Een draaiboek voor je trouwdag: duidelijkheid voor iedereen.

Ruim in je draaiboek voldoende tijd in voor je haar en make-up. Foto: ZijBlij Trouwfotografie.

Goed, als jullie op maandagochtend even op de fiets springen om te gaan trouwen is het misschien wat overdreven, maar voor alle bruiloften die iets uitgebreider zijn, kan het een superfijn hulpmiddel zijn: een draaiboek. Je kunt een weddingplanner, bijvoorbeeld Serendipity Weddings,  inschakelen om samen met jou het draaiboek in elkaar te zetten! In het draaiboek voor je trouwdag kun je kort of juist heel uitgebreid aangeven wie wat moet doen, op welke tijden en op welke locaties. Geen stress op jouw trouwdag!

  • Maak je draaiboek op tijd

Het kan erg veel rust geven als je tijdig begint met het maken van een draaiboek. Ga bijvoorbeeld een half jaar voor jullie trouwdag eens zitten om een plan te maken voor de dag. Natuurlijk kan jullie schema altijd nog aangepast worden, maar het is fijn om een uitgangspunt te hebben. Gaan jullie op heel korte termijn trouwen? Misschien zelfs al een paar weken na het aanzoek? Zet ook dan zo snel mogelijk iets op papier, zodat je een beetje houvast hebt in deze waarschijnlijk wat hectische periode.

Als je de tijd kan nemen voor je foto's, levert dat mooie plaatjes op. Foto: (c) Chema Naranjo.
  • Invulling draaiboek

Je kan op verschillende manieren het draaiboek invullen. Geef duidelijk aan op welk tijdstip en op welke locatie iets moet gebeuren en door wie dat geregeld moet worden. Zorg er in ieder geval voor dat alle belangrijke tijden (afspraak kapper/visagie, aankomst fotograaf, tijdstip ceremonie enz.) kloppend zijn. Je kunt in je draaiboek met kleuren werken om aan te geven wie wat moet doen. Maak bijvoorbeeld alle handelingen van de bruid roze, die van de bruidegom blauw en die van de ceremoniemeester groen. Zo is voor iedereen in een oogopslag duidelijk wat er van hem of haar wordt verwacht. Zorg dat je draaiboek compleet is: misschien kun je op de dag zelf met een beknopte versie werken, maar zorg dat je in ieder geval ergens in de voorbereiding een draaiboekmaakt waarin werkelijk alles staat. Pas dan kun je zien of je niet misschien iets vergeten bent.

Voor iedereen op de bruiloft is het fijn als duidelijk is wat er moet gebeuren. Foto: (c) Fred Marigaux.
  • Controleren maar!

Controleer hoelang bepaalde handelingen duren. Ga er niet zonder meer vanuit dat je kapsel ‘wel even in een half uurtje gedaan wordt’. Laat bijvoorbeeld een proefkapsel maken en let erop hoe lang het duurt voor de kapper klaar is. Hetzelfde geldt voor zaken als het aanbrengen van je make-up en het aantrekken van je bruidsjurk. Rijd ook eens een keer de afstanden die je af moet leggen: is het écht maar een kwartiertje rijden naar het stadhuis of is het eigenlijk toch wel ruim 20 minuten? Ga ook even na of de gemeente niet toevallig voor jullie trouwdag wilde herbestratingsplannen heeft gemaakt waardoor er een omleiding zal zijn. Als je dit soort dingen van tevoren even nagaat, kan dat veel stress schelen op de bruiloft. Plan ruim en bouw hier en daar wat marge in. Het kan je huwelijksdag aardig verpesten als je het gevoel hebt dat je alleen maar aan het rennen en vliegen bent!

Genieten: misschien niet in te plannen, maar niet vergeten! Foto: (c) Josep Álfaro.
  • Deel je draaiboek

Zorg ervoor dat iedereen die hoort bij de organisatie van de bruiloft een draaiboek heeft of in ieder geval op de hoogte is van jullie planning. Dat zijn jullie natuurlijk zelf, maar denk ook aan de ceremoniemeester, de huwelijksfotograaf de trouwlocatie, de feest- en/of receptielocatieen het restaurant waar jullie gaan eten. Misschien hoeft niet iedereen het complete schema te kennen, de kok heeft er tenslotte weinig aan te weten wanneer jouw haar gedaan wordt, maar laat ze in ieder geval weten wat de bedoeling is in de uren dat zij een rol spelen op jullie dag.

  • Zet het draaiboek op de trouwsite

Als je draaiboek voor je trouwdag klaar is, is het slim om (delen van) het draaiboek op jullie trouwsite te zetten (zo’n site, waarop je alle info over jullie trouwdag kunt zetten, kun je natuurlijk maken via Zankyou!) Zo kun je alle gasten simpelweg doorverwijzen naar jullie trouwsite als ze vragen hebben over de planning van jullie dag.

Als je het draaiboek op je eigen (Zankyou-) trouwwebsite zet, weten alle gasten wat het programma is.

Onthoud in ieder geval: geen stress. Het draaiboek voor je trouwdag is een middel, geen doel op zich. Ook al wijken jullie de hele dag af van het draaiboek: de trouwerij gaat echt niet door zonder jullie! Toch een beetje zenuwen? Praat op het forum van Zankyou met andere bruiden om jezelf gerust te laten stellen.

Vindt u dit artikel leuk? dan kunt u het delen

Meer informatie

Laat een bericht achter

Creëer een bruiloftsite

100% aanpasbaar met honderden ontwerpen om uit te kiezen. Zie meer ontwerpen >

Werkt u in de bruiloftindustrie?
Als u een bedrijf heeft of u bent een bruiloft professional, dan geeft  Zankyou u de mogelijkheid uw diensten te publiceren aan duizenden bruidsparen die ervoor kiezen om bij Zankyou hun bruiloft te organiseren in meer dan 19 landen. Meer informatie