De organisatie van het homohuwelijk: niet anders, maar ken je adresjes!

Is de organisatie van een homohuwelijk anders? Deze vraag krijgt de wedding planner van Exquisite Gay Weddings heel vaak. En het antwoord? Heel simpel; nee. De organisatie verschilt niet, behalve dat de feesten van homoparen weleens extravaganter kunnen zijn. Homoparen kunnen niet alleen weggeschreven worden als man-man of vrouw-vrouw, maar je hebt ook bi-sexuelen, transgenders (travestieten) en transsexuelen.

Foto: Exquisite Gay Weddings

Wat wel opvalt is dat de database van leveranciers opgebouwd moet zijn uit gay of gayfriendly leveranciers. Het is van essentieel belang dat de paren zich op hun gemak voelen bij de aangeboden leveranciers. Dat deze ruim ervaring hebben in dit gebied, dat zij begrip tonen en ingespeeld zijn op de wensen en vragen die op tafel komen. Want het kan behoorlijk kwetsend zijn als de leverancier met omhoog getrokken wenkbrauwen het stel aankijkt, uit pure verbazing of erger nog, ontzetting of onbegrip.

Er zijn tal van voorbeelden te noemen waarop gelet moet worden. Hieronder een paar voorbeelden.

  • Aanhef in correspondentie

Het komt nog weleens voor dat de correspondentie “standaard” wordt geadresseerd als “Geachte meneer en mevrouw…”. Het is belangrijk dat er gewaakt wordt over deze kleine toch wel veel voorkomende vergissing. Het kan leiden tot irritaties bij de stellen.

  • Bloemen

Cliché: twee bruidegommen die bij een bloemist binnen stappen en blijkt dat de bloemist hier weinig of zelfs geen ervaring mee heeft en niet verder komt dan: “De heren willen beiden een corsage?”

  • Kleding

Stel je voor, twee bruiden brengen een bezoek aan een (bruids)modezaak. Zonder echt door te vragen wat de wensen van hen zijn, wordt ervan uitgegaan dat één van de dames een kostuum aan wil terwijl beiden besloten hebben om in een jurk te trouwen. Bedenk dat dit ook in omgekeerde versie zou kunnen; twee heren waarbij eentje besluit om in een jurk te trouwen.

Foto: Exquisite Gay Weddings
  • Muziek

Gelukkig zijn er voldoende professionele dj’s en andere entertainers die weten waar ze het over hebben, maar een dj die NIET op de hoogte is van de feestnummers waar in de gay scene graag op gedanst wordt, is een misser eersteklas!

  • Ambtenaar:

Op de hoogte zijn van de ontwikkelingen in de markt is het minste wat je moet zijn. Want te laat ontdekken dat je maken hebt met een weigerambtenaar of –gemeente is triest. En helaas nog steeds voorkomend in de praktijk. Uiteraard dient een ieders keuze gerespecteerd te worden, maar op de hoogte zijn wat er speelt is dus echt belangrijk.

  • Bruidstaart

Zoals velen weten (en misschien ook velen niet) is dat de homowereld een symbool heeft; de regenboogvlag. Elke kleur heeft een betekenis. Het is natuurlijk fantastisch als er gevraagd wordt om een bruidstaart waarbij rekening gehouden wordt met dit symbool en dat de specialist al op voorhand weet waar zij het over hebben.

En voor hen die het NIET weten, de kleuren van de regenboogvlag hebben elk een eigen betekenis:

rood staat voor het leven
oranje voor gezondheid
geel voor zon
groen voor natuur
blauw voor eensgezindheid
paars voor energie

Nogmaals, de organisatie van een homohuwelijk is niet anders, maar wel geldt: het is en blijft belangrijk om met professionele leveranciers te werken die wel weten wat er zich in deze doelgroep afspeelt. Leveranciers waar de paren zich op hun gemak voelen en zichzelf kunnen zijn. Waarbij op een open en prettige manier gecommuniceerd kan worden en iedereen kan uitkijken naar een ontspannen gevoel tijdens de huwelijksdag!


Guest blogger: Inge Bergakker is weddingplanner en met Exquisite Gay Weddings richt zij zich specifiek op homohuwelijken

Ben jij ook een expert op het gebied van bruiloften en wil je voor Zankyou schrijven? Neem contact met ons op.

Vindt u dit artikel leuk? dan kunt u het delen

Meer informatie

Laat een bericht achter

Creëer een bruiloftsite

100% aanpasbaar met honderden ontwerpen om uit te kiezen. Zie meer ontwerpen >

Werkt u in de bruiloftindustrie?
Als u een bedrijf heeft of u bent een bruiloft professional, dan geeft  Zankyou u de mogelijkheid uw diensten te publiceren aan duizenden bruidsparen die ervoor kiezen om bij Zankyou hun bruiloft te organiseren in meer dan 19 landen. Meer informatie