NL Login
NL

De trouwceremonie: wie doet wat?

'Ja' zeggen, zoenen en tekenen: appeltje-eitje voor het bruidspaar! Foto: Fotozee trouwfotografie.

Natuurlijk is alles op je bruiloft belangrijk: de trouwjurk, het bruidsboeket (inspiratie vind je onder meer op bruidsboeket.nl), het eten, de dj… Maar uiteindelijk draait alles om de huwelijksceremonie: dat magische moment waarop jij het ja-woord geeft. Hoe ziet die ceremonie er nu eigenlijk precies uit? Wie doet wat tijdens de trouwceremonie?

  • Het bruidspaar

Jullie hoeven eigenlijk bijna niets te doen tijdens het werkelijke trouwen, behalve ‘ja’ zeggen, de huwelijksakte ondertekenen en zoenen natuurlijk! Dat wil niet zeggen dat jullie niet meer mógen doen. Misschien willen jullie wel je eigen huwelijksgeloften uitspreken voor elkaar, geïnspireerd door de Amerikaanse ‘wedding vows‘: ook dat kan gewoon als je het even overlegt met de babs. Soms kiezen bruidsparen er ook voor om tijdens de ceremonie een ritueel uit te voeren, zoals het aansteken van een kaars voor een dierbare die er niet bij kan zijn of het ‘zandritueel‘ (waarbij je om en om (gekleurd) zand in een lege karaf of vaas schenkt, als symbool voor het samengaan van twee mensen).

Een zandritueel kan een mooie aanvulling zijn op de ceremonie. Foto: Cancun WhiteChic Wedding.
  • De trouwambtenaar

De ambtenaar van de burgelijke stand is bijna net zo onmisbaar als het bruidspaar. De ambtenaar (vaak kortweg ‘babs‘ genoemd) sluit het huwelijk.  Dat houdt in dat hij het officiële gedeelte van de bruiloft regelt: het voorlezen van de trouwakte en het regisseren van het ja-woord. Janita van Stijlvolhuwelijk is bijvoorbeeld een babs die jullie huwelijk kan sluiten. Na het bruidspaar en de getuigen tekent de babs ook de akte. Bovendien overhandigt hij/zij jullie het trouwboekje. Als je dat wil, kan hij/zij ook een speech houden over jullie. Vaak wordt die geschreven naar aanleiding van een kennismakingsgesprek. Er wordt vaak gedacht dat die speech een verplicht nummer is, maar je kunt het ook aangeven als je er niet op zit te wachten. In veel gemeentes is het trouwens ook mogelijk om de speech tijdens de ceremonie door een familielid of vriend(in) te laten doen. Als diegene toevallig ook nog trouwambtenaar in een andere gemeente is, vinden sommige gemeentes het goed als hij ook officieel het huwelijk voltrekt.

  • De getuigen

De getuigen hebben één hoofdtaak: het ondertekenen van de trouwakte. Dat doen ze na het ja-woord en nadat het bruidspaar zelf de akte heeft getekend. Je zou één van de getuigen ook kunnen vragen om jullie de ringen aan te geven, als je daar geen speciale ringendrager voor hebt gevraagd, zoals een van de bruidskinderen.

De ceremonie is een van de hoogtepunten van je trouwdag. Foto: Fotografía Jonas Peterson.
  • De gasten

De overige gasten, waaronder de familie, hoeven eigenlijk niets te doen behalve genieten van het moment. Het is wel gebruikelijk dat de gasten gaan staan als het bruidspaar de trouwzaal binnenkomt en weer gaan zitten als de bruid en bruidegom ook hebben plaatsgenomen. Je kan natuurlijk aan je vader of moeder (of aan allebei!) vragen of ze jou willen weggeven tijdens de trouwceremonie. Ook de bruidegom kan weggegeven worden, bijvoorbeeld door zijn moeder.

De bruiloftsgasten hoeven alleen maar te genieten. Foto: Carlos Leandro Fotografia.

Deden jullie de ceremonie helemaal anders dan anders of hadden jullie een bijzonder ritueel? Deel het op het forum van Zankyou (waar je nu trouwens ook een geweldige bruidsjurk van Unielle Couture kunt winnen!)

Vindt u dit artikel leuk? dan kunt u het delen

Meer informatie

Laat een bericht achter

Creëer een bruiloftsite

100% aanpasbaar met honderden ontwerpen om uit te kiezen. Zie meer ontwerpen >

Werkt u in de bruiloftindustrie?
Als u een bedrijf heeft of u bent een bruiloft professional, dan geeft  Zankyou u de mogelijkheid uw diensten te publiceren aan duizenden bruidsparen die ervoor kiezen om bij Zankyou hun bruiloft te organiseren in meer dan 19 landen. Meer informatie