De rol van je ouders en schoonouders op je bruiloft

Familieportret - Foto: Horcada Photography

Dit wordt een slapeloze nacht, in het huis waar ik ben grootgebracht
Vadertje, bedankt hoor schat, ik heb een fijne jeugd gehad
Moederlief je kijkt me aan, je lacht, maar ik zie ook een traan
Ik blijf je kind, het maakt niets uit, morgen ben ik de bruid

Uit “Morgen ben ik de bruid” van Willeke Alberti

Trouwen is niet alleen voor jou en je verloofde een bijzondere gebeurtenis. Ook je ouders en schoonouders beginnen hiermee aan een nieuw hoofdstuk in hun leven. Het is een moment van vooruitblikken maar zeker ook van terugkijken. En het mooiste is natuurlijk wanneer jullie dit samen kunnen doen. Maar ook als niet iedereen actief betrokken kan of wil zijn dan kun je er met je dierbaren een feest van maken. Wat is de rol van je (schoon-) ouders bij je bruiloft, en hoe kun je ze erbij betrekken?

Moeder van de bruid - Foto: Lilszeto, Diabetties.org
  • Moeder

Grote kans dat er bij je moeder, als ze zelf getrouwd is, veel herinneringen naar boven komen over haar eigen bruiloft. Kijk samen eens terug in haar trouwalbum, wie weet heeft ze nog goede tips voor je! Het uitzoeken van de bruidsjurk en de kleding voor de moeder van de bruid zijn bijzondere momenten die jullie waarschijnlijk met elkaar gaan meemaken. Op de bruiloft zelf kan je moeder je helpen met je make-up, kapsel en het aantrekken van je jurk en sieraden. Ook kan zij een tasje meenemen met extra make-up, een reservepanty, fototoestel, zakdoekjes, enzovoort.

Je moeder is gastvrouw indien je in het ouderlijk huis wordt opgehaald door de bruidegom en de gasten zich hier verzamelen. Ze zal dan zorg dragen voor versiering van het huis en hapjes en drankjes voor de gasten. Na de openingsdans op het feest danst je moeder als eerste met de bruidegom.

Je schoonmoeder: de leukste thuis? - Foto: Horcada Photography
  • Schoonmoeder

Betrek je schoonmoeder in de voorbereiding van je bruiloft. Als je niet wilt dat ze mee gaat winkelen, prima: stuur haar wel een foto van jou in de bruidsjurk of laat haar per e-mail of telefonisch weten hoe het gegaan is. Misschien heeft je schoonmoeder zelf geen dochter en kan ze het juist waarderen als je haar betrekt in de “moeder en dochter” zaken. Ze zal haar kledingkeuze op jouw jurk af willen stemmen.

Als je schoonmoeder met adviezen komt waar jij niet achter staat, bedank haar dan en zeg dat je het zult overwegen. Als jullie band nog niet hecht is bedenk dan dat dit tijd kost. De voorbereiding van een bruiloft is een uitgelezen periode om elkaar beter te leren kennen! Wie weet kan ze je nog leuke anekdotes vertellen over haar zoon, jouw toekomstige man.

Meer lezen “”
Vader van de bruid - Foto: Stevebrownd50
  • Vader

Wanneer je vriend jullie verloving volgens de traditie heeft aangepakt dan heeft hij je vader eerst “om de hand van zijn dochter”, oftewel om goedkeuring gevraagd. Hiermee neemt je verloofde symbolisch de bescherming over zijn kostbaarste bezit van hem over. Tijdens jullie bruiloft staat je vader nog een belangrijke taak te wachten, mits jullie dit willen. Hij kan namelijk zijn dochter begeleiden naar het altaar of de ceremonielocatie en weggeven aan zijn schoonzoon.

Volgens de etiquette geeft de vader van de bruid de eerste speech tijdens het diner. Doen jullie een openingsdans? Dan dans je het volgende nummer met je vader!

Vader & zoon - Foto: Eugenijus Barzdzius
  • Schoonvader

Je schoonvader mag blij zijn, of juist niet, hij heeft in dit verband namelijk de minste officiële taken tijdens jullie bruiloft. Hij zal waarschijnlijk de steun en toeverlaat zijn van je verloofde, “mannen onder elkaar”. Volgens de etiquette verzorgt de vader van de bruidegom de tweede speech tijdens het diner.

In het trouwforum kun je verschillende vragen & antwoorden terug vinden over de rol van je (schoon-)ouders op je bruiloft. Wat te doen als je twee moeders hebt of als je schoonouders eisen stellen aan jullie gastenlijst? Praat mee!

Vindt u dit artikel leuk? dan kunt u het delen

Meer informatie

Laat een bericht achter

Creëer een bruiloftsite

100% aanpasbaar met honderden ontwerpen om uit te kiezen. Zie meer ontwerpen >

Werkt u in de bruiloftindustrie?
Als u een bedrijf heeft of u bent een bruiloft professional, dan geeft  Zankyou u de mogelijkheid uw diensten te publiceren aan duizenden bruidsparen die ervoor kiezen om bij Zankyou hun bruiloft te organiseren in meer dan 19 landen. Meer informatie