Het Joodse huwelijk

Joodse BruiloftMeer lezen “Joodse Bruiloft”
Credits: www.abeautifuldayphotography.com

Binnen de Joodse gemeenschap is het normaal dat de jongen of zijn familie op zoek gaat naar een geschikt meisje voor hem. Vaak wordt met behulp van kennissen en vrienden het geschikte meisje gezocht. Viavia kennen zij misschien nog wel een ongehuwd meisje. Door de tussenpersoon in dit geval, worden de twee families met elkaar in contact gebracht en kunnen de jongen en het meisje zich aan elkaar voorstellen om te zien of er een daadwerkelijke klik is. Het is belangrijk dat de familie een goede reputatie heeft, er een goede opleiding is genoten enzovoorts. Als dit allemaal goed en naar wens is, vindt de verloving plaats.

De verloving en tradities
Als de jongen en het meisje een klik hebben en met elkaar willen trouwen is het belangrijk dat eerst de ouders van de jongen op bezoek zullen gaan bij de ouders van het meisje. Zowel de jongen als het meisje worden hier getest door de families. Maar op die manier leren de ouders hun toekomstige schoondochter/zoon beter kennen. De jongen wordt meestal getest op zijn kennis van de Thora (Joodse Bijbel) door zijn schoonvader. Het meisje wordt getest op haar handigheid en kuisheid door de vrouwelijke familieleden van haar toekomstige man. Het belangrijkste in dit geval is dat de twee elkaar echt leuk vinden. Daarom zullen zij ook regelmatig afspreken om elkaar beter te leren kennen.
De traditie is om een bord te breken, dit staat voor het volgende: een bord kan nog worden gelijmt zodat het weer heel is. De koppel kan gedurende de verloving eventueel nog terugkomen op de beslissing om te trouwen. Willen zij dit dus uiteindelijk niet meer, dan is dat niet uitgesloten voor hen.

 

Joodse BruiloftMeer lezen “Joodse Bruiloft”
Credits: forums.ansaar.nl

Bewerpen
Het bewerpen van de jongen klinkt misschien heel vreemd, maar is absoluut niet raar! Voor de huwelijksceremonie wordt er in de synagoge in de stad van de jongen een samenkomst georganiseerd. Dit wordt een Sabbat genoemd. Hier zullen de aanwezige dames zoetigheid gooien naar de jongen, dit wanneer hij wordt opgeroepen bij de Thorwa. Zoetigheid zoals: snoep, rozijnen, amandelen, Op de sabbat vóór de huwelijksceremonie vindt er een samenkomst plaats. Dit wordt het bewerpen van de jongen genoemd.

De huwelijksceremonie
Als het huwelijk eenmaal plaats kan vinden moet het stel wel een geschikte datum vinden. Er mag niet op getrouwd worden op feestdagen of op Sabbat. Een huwelijksceremonie wordt door een Rabbijn begeleidt dit bijvoorbeeld in een synagoge en onder een baldakijn of een choepa. Een choepa is de voorkeur van orthodoxe joden. Zo´n choepa bestaat uit vier palen met een mooi gedrapeerd kleed. Het dient volgens sommige als bescherming en aanwezigheid van God, maar sommige denken ook weer dat het staat voor het nieuwe huis van het echtpaar. Waarbij de deuren altijd open zullen staan om iedereen welkom te heten.

Joodse bruiloftMeer lezen “Joodse bruiloft”
www.joodsactueel.be

Rituelen                                                                                                                                              Er vinden vele rituelen plaats tijdens een huwelijksplechtigheid. Een belangrijk moment voor de orthodoxe joden is het moment waarop de bruidegom de sluier van de bruid omhoog opzij schuift om te zien of het haar echt is. Dit is niet zomaar, dit komt omdat vroeger een jongeman met de naam Jacob dit niet deed en dus met de verkeerde trouwde, namelijk de zus van de van zijn aanstaande bruid.

Dan is er nog een ritueel waarbij de bruid met haar moeder en schoonmoeder zeven keer in een cirkel om de bruidegom heen lopen. Dit betekent het volgende: bij een ander ritueel loopt de vrouw met haar moeder en schoonmoeder zeven keer in een cirkel rond haar man. Dit staat voor het volgende: een verwijzing naar de zeven dagen waarin God de wereld schiep.

Traditionele Joodse bruiloftMeer lezen “Traditionele Joodse bruiloft”
www.glogster.com

Na de plechtigheid zonderen het koppel zich af in een klein kamertje om aan te tonen dat ze werkelijk gehuwd zijn. Wat heel interessant is aan een Joods huwelijk is dat de Joodse koppels vasten op hun huwelijksdag, dit om al de zonden die zij in het leven hebben meegemaakt te vergeten. Ze beginnen dus met een schone lei.
Het is gebruikelijk dat het koppel iets eet terwijl ze zich afzonderen van hun gasten omdat ze vanaf ‘s ochtends tot aan de ceremonie hebben gevast.
De vrouw krijgt de “simpele” gouden ring van haar man tijdens de huwelijksceremonie die plaatsheeft onder de choepa en hij schuift de ring op haar rechter wijsvinger. Na de plechtigheid verschuift ze deze ring naar haar linker ringvinger, om aan te duiden dat ze gehuwd is. Mannen dragen zelden een trouwring.

 

Vindt u dit artikel leuk? dan kunt u het delen

Meer informatie

Laat een bericht achter

Creëer een bruiloftsite

100% aanpasbaar met honderden ontwerpen om uit te kiezen. Zie meer ontwerpen >

Werkt u in de bruiloftindustrie?
Als u een bedrijf heeft of u bent een bruiloft professional, dan geeft  Zankyou u de mogelijkheid uw diensten te publiceren aan duizenden bruidsparen die ervoor kiezen om bij Zankyou hun bruiloft te organiseren in meer dan 19 landen. Meer informatie