getrouwd. Ze kiezen voor DIY decoratie en doen inspiratie op op internet, de trouwe bondgenoot. Er zijn ‘bloggers’, ‘youtubers’ en ‘influencers’ die zo belangrijk zijn dat de adviezen van de oudtante ineens verdwijnen. Vandaag de dag is generatie Y in staat om veel meer informatie te vergaren. In die zin staan de techniek en de sociale media op de voorgrond.

Hun gasten zijn oprecht belangrijk voor ze (uitnodigingen vanuit beleefdheid die we van de vorige generaties kennen, zijn nog steeds gebleven). Generatie Y is hecht, maar heeft ook een enorm aantal vrienden en kennissen leren kennen tijdens de studie, een Erasmus, de reizen en de lokale feesten. Vrienden zijn de hoofdrolspelers: ceremoniemeesters, dj’s of wedding planners.

Lees ook: 27 bruiloft concepten die je moet kennen!

Foto: Patricia Bara Photography

De bruidshoreca is een spektakel

Een spektakel in alle opzichten. De klassieke gerechten uit de twintigste eeuw hebben hun beste leven gehad. Vandaag de dag is contrast het devies. Dus worden de meest luchtige gerechten gemixt, altijd ontwikkeld door een heuse chef. Hoewel het ondenkbaar is in de traditionele kringen, heeft de keuken uit de eenentwintigste eeuw de ‘oude rockers’ nieuw leven ingeblazen. En die slaan op bruiloften. Ook de gevarieerde menu’s voor personen met allergieën of andere overtuigingen zijn anders: veganisten, coeliakiepatiënten en alle anderen kunnen met een gerust hart aanschuiven, ook al begrijpt je oma niet wat gluten zijn.

Huwelijken kunnen vinden tegenwoordig ook plaats op de meest vreemde plaatsen. Hoewel zalen nog steeds een succes zijn, wordt er vaker gekozen voor een locatie die aansluit bij de persoonlijkheid van het bruidspaar. Ook de buiten bruiloft is steeds normaler in deze tijd.

Bekijk in dit artikel de hapjes die iedere bruidsgast wilt proberen!

Foto: Dario Endara

De stijl heeft de norm overtroffen

Zoals al eerder vermeld, wordt het protocol niet zo blind gevolgd als vroeger. De bruiden lijken niet meer per definitie op prinsessen uit Disney-films. Vandaag de dag stralen de bruiden in jurken met lichtere en eenvoudigere lijnen. Ze wagen zich aan de stijlen bohemian of hippie. Deze verandering betekent niet dat er ingeleverd wordt op klasse, maar het betekent een stap in de richting van de nieuwe mode die veel minder strikt is dan voorgaande jaren. De boho chic stijl overwint zoals de wals dat vroeger deed.

Over het algemeen worden er comfortabele en soepel vallende jurken gedragen, sexy maar elegant, jurken die meer vertellen over de bruid dan over de ontwerper. De accessoires blinken niet zoals de olympische fakkel, maar heeft vaak sentimentele waarde. Alles is ontworpen met blijdschap en in een informele setting. 

Zij hebben ook de regels van het spel veranderd. Muchos continúan con el chaqué y la sobriedad de siempre, en krijgen het meeste applaus. Toch zien we ook steeds vaker pakken in gewaagde kleuren, strikjes, bedrukte stropdassen, bretels en hoeden. De vintage stijl benadrukt de kledingstijl van de Millenniumgeneratie en in de bruiloften timmert deze stijl ook hard aan de weg.

Foto: Annelien Nijland Fotografie

Informele sfeer

De sfeer die je ademt is relaxt. Alles begint met de uitnodigingen, die anders dan de klassieke uitnodigingen een informeel karakter hebben qua taal: het is grappiger en frisser. De persoonlijkheid van het bruidspaar komt vanaf het begin tot het einde naar voren. Originele decoratie ontbreekt niet, unieke locaties (het buurthuis, op een boerderij in het park, aan de rand van een meer…), er is live muziek (misschien wel door een van de vrienden van het bruidspaar) er zijn verrassingen, maar alles op zijn tijd.

Foto: Enfok2

Ben jij een millennium-kid? Als dat zo is, dan is bovenstaande geen verrassing voor je. Jouw smaak lijkt op die van deze generatie en die van je vrienden tussen de 20 en 35. Geniet van jullie specialiteiten en ga door met het veranderen van de wereld. Het is jullie moment.

Ook interessant: Een 100% technologische bruiloft, welkom in de toekomst!

Auteur: Eline Dabekaussen

Contact opnemen met de bedrijven in dit artikel

Vindt u dit artikel leuk? dan kunt u het delen

Meer informatie

Laat een bericht achter

Creëer een bruiloftsite

100% aanpasbaar met honderden ontwerpen om uit te kiezen. Zie meer ontwerpen >

Werkt u in de bruiloftindustrie?
Als u een bedrijf heeft of u bent een bruiloft professional, dan geeft  Zankyou u de mogelijkheid uw diensten te publiceren aan duizenden bruidsparen die ervoor kiezen om bij Zankyou hun bruiloft te organiseren in meer dan 19 landen. Meer informatie