NL Login
NL

Het Marokkaanse huwelijk

Er zijn veel uitspraken over een Marokkaans huwelijk. Zo denkt men dat de meisjes worden uitgehuwd. Tegenwoordig kiezen Marokkaanse jongeren in Nederland zelf een echtgenoot of echtgenote. Wel is het zo dat de ouders van het meisje moeten instemmen met een huwelijk.

Hand vragen – In Marokko zelf is het vanzelfsprekend dat de ouders op zoek gaan naar een geschikte “huwelijkskandidaat”. De streek waar het meisje of de jongen wonen is van groot belang in Marokko. Zij moeten uit hetzelfde gebied komen dit omdat een huwelijk op verschillende manieren gevierd wordt in regio´s binnen Marokko. Als een jongen graag met een meisje wilt trouwen overtuigt hij zijn ouders om mee te gaan naar het huis van het meisje om haar vader zijn hand te vragen. De ouders van de jongen nemen dan vaak geschenken mee voor het meisje en de familie. Geschenken zoals: sieraden, gebak of bloemen.

KaftanMeer lezen “Kaftan”
Kaftan - Copyright © tumblr.com

Ondertrouw – In Nederland moet men eerst in ondertrouw gaan. Dit gebeurt zeker zes maanden voor de echte bruiloft. Een Marokkaanse bruiloft bestaat uit drie dagen. Voordat het huwelijk plaats zal vinden moet de bruid eerst vijf dagen voor het huwelijk naar een hammam. Hier wordt zij gewassen en geharst door de vrouwen van de familie. Dit is een traditie. Natuurlijk hoeft het niet altijd op die manier te gaan. Het komt namelijk ook gewoon voor dat de bruid met een vriendin of zus(je) naar een hammam gaat om zich te laten verzorgen.

Dag 1 – Op de eerste dag vindt de hennadag plaats. De bruid wordt op deze dag mooi gemaakt op traditionele wijze. Haar Negaffa (hennavrouw) doet haar make-up, haar en natuurlijk de henna. Tijdens deze dag wordt er henna aangebracht op de bruid haar handen en voeten. Men denkt dat het kwade geesten buiten houdt. Op die manier kan de bruid zorgeloos haar huwelijk in. Terwijl de bruid voorzien wordt van henna hebben de andere vrouwen een leuk feest met hapjes drankjes en muziek. Mannen mogen hier niet bij aanwezig zijn.

De bruidegom wordt meestal ook versiert met henna. Dit rondom de pink of met een rondje op de handpalm. De dag wordt bij de man enkel met mannen uit de familie gevierd. Het kan een vrijgezellenfeest genoemd worden. Tijdens deze dag is er een speciaal moment voor de bruidegom. De mannen staan gearmd om de bruidegom heen. Eén iemand zal de ´Subhain Arazik´zingen en twee mannen naast hem zwaaien met een doekje op zijn handen.

Marokkaanse HennaMeer lezen “Marokkaanse Henna”
Marokkaanse Henna - Copyright © bladna.nl

Dag 2 – Op de tweede dag wordt het huwelijk gevierd. De bruid draagt een Westerse jurk. Er worden eerst foto´s gemaakt van het bruidspaar. Vervolgens zullen zij vertrekken naar de feestlocatie. De bruid zal zich verkleden (dit kan zich vele keren nog herhalen)  dit keer gaat het niet meer om een Westerse jurk maar om een traditionele jurk vol met juwelen. Het is normaal dat Marokkaanse bruiden erg worden opgemaakt en beladen worden met sieraden. De bruid wordt door haar Negaffa (een vrouw die voor haar make-up, haar en jurk heeft gezorgd) naar haar troon gebracht. De troon is een Marokkaanse traditie.

Marokkaanse TroonMeer lezen “Marokkaanse Troon”
Marokkaanse Troon - Copyright © flickr.com

De bruid krijgt een bruidsschat dat bestaat uit geld. Hiervan mag zij kleding of sieraden kopen. Daarvan mag absoluut geen geld gebruikt worden voor huishoudproducten. Familie wilt hiermee zien of de man de vrouw zelfstandigheid schenkt.

De feest gaat gezellig door met niet te ontbreken de bruidstaart. Iedereen ontvangt op dat moment ook dadels en melk dit staat voor “maagdelijkheid en “reinheid”. Op het laatste deel van de dag zal de bruid weer haar Westerse witte jurk aandoen. De bruidegom draagt tijdens het feest een witte ‘jellaba’ (een witte broek met een witte lange bloes en witte pantoffels). Zodra de bruid zich omkleed voor de laatste keer, ruilt de bruidegom zijn jellaba in voor een pak.

Marokkaanse bruidstaartenMeer lezen “Marokkaanse bruidstaarten”
Marokkaanse bruidstaarten - Copyright ©

Dag 3 – De bruid gaat op de derde dag van het huwelijk officieel bij haar man wonen. Dit kan meestal nog een deel uitmaken van het huwelijk. Het huwelijksfeest duurt meestal tot in de vroege morgen. Familie rijdt mee met het stel naar huis om hen geluk toe te wensen. Ook wordt er eten naar de ouders van de bruidegom gebracht als dank.

BruidspaarMeer lezen “Bruidspaar”
Bruidspaar - Copyright © tumblr.com
Vindt u dit artikel leuk? dan kunt u het delen

Meer informatie

Laat een bericht achter

Creëer een bruiloftsite

100% aanpasbaar met honderden ontwerpen om uit te kiezen. Zie meer ontwerpen >

Werkt u in de bruiloftindustrie?
Als u een bedrijf heeft of u bent een bruiloft professional, dan geeft  Zankyou u de mogelijkheid uw diensten te publiceren aan duizenden bruidsparen die ervoor kiezen om bij Zankyou hun bruiloft te organiseren in meer dan 19 landen. Meer informatie