Getrouwd zijn maar gescheiden wonen is een trend! LAT-alarm!

In de Verenigde Staten en enkele landen in Europa wint de LAT-relatie (Living Apart Together) al langere terrein. De afgelopen vijf jaar kiezen steeds meer getrouwde stellen ervoor om hun relatie op deze manier vorm te geven. Het gaat om een levensstijl waarbij man en vrouw besluiten om allebei in hun eigen omgeving te wonen, hun eigen huis of appartement dus. Een bekend voorbeeld vormen Frida Kalho en Diego Rivera. Wij vertellen je wat de voordelen zijn van deze levensstijl.

Foto: Instagram Museo Estudio Diego Rivera y Frida Kahlo

LAT in Latijns-Amerika

Hoewel Zuid-Amerika een vrij conservatieve cultuur lijkt te hebben of op z’n minst die faam heeft, is de LAT-beweging ook daar door veel stellen geaccepteerd. LATTEN is eigenlijk al eeuwenoud, maar is nu teruggekomen als een heuse trend. Ook vandaag de dag zien we mooie voorbeelden zoals het eerder genoemde Mexicaanse stel. Zij besloten hun twee huizen door middel van een brug met elkaar te verbinden, maar verder hebben zij alle twee hun eigen thuis en zijn ze volledig onafhankelijk.

Hoewel het voor Frida en Rivera een manier was om om te gaan met hun huwelijksproblemen, is het door de rest van de samenleving geaccepteerd al kiezen de meeste stellen toch nog vooral voor de traditionele vorm: trouwen en samenwonen. Toch was de LAT-relatie nog nooit zo populair als vandaag de dag. Mensen willen graag onafhankelijk zijn en hun eigen broek ophouden.

Foto: Instagram Museo Estudio Diego Rivera y Frida Kahlo

Concept van een expert

Esther Pineda, consulente van Género y Equidad beschrijft de LAT-relatie op haar blog als “Een affectieve/seksuele relatie, monogaam, stabiel en permanent, die door de keuze en de overtuiging van het paar niet samenwonend wordt uitgevoerd, hoewel er soms wel sprake is van kinderen van de partners samen.” Pineda merkt op dat het “in sommige sectoren wordt gezien als een ongezonde manier van individualisering en het niet willen of kunnen tolereren van kleine fouten van een ander. Andere zien het juist als een meer flexibele vorm van de sociale structuur die je binnen de relatie meer vrijheid geeft.”

Aan de andere kant: de ongelijkheid tussen man en vrouw wordt kleiner, dat zal ertoe leiden dat we trends als de LAT-relatie steeds vaker zullen zien en dus ook steeds normaler zullen worden.

Juan Morris Nariño
Foto: Juan Morris Nariño

Voordelen

Allereerst de vrijheid om te kiezen en geen deel uit te maken van een samengesteld systeem; vooral het voelen van onafhankelijkheid is belangrijk voor een gezonde relatie. Als leven onder hetzelfde dak een sociale verplichting wordt en geen optie is, kan het enkel tot meer problemen leiden in plaats van een oplossing als je een sterke relatie wil opbouwen.

Trouwen en ervoor kiezen om niet samen te wonen, kan veel voordelen hebben voor personen die zowel hun intimiteit als hun onafhankelijkheid sterk waarderen, zeker als ze voelen dat wel een serieuze relatie kunnen aangaan, serieus, sterk en stabiel op de lange termijn. Lees ook: Wat is het geheim van een goede relatie? De wetenschap geeft antwoord!

David Zato Photographer
Foto: David Zato Photographer

Zeg dag tegen protocollen! 

Het breken van protocollen hoeft niet te betekenen dat je je relatie op het spel zet, het tegenovergestelde: het betekent dat je iets heel persoonlijk maakt en dat kan weer voordelen hebben voor beiden. Ook als je ervoor kiest om geen huis te delen of zelfs geen kinderen te hebben of geen gezamenlijke rekening te openen, trek je niets aan van de buitenwereld. De behoeftes van elke persoon zijn uniek en als dit voor jou betekent dat je de liefde kunt delen op een authentieke manier dan moet je dat doen.

LifeEmotions
Foto: LifeEmotions

Eerlijkheid en vertrouwen zijn de sleutelwoorden die je nodig hebt om je relatie tot een succes te maken, welke levensstijl je ook kiest. Er zullen stellen zijn die geen balans kunnen vinden tussen het huwelijk en een LAT-relatie, maar voor andere kan dit de beste weg zijn om zijn eigen weg te kiezen zonder de liefde van zijn leven te hoeven afwijzen.

Wij raden ook aan: Trouwen is beter voor je relatie dan samenwonen!

Auteur: Eline Dabekaussen
Vindt u dit artikel leuk? dan kunt u het delen

Meer informatie

Laat een bericht achter

Creëer een bruiloftsite

100% aanpasbaar met honderden ontwerpen om uit te kiezen. Zie meer ontwerpen >

Werkt u in de bruiloftindustrie?
Als u een bedrijf heeft of u bent een bruiloft professional, dan geeft  Zankyou u de mogelijkheid uw diensten te publiceren aan duizenden bruidsparen die ervoor kiezen om bij Zankyou hun bruiloft te organiseren in meer dan 19 landen. Meer informatie