Het begint allemaal bij de schets: het laten ontwerpen van je droomjurk

“I cannot stand designers who cannot sketch, who send out sketches done by others that they sign their name to. It’s so dishonest. Just because you can drape on a model or mannequin doesn’t mean you are a designer. You must sketch.” ~Karl Lagerfeld

Glitter coctailjurkje. Illustratie: Embrace mode

Karl Lagerfeld staat bekend om zijn liefde voor schetsen en tekenen. Als kind wilde hij cartoonist en illustrator worden, maar hij groeide uit tot één van de bekendste mode ontwerpers ooit.

Volgens Karl worden goede ideeën op papier geboren en is schetsen de enige oorspronkelijke manier van ontwerpen.

Karl maakt een goed punt, want het beste middel om je gedachten bij te benen en vast te leggen is door krabbelen en schetsen. Schetsen werkt snel, het laat je gemakkelijk variëren op een bepaald idee, het is spontaan. Schetsen is belangrijk bij productontwerp, het maken van films of het plannen van fotoshoots, architectuur. Overal waar gecreëerd wordt, wordt getekend en geschetst.

Voor het ontwerpen van bruidsjurken, galajurken en cocktailjurken zijn schetsen enorm belangrijk. Op schetsen kun je altijd teruggrijpen, waar je ook bent in het ontwerpproces. De bruid of klant ziet ook meteen of haar ideeën begrepen worden. Schetsen laten je beter je ideeën voor een ontwerp beoordelen, doordat ze concreet worden op papier. Voor degene die een galajurk of bruidsjurk laat ontwerpen is het handig, de ontwerptekeningen geven je een beeld van het eindresultaat, ook al is er in het echt nog weinig van zichtbaar.

Ontwerp van rode galajurk. Illustratie: Embrace mode

Schetsen is praten. Beter dan praten zelfs, want het spreekwoord zegt: een plaatje zegt meer dan duizend woorden.

Wanneer je een jurk laten ontwerpen, krijg je altijd de ultieme droomjurk. De jurk past al bij jou, voor hij bestaat. In het gesprek met de ontwerper bespreek je je gevoel bij bepaalde stoffen, bij vormen. Op basis van  dat gevoel ontstaan de schetsen, die aan de basis van je jurk liggen. Hij was er al, maar doordat hij op papier komt, wordt hij concreet en kan hij gemaakt worden. En als je het ontwerp dan aantrekt, dan is het gevoel er en is de cirkel weer rond.

Schetsen en tekenen heeft dus alles te maken met emotie. En iedereen die een bijzondere jurk heeft uitgezocht of laten maken weet hoe belangrijk dat is. Dit soort besluiten maak je niet op puur rationele gronden. Het moet ook goed voelen!

Ontwerp van bruidsjurk. Illustratie: Embrace mode

 


 

Guest blogger: Embrace mode Emma & Hilbrand zijn expert op het gebied van het ontwerpen van avond- en bruidsmode.

Ben jij ook een expert op het gebied van bruiloften en wil je voor Zankyou schrijven? Neem contact met ons op.

Vindt u dit artikel leuk? dan kunt u het delen

Meer informatie

Comentaar (1)

embrace
25 mei 2012

We hebben nu ook een filmpje over hoe zo’n ontwerptekening nu precies gemaakt wordt!
Bekijk ‘m via deze link: http://youtu.be/jRuft9y2i_o

Antwoorden

Laat een bericht achter

Creëer een bruiloftsite

100% aanpasbaar met honderden ontwerpen om uit te kiezen. Zie meer ontwerpen >

Werkt u in de bruiloftindustrie?
Als u een bedrijf heeft of u bent een bruiloft professional, dan geeft  Zankyou u de mogelijkheid uw diensten te publiceren aan duizenden bruidsparen die ervoor kiezen om bij Zankyou hun bruiloft te organiseren in meer dan 19 landen. Meer informatie