Een vintage bruidsjurk op maat gemaakt

Vandaag onze eerste Guestblog, speciaal geschreven voor Zankyou door designer Leonieke Terlouw van Keurslijf!

Leonieke van Keurslijf aan het werk

De beste ideeën voor trouwjurken krijg ik vlak voordat ik in slaap val, zo ook gisternacht. Ik bedacht een oudroze, jaren veertig jurkje met zwart kant en zwarte knoopjes. De stoffen heb ik gezien bij Elizabeth Wakefield, een ouderwets stoffenwinkeltje in Utrecht. De romantische Elizabeth is een liefhebber van katten en stoffen. Tussen de lappen zijde, wol en kant liggen Tom Poes en Snowy te snorren op klassieke muziek. Elizabeth heeft werkelijk alles, ook heel veel antieke stoffen die ik kan gebruiken voor mijn retro trouwjurken.

Stoffenwinkel van Elizabeth Wakefield

Tussen de stoffen van Elizabeth spreek ik af met de aanstaande bruiden. Vaak zijn het meisjes die van vintage en retro houden of simpelweg niet in een truttige, traditionele jurk willen trouwen. Ook zijn er oudere dames die liever in een kleurige jurk trouwen dan in wit. Al bij binnenkomst zitten de eerste ideeën in mijn hoofd. Ik merk dat de allereerste ontmoeting heel bepalend is voor mijn latere ontwerp: hoe iemand de winkel binnen komt, zich voorstelt en wat ze draagt. Het is voor mij belangrijk om te weten of iemand spontaan is, meer verlegen, graag in het middelpunt staat of juist niet. Samen met de bruid heb ik het over mode, werk en de bruiloft. Zo kom ik langzaam achter iemands smaak.

Vicky in vintage bruidsjurk - Foto: Wesley Nulens

Als we ons aan elkaar hebben voorgesteld begint het struinen bij Elizabeth. We bekijken zijde, kant en wol, bloemen, stippen en ruiten. De ene stof wordt resoluut afgekeurd een andere is het juist helemaal. Met de lappen bij het gezicht zie ik het al aardig voor me. Maar dan is er nog geen ontwerp en daar worden vooral de moeders vaak heel zenuwachtig van. ‘Wordt het niet te bloot?’, ‘Moet er echt panterprint in?’ en tenslotte ‘Maar wat ga je dan precies maken?’. Soms is na deze eerste ontmoeting al helemaal helder wat voor jurk het gaat worden, maar meestal wil ik er thuis nog eens goed over nadenken. Schetsen doe ik eigenlijk maar weinig. Ik ga naar bed, denk aan het gesprek en aan alle stoffen die we hebben gezien en dan vlak voordat ik in slaap val ontpopt het eerste ontwerp in mijn gedachten.

Vintage bruidsurk Lauriane

Ik ontwerp altijd twee jurken, zodat de bruid nog kan kiezen of combineren. In een nieuwe afspraak laat ik de ontwerpen zien, samen met de stoffen die erbij horen. Altijd een spannend moment voor de bruid en mijzelf. De keuze valt, grappig genoeg, bijna altijd op het eerste ontwerp dat ik in bed heb bedacht. Als de keuze is gemaakt ga ik thuis aan de slag met de proefjurk- een soort 3D schets in katoen. Zo kan ik goed zien hoe de jurk zit. Voor de bruid biedt het de mogelijkheid om nog een aantal dingen te veranderen. Als er nog twijfels zijn over de diepte van het decolleté (misschien toch te bloot?) of de lengte van de jurk dan kan ik het nu nog veranderen. Vaak oogt het katoenen proefmodel als een soort zusterjurkje waar ik in stift mijn aantekeningen op maak. Het is heel leuk om de jurk zo langzaam te zien ontstaan.

Anne in bruidsjurk van Keurslijf - Foto: Anne Geene

De tweede passessie bij mij thuis onder de Dom in Utrecht is vaak al in de gekozen stof, maar nog zonder rits want niet zelden vallen bruiden vlak voor de bruiloft nog wat af van de spanning. Tijdens het passen hebben we het over de bloemen, schoenen en de bruidegom, terwijl mijn teckel Alfons er gezellig bij ligt te snurken. De jurk begint nu echt vorm te krijgen. Na de passessie duik ik weer achter mijn naaimachine in de keuken. Engelse naden, blinde zomen, ouderwetse rolzoompjes, ik heb ook veel plezier in de technische kant van het proces.

Bruid Anna in Vintage jurk- Foto: Eelco Schouten

De allerlaatste passessie is daar, superspannend en heel leuk. De jurk is de echte versie geworden van het ontwerp. Het is geweldig om een idee in volle glorie uitgewerkt te zien. Als de bruid dan ook nog begint te dansen is het helemaal goed! Dansen is HET teken dat ze zich helemaal thuis voelt in haar jurk. Een persoonlijke bruidsjurk op het lijf geschreven, dat is volgens mij een echte Keurslijf!


Guest blogger: Leonieke Terlouw is modeontwerpster en liefhebber van retro. Sinds 2009 is zij eigenaresse van Keurslijf, een ontwerpbureau voor retro bruidsmode.

Ben jij ook een expert op het gebied van bruiloften en wil je voor Zankyou schrijven? Neem contact met ons op.

Vindt u dit artikel leuk? dan kunt u het delen

Meer informatie

Comentaar (1)

43323
22 dec 2011

Gaaf! Echt even iets heel anders!

Antwoorden

Laat een bericht achter

Creëer een bruiloftsite

100% aanpasbaar met honderden ontwerpen om uit te kiezen. Zie meer ontwerpen >

Werkt u in de bruiloftindustrie?
Als u een bedrijf heeft of u bent een bruiloft professional, dan geeft  Zankyou u de mogelijkheid uw diensten te publiceren aan duizenden bruidsparen die ervoor kiezen om bij Zankyou hun bruiloft te organiseren in meer dan 19 landen. Meer informatie