Je bent zwanger: welke trouwjurk draag je?

Gelukkige zwangere bruid (c) Rosemarie Lion Photography

Als zwangere bride-to-be ben jij niet veroordeeld tot een vormloos wijd positiegeval op jouw bruiloft. Vroeger was het not done om zwanger te trouwen, het was in die tijd dan ook moeilijk om mooie positie bruidskleding te vinden. Tegenwoordig is dit gelukkig anders: veel bruidsmodezaken hebben ervaring met zwangere bruiden.

Als jij nog niet heel lang zwanger bent zou je een gewone bruidsjurk aankunnen maar dan in een iets grotere maat. De meeste bruidsmodezaken kunnen de jurk voor jou vermaken. Houd er wel rekening mee dat je lichaam tijdens de zwangerschap constant veranderd en plan dan ook je laatste (na)pasbeurt ongeveer één week voor je bruiloft zodat je bruidsjurk perfect zit op je bijzondere dag.

Speciale positie bruidsmode, credits van links naar rechts: (c) Tiffany Rose, (c) Pia Gladys Perey, (c) Maternitybride

Wil jij straks het accent leggen op je buik of wil je juist liever je buik wat verhullen in je trouwjurk? Over het algemeen kun je beter voor een jurk gaan zonder teveel tierelantijntjes. Less is more in dit geval. Kies voor soepelvallende stoffen en zorg ervoor dat je jurk niet nauwsluitend is rondom de heupen.

Modellen die sierlijk vallen bij jouw zwangere buik zijn voornamelijk de A-lijn en de empirelijn. Een A-lijn bruidsjurk is smal aan de bovenkant en wijd aan de onderkant, Een empire model heeft een verhoogde taille en loopt door tot net onder de borst. De rok loopt relatief wijd uit. Een empire model kun je aan tot redelijk ver in de zwangerschap zonder dat het vermaakt hoeft te worden.

Als jij nog niet heel lang zwanger bent zou je een gewone bruidsjurk aankunnen maar dan in een iets grotere maat. De meeste bruidsmodezaken kunnen de jurk voor jouw vermaken.  De Bruidshoek in Leiden heeft bijvoorbeeld veel ervaring met het aanpassen van trouwjurken uit de collectie aan een zwangere buik. Ook Bruidsmode Lydia in Drachten heeft veel ervaring metzwangerschaps-bruidsmode en een gevarieerde collectie in voorraad. Houd er wel rekening mee dat je lichaam tijdens de zwangerschap constant veranderd en plan dan ook je laatste (na)pasbeurt ongeveer één week voor je bruiloft zodat je bruidsjurk perfect zit op je bijzondere dag.

Indien je langer zwanger bent dan kun je kiezen voor echte positiekleding. Zoals eerder gezegd: er bestaat dezer dagen een ruime keuze aan zwangerschapstrouwjurken. Vooral Amerikaanse merken hebben een breed assortiment positie bruidskleding, in Nederland is het nog wat schaars maar zeker wel aanwezig. Kijk bijvoorbeeld eens bij Future Maman, zij hebben een fraaie collectie voor zwangere bruiden. Tina Mak komt uit Canada en heeft geweldige zwangerschaps-trouwjurken die online besteld kunnen worden.

links: jurk uit de party collectie (c) Vidavita, rechts: positie trouwjurk (c) Mia Nana

Ook kun je een zwangerschapsjurk kopen die niet een echte trouwjurk is, als het maar de stijl is die je zou willen dragen. Een witte zomerjurk of een avondjurk in pasteltinten kun je natuurlijk gewoon door laten gaan voor trouwjurk! Bij Vidavita bijvoorbeeld hebben ze simpele maar wel mooi soepelvallende en comfortabele witte jurken in de “Party collection”.

Het loont de moeite om op Marktplaats rond te struinen voor een tweedehands exemplaar, er zijn je andere zwangere bruiden voorgegaan. Ben je nog steeds niet geslaagd? Dan rest jou de mogelijkheid om een jurk geheel op maat te laten maken.

Positie bruidsjurk (c) Tina Mak

Waar je behalve de bruidsjurk ook aandacht aan zal moeten besteden zijn je schoenen en je lingerie. Kies voor platte schoenen, hakken zullen waarschijnlijk te vermoeiend zijn en je wilt toch lekker kunnen genieten op je eigen bruiloft!! Wat positie lingerie betreft: leef je uit, er zijn talloze mogelijkheden. Verlies daarentegen  je comfort niet uit het oog!

Vergeet ook geen mooie foto’s van je getrouwde buik te maken! Zoals je op de foto hierboven ziet van fotografe Rosemarie Lion kan een zwangerschap absoluut van toegevoegde waarde zijn op de trouwreportage van jullie bijzondere dag!

Was je zwanger toen je trouwde of ben je juist zwanger en op zoek naar een trouwjurk voor je bruiloft? Deel je ervaringen en tips op ons trouwforum!

Vindt u dit artikel leuk? dan kunt u het delen

Meer informatie

Laat een bericht achter

Creëer een bruiloftsite

100% aanpasbaar met honderden ontwerpen om uit te kiezen. Zie meer ontwerpen >

Werkt u in de bruiloftindustrie?
Als u een bedrijf heeft of u bent een bruiloft professional, dan geeft  Zankyou u de mogelijkheid uw diensten te publiceren aan duizenden bruidsparen die ervoor kiezen om bij Zankyou hun bruiloft te organiseren in meer dan 19 landen. Meer informatie