Hoe schrijf je een perfecte speech voor een bruiloft? 8 tips die je hier bij helpen!

Een belangrijk onderdeel van een bruiloft is het delen van gevoelens en emoties. Herinneringen worden tijdens deze bijzondere dag opgehaald en gevoelens worden gedeeld. Dit gebeurd bijna de gehele dag door bijvoorbeeld tijdens de ceremonie of onder het diner. Daarom willen wij je een aantal tips geven zodat je de perfecte speech tijdens jou bruiloft of die van een van je familie of vrienden kan geven. Deze tips zijn alleen maar om je verder op weg te helpen want uiteindelijk is het belangrijkste dat je van uit je hart spreekt!

1. Denk goed na over wat je wilt zeggen

Bedenk voor dat je begint met schrijven wat je wilt overbrengen en wat voor een soort speech het word. Meestal word in een speech op de bruiloft verteld hoe blij iedereen is dat dit geliefde stel zich vandaag bind. Maar natuurlijk wil je ook graag je eigen gevoelens naar het echtpaar delen en korte verhalen van bijzondere herinneringen met het echtpaar ophalen. Elk verhaal kan verschillende emoties oproepen, daarom is het belangrijk van te voren te bedenken welke emoties je naar voren wilt halen met je verhalen en hier je speech op aan te passen. Het belangrijkste is vaak dat er genoeg gelachen word.

2. Houd het kort

Wees kort, bondig en duidelijk. Wanneer je een ontzettend lange speech houd raken mensen hun concentratie kwijt en raken ze verveeld. Dit is natuurlijk niet te bedoeling! Probeer daarom te vermijden dat je herinnering na herinnering in detail ophaalt.

Foto: Volvoreta Bodas

3. Humor wordt altijd gewaardeerd

Het is altijd goed om je opening simpel te houden en hier na een grapje of gevatte opmerking te maken. Hiermee breek je meteen het ijs en weet je de aandacht van de gasten te trekken. Wanneer de grap of gevatte opmerking over het bruidspaar gaat weet je de aandacht nog beter van de gasten te trekken.

4. Gebruik simpele woorden

Zoals we al eerder benoemde, het is het beste om van uit je hart te spreken. Om je ware emoties goed over te brengen is het beter om de speech simpel en eerlijk te houden, met moeilijke woorden worden de echte pure emoties minder goed weergegeven. Natuurlijk moet het niet té grof worden, houd in gedachten dat je waarschijnlijk voor een gehele zaal zal spreken met netjes geklede mensen.

Foto: Aleksandra Ukhaneva

5. Houd een spiekbriefje bij de hand

Een bruiloft is een dag vol emoties. Wanneer de emoties opspelen is de kans groot dat je even de draad van je verhaal kwijt bent. Het zou zonde zijn als je gehele speech verloren gaat omdat je deze na ontroerende emoties niet meer weet op te pakken. Daarom is het verstandig altijd een spiekbriefje bij de hand te houden als hulp middel. Al is het beter om niet de gehele speech voor te lezen, dit komt onvoorbereid over en laat minder de ware emoties zien.

6. Benoem over wie het verhaal gaat

Het is belangrijk dat je de persoon waar je over spreekt benoemd. Gaat het verhaal over de bruid, benoem dan naar de gasten toe dat dit een verhaal is over de bruid of de persoon waar het verhaal over gaat.

Foto: Manel Tamayo

7. Oefen thuis voor de spiegel

Oefen een aantal keer thuis voor de spiegel. Een speech schrijven is veel makkelijker dan het opdragen voor 50, 100 of 200 gasten. Voor de spiegel kan je het beste de juiste gezichtsuitdrukkingen en gebaren bij je verhaal oefenen. Wanneer je de speech voor de spiegel oefent zal dit waarschijnlijk ook de stres een beetje weg nemen omdat je hierdoor beter voorbereidt voelt.

8. Als laatste tip…geniet!

Je zult onderdeel zijn van een van de mooiste dagen van je broer, zus, vriendin, familie, dochter of zoon. Het is belangrijk dat dit ook voor jou een mooie herinnering word, daarbij komt dat iedereen het aan je toon zal horen wanneer je niet geniet, vergeet dit niet!

Foto: Elisabeth van Lent

We hopen dat onze tips je zullen helpen bij het schrijven van de perfecte speech voor een bruiloft!

Lees ook: Speechen op de bruiloft, do’s en don’ts!

Auteur: Jeltje Vanger

Contact opnemen met de bedrijven in dit artikel

Vindt u dit artikel leuk? dan kunt u het delen

Meer informatie

Laat een bericht achter

Creëer een bruiloftsite

100% aanpasbaar met honderden ontwerpen om uit te kiezen. Zie meer ontwerpen >

Werkt u in de bruiloftindustrie?
Als u een bedrijf heeft of u bent een bruiloft professional, dan geeft  Zankyou u de mogelijkheid uw diensten te publiceren aan duizenden bruidsparen die ervoor kiezen om bij Zankyou hun bruiloft te organiseren in meer dan 19 landen. Meer informatie