De kennismaking met je trouwambtenaar: wees je fantastische zelf!

Meer lezen “”
Toespraken tijdens de huwelijksceremonie zijn vaak onvergetelijk. Foto: Fran Russo.

Ik ga trouwen en dus krijg ik van de gemeente een enorme envelop op de mat: de papierwinkel. Te midden van stapels formulieren bel ik mijn getuigen om ze te vragen naar tweede en derde namen, geboortedata en schoenmaat, want de gemeente wil werkelijk alles van jou en je medeplichtigen weten. Dan kom ik bij het tussenkopje ‘trouwceremonie. Daar staat ‘toespraak door de trouwambtenaar: ja/nee’. Ik omcirkel braaf ‘ja’, want het lijkt me wel leuk als iemand in zo’n mooie toga een verhaal over ons afsteekt. Ik mag ook nog kiezen wélke ambtenaar ik wil. Samen met mijn lief zoek ik op internet de leukste uit en we sturen de papieren naar de gemeente.

Je wil niets missen van de speech van de babs. Foto: Attitude Fotografia.

Een paar weken later mogen we op gesprek bij de ambtenaar die het huwelijk zal voltrekken. In de hal worden we begroet door de nogal grote hond, die enthousiast zijn neus in mijn kruis duwt. Een beetje ongemakkelijk kijk ik naar de ambtenaar. Die kijkt vredig glimlachend terug. ‘Wat nu?’ denk ik benauwd. ‘Als ik die hond wegduw, vindt ze me vast een stom mens. Dat zet ze in de speech!’ Ik zie al voor me hoe ik tijdens de ceremonie ineens hoor: ‘Tja, echt een dierenvriend is ze niet…’ en dan een veelbetekenende stilte. Uit pure paniek begin ik een idioot verhaal over ons konijn, kijk-mij-eens-dieren-liefhebben, terwijl ik al wandelend richting bank probeer de hond te lozen.

De toespraak van de trouwambtenaar is een belangrijk moment. Foto: Attitude Fotografia.

Ik ben me nooit zo bewust geweest van mijn eigen uitspraken als tijdens het gesprek met onze babs. Braaf geef ik antwoord op alle standaardvragen – waarom hij, waar en wanneer de vonk, dat werk – maar intussen ratelt mijn brein als een bezetene voort. Heeft ze nou wel in de gaten dat wij zo’n bruidspaar zijn dat het écht gaat redden? Ziet ze wel hoe leuk hij is en hoe goed ik dat in de gaten heb? Zijn er al genoeg grappige weetjes over ons ter sprake gekomen, voor de komische noot in het geheel? Allerlei noemenswaardige anekdotes over ons schieten door m’n hoofd en omdat ik het idee heb dat we er nooit op komen, gooi ik er op totaal verkeerde momenten een paar uit. Zo, dat is toch maar mooi gezegd, daar kan ze wat leuks mee. Oh, nee, nu vindt ze me vast raar! Had ik al iets over het konijn gezegd? Als ik mezelf ineens hoor roepen dat mijn aanstaande ‘alles doet voor pizza, haha’ weet ik zeker dat we in onze huwelijkstoespraak over zullen komen als een stel junkfoodverslaafde dierenhaters die elkaar op een straathoek hebben opgepikt.

Na de trouwceremonie mag er natuurlijk gekust worden. Foto: Roberto y Maria.

Onze babs blijkt echter een genie. Uit mijn onsamenhangende gebabbel en de verhalen van mijn lief heeft ze een verhaal weten te destilleren dat warm en liefdevol is. En geen woord over pizza.

Heb jij vragen over het gesprek met jullie trouwambtenaar? Stel ze op het forum van Zankyou. Wist je trouwens dat je tegenwoordig niet per se meer gebonden bent aan een ambtenaar van de gemeente? Er zijn nu ook veel freelance trouwambtenaren, die veel tijd en aandacht steken in een persoonlijke toespraak voor jullie. In sommige gemeenten kun je zelfs getrouwd worden door een goede vriend of een dierbaar familielid. Dat kan in ieder geval in de gemeente Amsterdam!

Vindt u dit artikel leuk? dan kunt u het delen

Meer informatie

Comentaar (2)

floorkikheerebout
7 feb 2012

Heel goed voor mij als babs om weer eens te beseffen dat bruidsparen voor hun eerste ontmoeting met mij zenuwachtig kunnen zijn…

Antwoorden
marielle
26 nov 2013

Natuurlijk ben je voor een leuk verhaal niet alleen afhankelijk van de vragen van de trouwambtenaar. Bedenk van te voren wat je wel en wat je niet terug wilt horen tijdens jullie ceremonie.(wil je je werkzame leven benoemd hebben, of is dat voor jullie niet belangrijk op je trouwdag) En maak het persoonlijker door naar elkaar uit te spreken waarom je voor elkaar kiest, om schrijf elkaar een brief die je voorleest! En vraag een van jullie (goed bespraakte) gasten om iets te vertellen over jullie. Kies voor live muziek, een gitaar en zang maakt een wereld van verschil en zo wordt jullie huwelijkssluiting uniek. Meer tips van een ervaren trouwambtenaar vindt je hier..http://blog.bijzonderhuwelijk.nl/2013/04/04/maak-van-je-trouwceremonie-een-bijzondere-huwelijkssluiting/

Antwoorden

Laat een bericht achter

Creëer een bruiloftsite

100% aanpasbaar met honderden ontwerpen om uit te kiezen. Zie meer ontwerpen >

Werkt u in de bruiloftindustrie?
Als u een bedrijf heeft of u bent een bruiloft professional, dan geeft  Zankyou u de mogelijkheid uw diensten te publiceren aan duizenden bruidsparen die ervoor kiezen om bij Zankyou hun bruiloft te organiseren in meer dan 19 landen. Meer informatie