Het versturen van de trouwkaart: hoe heurt het eigenlijk?

Vera Wang Invitation - Foto: William Arthur Fine Stationery

Het versturen van de trouwkaart, de uitnodiging aan je gasten, is een onmisbaar onderdeel in de voorbereiding van je bruiloft. Wij leggen uit hoe je een uitnodiging stuurt volgens de etiquette. Voel je vrij om hier van af te wijken als dat beter bij je past. Tenslotte is iedere bruiloft uniek en ieder bruidspaar is uniek!

  • Welke informatie mag niet ontbreken?

De volgende gegevens dienen in ieder geval vermeld te worden in je trouwkaart. Volgens de etiquette staat deze informatie, wanneer het om een dubbele kaart gaat, in de rechter binnenkant.

– Namen van het bruidspaar: eerst de naam van de bruid, dan de naam van de bruidegom
– De datum van de bruiloft
– De locatie(s) van de bruiloft
-Voor welke onderdelen van de bruiloft de gast is uitgenodigd: specifieke uitnodigingen voor de receptie of het avondfeest worden vermeld op een losse, kleinere kaart

Voorheen was het zo dat het huwelijk in de trouwkaart werd aangekondigd door de ouders van het bruidspaar. Anno nu betalen de meeste bruidsparen (het grootste deel van) hun bruiloft zelf of is het bruidspaar de leeftijd van dertig jaar al gepasseerd waardoor deze regel vervalt.

Trouwkaart - Foto: 2Rings Trouwfotografie & Feeststudio
  • Optionele informatie

Informatie die je eventueel kunt vermelden aan de linker binnenkant:

– Gegevens van de ceremoniemeester(s)
– Een cadeautip of een link naar de cadeaulijst
- De dresscode, indien van toepassing
– Een toepasselijke one-liner, gedicht of foto

  • Adressering en enveloppen

De enveloppen van de uitnodiging schrijf je met de hand. Heb je zelf geen mooi of duidelijk handschrift dan kun je de enveloppen laten schrijven door een professional. De adressering is belangrijk want degene die is aangeschreven, is uitgenodigd. Daarbij dienen alle gasten boven de achttien jaar een eigen uitnodiging te krijgen, ook als iemand nog bij zijn/haar ouders woont.

“Mevrouw Meijs” of “Karen Meijs”
Alleen mevrouw Meijs is uitgenodigd, haar partner of kinderen niet

“Mevrouw Meijs en gast”
Mevrouw Meijs en haar eventuele partner zijn uitgenodigd

“De heer en mevrouw Meijs”
Mevrouw Meijs en haar partner zijn uitgenodigd, eventuele kinderen niet

“Familie Meijs”
Zowel mijnheer en mevrouw Meijs als eventuele kinderen zijn welkom

Heel officieel dien je adellijke en academische titels te vermelden op de envelop maar anno 2012 denken wij niet dat bruidsparen zich nog aan deze vorm van etiquette zullen wagen…

Meer lezen “”
Uitnodiging bruiloft - Foto: 2Rings Trouwfotografie & Feeststudio
  • Wanneer versturen?

De trouwkaarten verstuur je op zijn vroegst acht weken maar uiterlijk zes weken voor aanvang van de bruiloft . Gasten uit het buitenland mag je de kaart al eerder sturen. Houd hiermee dus rekening wanneer je de trouwkaarten gaat kiezen en bestellen: je ontvangt eerst een proefdruk en er is vaak levertijd op het drukwerk. Om te voorkomen dat je gasten andere plannen maken op de dag van de bruiloft kun je geruime tijd vooraf een save the date kaart sturen.

Lees meer etiquettetips of start direct met het maken van een cadeaulijst!

Vindt u dit artikel leuk? dan kunt u het delen

Meer informatie

Laat een bericht achter

Creëer een bruiloftsite

100% aanpasbaar met honderden ontwerpen om uit te kiezen. Zie meer ontwerpen >

Werkt u in de bruiloftindustrie?
Als u een bedrijf heeft of u bent een bruiloft professional, dan geeft  Zankyou u de mogelijkheid uw diensten te publiceren aan duizenden bruidsparen die ervoor kiezen om bij Zankyou hun bruiloft te organiseren in meer dan 19 landen. Meer informatie