Hoe maak je een zitplan voor je bruidsgasten?

Het maken van een zitplan voor de bruiloftsreceptie bezorgt een hoop stellen hoofdpijn. Het maken ervan wordt vaak een grote puzzel en kan daardoor veel tijd kosten. Daarom vroegen we een aantal professionals naar tips om het in elkaar zetten van een zitplan makkelijker te maken. Je wil natuurlijk dat alle gasten hun plek als prettig ervaren en dat er geen boze gezichten zijn op jullie grote dag. Pak pen en papier er maar alvast bij!

Credits: Happy Photographer

1. Wie zitten er bij het bruidspaar?

Niet alle gasten zijn vereerd als ze plaats mogen nemen aan de ‘hoofdtafel’ waar ook het bruidspaar zit. Maar eigenlijk zijn de standaard regels heel eenvoudig: de bruid en bruidegom zitten in het midden, met daarnaast de getuigen en daar weer naast de peetvaders van zowel bruid als bruidegom.

Credits: SUEGRAPHY

2. De vorm van de tafels

Vierkante tafels nodigen, net als ronde, uit tot onderlinge gesprekken tussen de gasten. Bij voorkeur zijn de tafels niet te groot of te breed, anders is de sfeer niet erg intiem. Tafels in een T-vorm of U-vorm zijn ook een goede keus. Zo kan het bruidspaar toch interactie hebben met de gasten.

Ronde tafels waar 8 tot 10 mensen aan plaats kunnen nemen zijn het meest populair. Meerdere, kleinere tafels zorgen voor een gemoedelijke sfeer en maken het feest gezellig. Het maken van een zitplan hiervoor vergt wel enige planning. Natuurlijk zijn ook het aantal gasten, de grootte van de ruimte en je smaak belangrijke factoren bij het kiezen van de tafels.

Credits: SUEGRAPHY

3. Wie zit waar

Volgens het standaard protocol organiseer je de tafels als volgt: Aan de rechterkant zitten de gasten en de familie van de bruid en aan de linkerkant de familie en gasten van de bruidegom. Naaste vrienden en familie worden over het algemeen het dichts bij het bruidspaar geplaatst. Vandaag de dag wordt veel waarde gehecht aan goede vrienden en andere dierbaren die misschien geen naaste familie zijn. Sommige bruidsparen besluiten om hen dichter bij het bruidspaar te plaatsen of zelfs aan de hoofdtafel.

Credits: Dario Endara Photography

4. Geen protocol

Uiteindelijk bepaalt het bruidspaar natuurlijk zelf de regels. Als jullie liever bij beste vrienden zitten dan bij jullie ouders, dan kan dat. Houd wel rekening met twee dingen: ten eerste dat de bruid en bruidegom op een plek zitten waar ze zoveel mogelijk gasten goed kunnen zien, en ten tweede dat er niet teveel tafels in het midden van de zaal staan.

Credits: Dario Endara Photography

Tot slot is het handig om naamplaatjes te plaatsen bij alle plekken. Maar je kunt ook alleen tafelnummers vastleggen en gasten wel indelen per tafel, maar niet per vaste plek. Zo mag elke gast zijn eigen plek kiezen aan zijn of haar tafel. Uiteindelijk zijn dit maar tips en is niemand verplicht deze regels te volgen. Het belangrijkste is natuurlijk dat alle gasten en jullie genieten van het feest!

Lees ook: De hoofdtafel, wie mag er naast de bruid en bruidegom zitten?

Niks missen van Zankyou? Volg ons dan op Instagram en Facebook!

Auteur: Rebecca Seunis

Contact opnemen met de bedrijven in dit artikel

Vindt u dit artikel leuk? dan kunt u het delen

Laat een bericht achter

Creëer een bruiloftsite

100% aanpasbaar met honderden ontwerpen om uit te kiezen. Zie meer ontwerpen >

Werkt u in de bruiloftindustrie?
Als u een bedrijf heeft of u bent een bruiloft professional, dan geeft  Zankyou u de mogelijkheid uw diensten te publiceren aan duizenden bruidsparen die ervoor kiezen om bij Zankyou hun bruiloft te organiseren in meer dan 19 landen. Meer informatie