Hoe kies je de tafelkleden voor je bruiloft?

We weten dat bij het organiseren van een bruiloft er veel planning van te pas komt. Meestal regel je eerst de grote dingen zoals de locatie, de catering, de fotograaf, (de jurk!). Wanneer je die dingen geregeld hebt ga je nadenken over de details van je bruiloft. Wat voor bloemen wil je hebben als decoratie? Hoe ziet de tafelschikking eruit? En hoe ga je de tafel dekken?!

Tafelkleden zijn misschien iets wat je makkelijk over het hoofd kunt zien maar toch iets wat van groot belang is voor het creëeren van de sfeer! Het is toch een stukje van de gehele decoratie dat wanneer juist gekozen, de tafel net even wat extra’s geeft. Wij hebben even een handig lijstje voor je in elkaar gezet over waar je aan moet denken bij het kiezen van jouw tafellinnen voor de grote dag.

Credits: Trouw Trendy

Stap 1 – Weet de formaten en de soort tafels dat je gaat hebben op je feest

Wanneer je tafelkleden huurt voor ronde tafels dan worden die meestal ontworpen voor een tafel voor acht tot tien personen. De algemene regels voor een ronde tafel zijn: je hebt 3,65 meter stof in diameter nodig voor tafels met een diameter van 1,80. De reden voor dit is omdat je genoeg tafelkleed moet hebben zodat de stof mooi van de tafel naar beneden kan draperen.

Het is ook een trend van de laatste jaren om een rechthoekige tafel voor het diner te kiezen. Zowel hoge tafels als lage tafels zie je tegenwoordig overal. Voor dit soort tafels gelden in principe dezelfde regels. Zorg er altijd voor dat je genoeg stof hebt zodat de tafel ruimschoots bedekt is.

Vergeet deze informatie niet door te geven wanneer je besluit tafelkleden te huren voor je feest. En lees ook: De hoofdtafel, wie mag er naast de bruid en bruidegom zitten?

Stap 2 – Weet wat voor bruiloft je gaat geven

Het is erg belangrijk om na te denken wat voor soort bruiloft je gaat hebben en in welke stijl. Dit is namelijk bepalend voor je decoratie, waaronder ook je tafelkleden. Wanneer je een thema bruiloft hebt, is het natuurlijk onwijs leuk om het thema te laten terug komen in de tafeldekking. Wanneer je geen thema feest geeft hebben wij voor het gemak twee categorieën gemaakt. Een buiten feest en een binnen feest.

Buiten feest

Wanneer je een bruiloft voor buiten gepland hebt is het belangrijk om rekening te houden met het weer. Het weer in Nederland wilt niet altijd even meewerken dus het is belangrijk dat je voorbereidt bent! Dit hoeft daarintegen geen invloed te hebben op de keuze van je tafelkleed. Wanneer je jouw bruiloft buiten houdt, is het leuk om tafelkleden in heldere kleuren te kiezen zodat het mooi contrastreerd met de omgeving (de tuin, een plein, een fontein). Ontdek ook de mooiste decoratie voor je buiten bruiloft in 2017!

Credits: Dario Endara Photography
Credits: Dario Endara Photography

Wanneer je voor een klassieke en elegante bruiloft gaat kun je het beste voor kleuren als ivoor of beige kiezen. Zijn deze kleuren net iets te simpel voor je? Dan kun je ook voor marineblauw of donker groen gaan voor wat meer kleur. Om de klassieke stijl compleet te maken kun je het beste de stoelen matchen aan het tafellinnen. Dit kan in dezelfde kleur of met hetzelfde print zijn. Hierdoor creëer je een mooie harmonie.

Wanneer je iets anders wilt dan een klassiek thema voor je bruiloft, is het leuk om voor felle kleuren of voor een print te gaan. Dit maakt je tafel een centerpiece en maakt het feest of diner bijzonder. Toch niet zo fan van een fel gekleurd tafelkleed maar wil je wel een opvallende tafel? Dan kun je altijd nog de accessoires opvallend maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een mooi wit linnen tafellaken met frisse turquoise servetten? Wanneer jij een lievelingskleur hebt kun je die natuurlijk ook laten terugkomen in je tafel.

Binnen feest

Als je het feest ‘s avonds gaat houden in een afgesloten ruimte kun je het beste kiezen voor wit tafellinnen, beige, oker of goud satijn. Dit gaat namelijk perfect samen met lantaarns en kaarsen en zorgen voor een heerlijk sfeervol gevoel op je bruiloft.

Wanneer je een feest geeft waarbij de dresscode black tie of erg formeel is, is het mooi om een elegant wit linnen of natuurlijke tinten tafelkleed te kiezen. Hou het in dit geval simpel maar elegant.

Credits: Trouw Trendy

Stap 3 – Weet wat voor soort materiaal je wilt

Er zijn oneindig veel mogelijkheden wat betreft het kiezen van tafelkleden. Zo kun je er voor kiezen om alleen een loper over de tafel te doen of de tafel helemaal te bedekken. Wil je dat het tafelkleed tot de grond loopt of toch niet?

Ook qua stoffen heb je onwijs veel mogelijkheden. Zo bestaan er tafelkleden die dik zijn en andere die weer dun zijn. Tafelkleden komen voornamelijk voor in de stoffen katoen, kunstof, wol en linnen. Hierbij is de laatste het meest voorkomend op bruiloften.

Bedenk je goed wat voor materiaal goed bij jouw bruiloft en wensen past.

Credits: De Kievit Bruiloften

Laat ons in een reactie weten wat voor soort tafelkleed jij hebt gebruikt voor je bruiloft en wat voor kleurencombo werkte voor jou!

Voor meer inspiratie en tips, volg ons op Instagram en Facebook!

Auteur: Myrthe van Leeuwen

Contact opnemen met de bedrijven in dit artikel

Vindt u dit artikel leuk? dan kunt u het delen

Laat een bericht achter

Creëer een bruiloftsite

100% aanpasbaar met honderden ontwerpen om uit te kiezen. Zie meer ontwerpen >

Werkt u in de bruiloftindustrie?
Als u een bedrijf heeft of u bent een bruiloft professional, dan geeft  Zankyou u de mogelijkheid uw diensten te publiceren aan duizenden bruidsparen die ervoor kiezen om bij Zankyou hun bruiloft te organiseren in meer dan 19 landen. Meer informatie