NL Login
NL

Het maken van de gastenlijst voor je bruiloft: een makkie?

Prachtige huwelijksuitnodigingen: maar wie krijgt er een? Foto's: (c) 2011 Amanda Cripps via Flickr.

Samen met je lief zit je voor de computer. Kopje thee erbij, want dit wordt een flinke klus. Voor jullie knippert de cursor op een maagdelijk wit scherm. Nou ja, niet helemaal maagdelijk, want bovenaan de bladzijde staren de woorden ‘Gastenlijst voor de bruiloft’ jullie uitdagend aan. Wie krijgen er allemaal een trouwkaart? ‘Ik dacht aan een mannetje of honderd’ zegt je aanstaande. Dat wordt nog lastig, want jij zat meer in de richting van vijftig gasten te denken. Een mooie intieme bruiloft, zeg maar. Voorzichtig leg je dat voor. ‘Gaat niet,’ zegt hij meteen, ‘met mijn voetbalteam alleen al zitten we zo op twintig.’ Je verslikt je in je thee. Voetbalteam?

Na stevig onderhandelen over het team (alleen de basisspelers) en het aantal (het compromis kwam op 75) is de gastenlijst al voor een deel gevuld: op plaats 1 tot en met 10 staat de basis van V.V. Zwart-Wit ’86. Met vaders, moeders, broers en zussen loopt de lijst al gauw vol. Sterker nog: de lijst vult zich als een speer en jullie kijken elkaar tussendoor even opgetogen aan: waar maken al die mensen zich zo druk om? Die gastenlijst is een makkie.

Het samenstellen van de gastenlijst kan je best wat hoofdbrekens bezorgen. Foto: (c) 2009 Quinn Dombrowski via Flickr.

Soepel vullen jullie de lijst verder in: zijn oom en tante met hun volwassen zoons. ‘En de vriendin van die zoon?’ vraag je, ‘Komt die dan ook?’ Even is hij stil. ‘Die heb ik nog nooit gezien,’ zegt hij. ‘Maar ze zijn al drie jaar samen!’ Wat hem betreft hoeft ze er niet bij te zijn. Wat jou betreft eigenlijk ook niet. Maar ja: kun je dat maken? Een rondje hulplijnen bellen levert de uitslag op: een verpletterende meerderheid vindt dat jullie dat niet kunnen maken. Zucht. Goed, vriendin erbij.

En dan nummer 75: oom Hans en dan natuurlijk ook tante Miek. Dat wordt dan 76. Maar goed, één extra gast maakt toch niet uit? Je verloofde kreunt, je kijkt verbaasd opzij. ‘Esther en Yvon staan nog niet op de lijst,’ zegt hij, ‘en die moeten er echt bij zijn.’ Hij heeft gelijk. Prima, denk jij, dan schrappen we toch gewoon twee anderen. Je laat je ogen langs de lijst gaan. Tim en Marijke mogen niet ontbreken. Hugo en Els dan? Nee, gaat niet, want Sander en hoe-heet-ze komen wel. Het zweet breekt je uit. ‘Nou ja,’ hoor je jezelf zeggen, ‘ die twee mensen zullen toch ook het verschil niet maken, wel?’

Weest gerust: ook de gastenlijst komt in orde! Foto: (c) David One.

Uiteindelijk komen jullie op 91 gasten. Je trouwt maar één keer, nietwaar, en sommige mensen kun je nou eenmaal niet negeren als het om je huwelijk gaat. Eigenlijk is het wel leuk dat zoveel mensen jou zullen zien stralen in je droomjurk. En ach: er zeggen toch altijd mensen af. Opgelucht kijk je hem aan. Het is jullie gelukt. Wát een lijst. Je staat al half op en pakt je lege theebeker. ‘En deze mensen hè,’ begint je lief, ‘komen die dan alleen bij de receptie of ook bij het feest?’ Je zucht. Even een pot thee zetten.

Hoe ging het maken van de gastenlijst voor jullie bruiloft? Vertel het ons door hieronder een reactie achter te laten. Loop je tegen allerlei gastendilemma’s aan? Deel je lastige keuzes op het forum: andere bruiden kunnen daar mooi hun ervaringen met je delen.

Vindt u dit artikel leuk? dan kunt u het delen

Meer informatie

Laat een bericht achter

Creëer een bruiloftsite

100% aanpasbaar met honderden ontwerpen om uit te kiezen. Zie meer ontwerpen >

Werkt u in de bruiloftindustrie?
Als u een bedrijf heeft of u bent een bruiloft professional, dan geeft  Zankyou u de mogelijkheid uw diensten te publiceren aan duizenden bruidsparen die ervoor kiezen om bij Zankyou hun bruiloft te organiseren in meer dan 19 landen. Meer informatie