Hoe bepaal je het budget voor je bruiloft? Tips en tricks!

Je budget bepalen voor je bruiloft kan veel stress geven, maar maak je geen zorgen – of je nu droomt van een luxueze bruiloft in een hotel of een intieme bruiloft in een romantische tuin; met behulp van deze vragen kun je uitzoeken hoeveel je ongeveer nodig hebt om jouw droombruiloft uit te laten komen!

Peter van Lingen Bruidsfotografie

Wie betaalt de bruiloft?

Praat met je familie over wie wat betaalt. Bij sommige families wordt de bruiloft nog steeds door de familie van de bruid betaalt, maar steeds meer bruidegom families gaan ook mee betalen aan de bruiloft. Maar hoe breng je dit ter sprake? Voor veel bruidsparen werkt het om met de families apart te praten. Dit is de beste manier om een echt open gesprek te hebben. Als jij dit gesprek ook moet voeren, dan zijn hier een aantal tips voor het vaststellen van je budget! En lees ook dit artikel over de rol van ouders en schoonouders in jullie bruiloft! 

- Vraag beide families een bepaald bedrag bij te dragen, tel alle bijdragen op om een budget te kunnen creëren.

- Het kan misschien gemakkelijker zijn om de ouders te vragen of ze alleen aan één bepaald aspect van het huwelijk willen bijdragen, bijvoorbeeld: de ceremonie, de huwelijksreis of de catering in plaats van een totaal bedrag toe te kennen.

- Bepaal hoeveel jullie zelf kunnen weg leggen voor de bruiloft vanaf nu tot aan de definitieve dag.

iSi Weddings

Hoeveel hebben we nu eigenlijk nodig voor de bruiloft?

Net als het kopen van één paar nieuwe schoenen, appartement of nieuwe jeans: als het aankomt op het financieren van de bruiloft moet je er goed over nadenken hoeveel je nodig hebt om te krijgen wat je wilt.

Hieronder vind je de voorbeeld voor het opstellen van je budget:

4% – Bloemen en decoratie
4% – Drukwerk
7% – Ringen
8% – Stadhuis/ kerk/notaris (eventueel)
8% – Fotograaf
10% – Gemengde kosten
14% – Kleding
40% – Feestelijkheden zoals diner, feest, receptie etc.

Om stress te verkomen, is het handig om 5% van je budget weg te leggen zodat je altijd een bedrag achter de hand hebt. En als je zelf jullie huwelijksreis gaan financiëren, vergeet deze dan ook niet te op te nemen in het budget!

Michiel Otten

Hoeveel moeten we opzij leggen voor de bruiloft?

Zodra je verloofd bent is het belangrijk om een groot deel van je inkomen opzij te leggen voor het grote feest. Een besparing van 20% op je inkomen is een goed (en pijnlijk!) doel. Hoe langer je verloofd bent, hoe meer je in staat bent om weg te leggen

Tip: voor het sparen, probeer je uitgaven voor kleine dingen te minderen (een filmpje huren i.p.v. naar de bios te gaan, je koffie kopen bij een kiosk i.p.v. bij de starbucks, het liedje dat je zo leuk vind downloaden i.p.v. het hele album te kopen) deze veranderingen zullen nauwelijks invloed hebben op je gewone leven, maar zullen na een jaar de extra kosten voor je bruiloft coveren. Ook interessant: Geef een budget-vriendelijke bruiloft met deze 6 tips.

Lees ook: het opstellen van het trouwbudget, 9 dingen die bijna alle koppels vergeten!

Contact opnemen met de bedrijven in dit artikel

Vindt u dit artikel leuk? dan kunt u het delen

Meer informatie

Laat een bericht achter

Creëer een bruiloftsite

100% aanpasbaar met honderden ontwerpen om uit te kiezen. Zie meer ontwerpen >

Werkt u in de bruiloftindustrie?
Als u een bedrijf heeft of u bent een bruiloft professional, dan geeft  Zankyou u de mogelijkheid uw diensten te publiceren aan duizenden bruidsparen die ervoor kiezen om bij Zankyou hun bruiloft te organiseren in meer dan 19 landen. Meer informatie