Hoe betrek je de bruidegom bij de voorbereiding van de bruiloft?

Het is een veelgehoorde klacht van aanstaande bruiden: híj doet niks voor jullie grote dag. Hoe je hem ook bestookt met brochures, websites en trouwapps: zijn interesse lijkt maar niet aan te wakkeren. Hoe betrek je je aanstaande bruidegom bij de voorbereidingen van jullie bruiloft?

IN-Fotodesign

Realitycheck

In de eerste plaats: wees reeël. Het is nu eenmaal zo dat een bruiloft voor vrouwen van jongs af aan meer leeft dan voor mannen. Jij droomt misschien al sinds je kindertijd van bruidsjurken, accessoires, bloemen, bruidsmeisjes en rijk versierde dinertafels. Hij waarschijnlijk niet. Accepteer dus ook gewoon dat hij niet per se meteen verteerd wordt door allesoverheersend enthousiasme. Dat zegt helemaal níets over zijn gevoelens voor jou of zijn interesse in de bruiloft.

Prioriteiten

Ten tweede: besef dat een man simpelweg andere dingen van jullie trouwdag belangrijk en/of interessant vindt dan jij. Maar wees eerlijk: kun je het hem écht kwalijk nemen dat hij níet wakker ligt van de precieze tint blauw van de balonnen? Het is maar een detail. Wees blij dat je niet over zulke details een enorme strijd moet aangaan en trek lekker je eigen plan. En eigenlijk is zo’n baken van rust ook wel lekker, nietwaar? Lees ook de 29 dingen die elk bruidspaar moet horen voor de grote dag!

Alexandra Vonk Photography

Praat!

Maar natuurlijk is jullie bruiloft een dag van jullie samen en wil je dus ook dat jullie er samen aan werken. Doet hij dat niet uit zichzelf? Dan is stap één: praat erover. Ga niet mokkend achter je laptop zitten verzuchten dat je ‘ook altijd alles alleen moet doen’. Ga er ook niet vanuit dat hij ook zomaar precies weet wat jij wil en wanneer je dat wil: vraag hem dus ook gewoon dingen te doen en ga niet chagrijnig zitten afwachten tot hij automagisch aan de slag gaat (en dat dan in jouw ogen ook nog eens te laat, te snel of verkeerd doet). Praten is de key naar een goede relatie, in dit artikel zie je de 10 magische zinnen die daarbij horen. 

Boys and their toys

Zoals gezegd: de vormgeving van de vazen zal hem waarschijnlijk weinig kunnen schelen, dus laat hem dingen doen die hem wél boeien. Dingen die het goed doen? Laat hém het trouwvervoer regelen. Andere zaken die hem vaak goed liggen: de bruidssuite, de honeymoon, de dj/band en zaken als vuurwerk. Verder zien veel mannen onderhandelen vaak als topsport, dus ook het regelen van een mooie prijs voor het huwelijksdiner is een taak die hij vast graag op zich neemt.

Jesse van Kalmthout Fotografie

Ruimte

Soms hebben bruiden al zo’n compleet uitgewerkt ideaalbeeld van hun bruiloft, dat ze weinig ruimte laten voor de bruidegom. Het gevaar bestaat dat hij uiteindelijk alleen maar uitvoerder is van jouw plannen en dat er weinig ruimte is voor zijn ideeën. Dan is er voor hem ook geen lol aan, natuurlijk! Geef hem dus de ruimte, ook als dat betekent dat je geen fabuleuze zesverdiepingen-trouwtaart-met-vuurwerk krijgt, maar een enorme etagère met Bossche bollen, ook lekker! Ook interessant: 7 frisse drankjes om op je bruiloft te serveren

Zwart Fotografie

Kortom: praat met hem, laat hem dingen doen die hij ook belangrijk vindt en geef hem de ruimte. Zo wordt jullie trouwdag een dag voor en door jullie allebei: en zo is die dag toch ook bedoeld? Is jouw bruidegom wel van begin af aan betrokken bij de voorbereidingen of moet jij hem er ook aan z’n haren bijslepen? Hoe is jullie taakverdeling? Wij zijn benieuwd, dus laat hieronder een reactie achter!

Lees ook: 6 onthullingen over mannen, ja wij hebben ook geheimen!

Auteur: Kathinka Kraaijenbrink

Contact opnemen met de bedrijven in dit artikel

Vindt u dit artikel leuk? dan kunt u het delen

Meer informatie

Laat een bericht achter

Creëer een bruiloftsite

100% aanpasbaar met honderden ontwerpen om uit te kiezen. Zie meer ontwerpen >

Werkt u in de bruiloftindustrie?
Als u een bedrijf heeft of u bent een bruiloft professional, dan geeft  Zankyou u de mogelijkheid uw diensten te publiceren aan duizenden bruidsparen die ervoor kiezen om bij Zankyou hun bruiloft te organiseren in meer dan 19 landen. Meer informatie