Het Chinese huwelijk

Elke cultuur heeft andere tradities en gewoontes als het gaat om bruiloften. Wat voor ons in Nederland heel gewoon lijkt, is voor veel mensen in andere landen bizar! Vandaag behandelen we China, een land met veel traditie en cultuur.

China is een énorm land en er zijn daarom veel verschillende tradities tijdens een bruiloft, in elke streek zijn er weer andere veel gebruikte gewoontes en rituelen. Een aantal daarvan zijn tradities die in heel China voorkomen, wij zetten ze voor jou op een rijtje!

Chinese trouwjurkenMeer lezen “Chinese trouwjurken”
Chinese trouwjurken - Copyright © tumblr.com

1. Verloving – Ouders zijn van grote betekenis in een Chinees huwelijk, ze spelen een grote rol in de voorbereidingen van de bruiloft. Zonder toestemming van de ouders zal de bruiloft niet eens plaatsvinden! Het begint met de ouders van de bruidegom, die laten door een bemiddelaar contact opnemen met de ouders van de bruid. Deze bemiddelaar moet ervoor zorgen dat de ouders van de bruid geïnteresseerd raken in een huwelijk, dit gaat meestal gepaard met het geven van cadeaus. Wanneer de ouders van de bruid geïnteresseerd zijn geven ze de bemiddelaar een brief mee met de geboortedatum en geboortetijd van de bruid.

Na ontvangst zal de brief voor drie dagen op het familiealtaar worden gelegd. Gebeurt er tijdens die drie dagen niets slechts (familieproblemen of ruzie bijvoorbeeld) dan sturen ze de envelop met de geboortedatum en tijd naar een waarzegster die beslist of het een goede match is. Als dit inderdaad positief is zullen de ouders van de bruid hetzelfde doen, als ook dat positief is zullen de ouders elkaar ontmoeten om te praten over financiën, opleiding en plaats in de maatschappij. Na het uitwisselen en accepteren van de geschenken is er pas sprake van een verloving.

Chinese trouw traditiesMeer lezen “Chinese trouw tradities”
Chinese trouw tradities - Copyright © merledress.com

2. De dagen voor de bruiloft – Een aantal dagen voor de bruiloft vertrekt de bruid met een aantal goede vriendinnen naar een stille en afgezonderde ruimte om daar te klagen en te mopperen over het feit dat de bruid haar familie gaat verlaten. Er wordt gemopperd op alles en iedereen, zelfs over de familie van de bruid wordt geklaagd. Geen feestelijke manier om je voor te bereiden op een bruiloft!

De Bruidegom installeert een dag voor de bruiloft het huwelijksbed. Meestal gebeurt dit samen met een ´gelukspersoon´ (iemand met veel kinderen), dit om geluk af te dwingen. Er worden dadels, lotuszaden en pinda´s op het bed bestrooid omdat dit een groot nageslacht zou opleveren.

3. De Bruiloft – Rood is de kleur die de hele dag terugkomt tijdens de bruiloft, rood staat in China namelijk voor geluk! De bruid is aan het begin van de dag voor een groot gedeelte in het rood gekleed. Niet alleen de bovenkleding is rood, maar ook de onderkleding is vaak rood. Aan het begin van de dag wordt de bruid eerst ritueel gewassen, waarna zij wordt  aangekleed in rituele kleding. In haar haar worden rode linten bevestigd die voor haar gezicht blijven hangen tot de bruidegom bij de bruid aangekomen is. De Bruidegom verlaat het ouderlijk huis om de bruid op te halen. Voordat hij vertrekt zet hij een traditioneel hoofddeksel op zijn hoofd dat meestal al tientallen jaren of zelfs eeuwen familie eigendom is. 

Rode bruidskledingMeer lezen “Rode bruidskleding”
Rode bruidskleding - Copyright © beijingholiday.com

Aangekomen bij het huis van de bruid staan daar een aantal bruidsmeisjes op hem te wachten.  Hij moet onderhandelen met de bruidsmeisjes om de bruid te mogen ophalen. Vaak laten de bruidsmeisjes de bruidegom grappige dingen voor hen doen, hierna mag de bruidegom naar binnen om zijn bruid op te halen! Op dat moment zien de bruid en de bruidegom elkaar voor het eerst en schenken zij thee voor de ouders van de bruid. Daarna vertrekken ze naar het huis van de bruidegom en schenken zij thee voor de ouders van de bruidegom. Hierna vertrekt de hele stoet naar een kerk of gemeentekantoor en laten zij het huwelijk registreren.

BruidsmeisjesMeer lezen “Bruidsmeisjes”
Bruidsmeisjes - Copyright © mijnchinesebruiloft.com

4. Feest – Vaak is er daarna een 12-gangen diner in een groot restaurant, alle familieleden en vrienden zijn hierbij. Dit is vaak het meest feestelijke gedeelte van de hele bruiloft. De families worden bedankt voor de vriendschap.

Chinees bruiloft dinnerMeer lezen “Chinees bruiloft dinner”
Chinees bruiloft dinner - Copyright ©eventsofelegance.com.au

Zo zie je weer dat bepaalde punten van het Chinese huwelijk overeenkomen met een Islamitisch of kerkelijk huwelijk. Kijk je al uit naar het volgende huwelijk? Volg ons dan op Facebook of Twitter en blijf op de hoogte van onze nieuwste updates!

Vindt u dit artikel leuk? dan kunt u het delen

Meer informatie

Laat een bericht achter

Creëer een bruiloftsite

100% aanpasbaar met honderden ontwerpen om uit te kiezen. Zie meer ontwerpen >

Werkt u in de bruiloftindustrie?
Als u een bedrijf heeft of u bent een bruiloft professional, dan geeft  Zankyou u de mogelijkheid uw diensten te publiceren aan duizenden bruidsparen die ervoor kiezen om bij Zankyou hun bruiloft te organiseren in meer dan 19 landen. Meer informatie