De waarde van de liefdesbrief: zeg het door te schrijven!

We leven niet meer in het tijdperk van de troubadours. De charmante prinsen en de gekwelde boeren, allemaal al goed thuis in de kunst van het schrijven van de romantiek, zijn in de Middeleeuwen blijven hangen. Misschien wel in een klimplant onder het raam van hun schone jonkvrouw. Hoewel de eenentwintigste eeuw technischer is, is er geen reden tot paniek als het aankomt op het uiten van je ware gevoelens. Bij Zankyou raden we je aan om te praten over wat je voelt door middel van schrijven zonder noodzakelijkerwijs te vervallen in een overdaad suikerwolken en roze eenhoorns.

Foto vía Shutterstock: Agnes Kantaruk

Schrijf en geef door

Vaak helpt schrijven om je gevoelens die in jou kloppen te kunnen uiten. Als praten tegenover jouw vriend of vriendin, broer of zus, vader of moeder ongemakkelijk is (zenuwen, onzekerheid…), kies er dan voor om op te schrijven wat je denkt, wat het ook is. In die zin zie je meer positieve dan negatieve aspecten van je partner. Het is niet slecht om op te merken dat ondanks enkele turbulente gebeurtenissen je van die persoon houdt zoals hij is. “Je weet dat ik van kleine dingen houd. Het kan zijn dat ik elke dag boos word omdat je de hele badkamer bevuilt met tandpasta als je tanden poetst. Maar, en ik vind het moeilijk om dit te bekennen, ik word helemaal verliefd als ik je de laatste hit van Beyoncé hoor neuriën”, bijvoorbeeld. Een indirect verbeterpunt, maar met liefde gebracht.

Foto: Anais Chaine Photography – FR

Wees niet te cheesy

Je mag een beetje weeïg zijn, dat maakt niet uit, maar probeer het suikergehalte van je brief wel te controleren tussen de regels door. Een overkill is nooit goed, dus als je geen diabetes wil veroorzaken bij de ontvanger denk dan na over hoe je je gevoelens uit. Er zijn duizend manieren om je emoties te tonen zonder te praten over de zon en het onvermijdelijke schijnen wanneer hij of zij bij je in de buurt is. Wat vind je hiervan? “Wakker worden naast jou geeft me energie, het laat me leven en geeft me het gevoel dat elke dag een avontuur kan zijn.” Het heeft die cheesy toon, maar het blijft beperkt tot woorden en uitdrukkingen die niet over de top zijn.

Foto: Jordi Cassú

Wees jezelf

Om een goede liefdesbrief te schrijven, hoef je geen professioneel schrijver te zijn. Blijft jezelf en schrijf alles op wat je van binnen voelt, dat is zeker meer dan je denkt. Hoe? Je hoeft niet opnieuw uit te vinden, je hoeft niet te romantisch te zijn, het is genoeg om eerlijk en vriendelijk te zijn. Als je een scheldwoord wil gebruik, oké, jij bent vrij om je te uiten op de manier waarop jij wil. We vragen niet om bekentenissen te doen die je in de gevangenis kunnen brengen, maar een goede dosis persoonlijkheid is wel zo fijn. Zeker weten dat je ontvanger dat waardeert. Ook interessant: Ben je gelukkig? 5 die je helpen dat te ontdekken 

Foto: Joanna Pantigoso

Vorm is niet belangrijk

Als we het hebben over een brief, denken we niet alleen aan dat pak printpapier met een enveloppe, postzegel en dan hop, naar de brievenbus. Alles kan dienen als papier voor jouw brief. Van een post-it tot de spiegel in de badkamer. De spiegel is bij uitstek de plek om iemand een positief bericht te laten lezen voordat hij aan de dag begint: “Vandaag sta jij aan top, je kunt het.” Iemand moed inspreken voordat hij aan die belangrijke bespreking begint, helpt. Hoeveel moeite kost dat nu eenmaal? Of leg een briefje neer op het nachtkastje als je er eerder vandoor moet. “Je bent lief als je slaapt.” En als je het niet kunt laten en echt een lange brief wil sturen over je hoe onrustig je bent, wie je ontvanger dan ook mag zijn, ga dan voor de klassieke vorm van de enveloppe en de postzegel. Gebruik een potlood, pen of een typemachine, met die laatste ben je er zeker van dat je de ontvanger diep raakt. Het is lief en vintage. Gooi je brief in de brievenbus en wacht in alle stilte af.

Foto: Sharon-Litchfield-Photography

Liefde is niet alleen thema voor koppels

Hoewel ons vooral focussen op brieven voor je partner, kun je deze tips gebruiken voor elke persoon die belangrijk voor je is. Gebruik pen en papier om je broer te feliciteren met de 50 punten die hij zijn team bezorgden in de laatste basketbalwedstrijd, schrijf je opa en oma over hoe trots je op ze bent, zeg een vriend dat jouw leven een puinhoop was geworden als hij er afgelopen zomer niet was geweest toen jullie samen op dat strandfeest waren, of laat je vriend weten dat je het waardeert dat hij zo hard heeft gewerkt om de financiële situatie op orde te krijgen zodat jullie altijd leuke dingen kunnen doen.

Foto: Luther Fotografie

De liefde, in welke uitdrukking dan ook, het is een concept dat overwint via een eerlijke en persoonlijke brief. Vergeet Whatsapp, Skype of Instagram voor een mededeling die zo serieus en belangrijk is als deze. Pak pen en papier en begin. Een e-mail is ook geoorloofd onder sommige omstandigheden maar een kaart heeft net dat kleine beetje extra, interessant en authentiek. Twijfel daar niet aan! Lees ook: Deze 10 magische zinnen horen bij elke gezonde relatie!

Lees ook; Speechen op de bruiloft; de do’s en dont’s 

Auteur: Eline Dabekaussen
Foto vía Shutterstock: cartas vintage.

Contact opnemen met de bedrijven in dit artikel

Vindt u dit artikel leuk? dan kunt u het delen

Meer informatie

Laat een bericht achter

Creëer een bruiloftsite

100% aanpasbaar met honderden ontwerpen om uit te kiezen. Zie meer ontwerpen >

Werkt u in de bruiloftindustrie?
Als u een bedrijf heeft of u bent een bruiloft professional, dan geeft  Zankyou u de mogelijkheid uw diensten te publiceren aan duizenden bruidsparen die ervoor kiezen om bij Zankyou hun bruiloft te organiseren in meer dan 19 landen. Meer informatie