Laat je inspireren door deze prachtige foto´s van een vintage bruiloft.

De trouwjurk is sterk veranderd door de jaren heen. Echter komen zoals  in de mode-wereld bijna altijd de trends terug. Van flappers van de jaren ´20, met korte rokken, silhouetten van de naoorlogse type, uitlopende rokken, de ladylike prinsessen stijl rok met empire cut: Elk model die we zien op de catwalks showen weer waarom het dit jaar nóg mooier is dan decennia geleden of misschien wel honderden jaren geleden.

We nemen een kijkje terug in de tijd, op basis van de trouwfoto´s van onze grootmoeder, wat niet zo gek is, gezien het feit dat deze trend zich waarschijnlijk zou door ontwikkelen tot de ´nieuwe trend´ van dit jaar. Bijvoorbeeld: de kleur wit is geen duizendjarig traditie, dit gaat terug tot in 1840, na de publicaties van de foto´s van het huwelijk van koninging Rainha Victoria e Alberto de Sajonia, die deze kleur populair heeft gemaakt, en heeft gemaakt tot dé officiële kleur van bruiloften.

Ook de aard van het huwelijk is veranderd door de tijd heen: in de middeleeuwen werden huwelijken onderling gesloten om de unie tussen de families te symboliseren, is het grappig om te denken dat dit soort huwelijken tegenwoordig door het bruidspaar zelf wordt bepaald.

Sociale klasse bepaald ook de kwaliteit en de stijl van de bruidsjurk: de upper-class vrouwen waren gekleed in satijn en zijde, met een “hoe meer stof hoe beter”-regel. Vrouwen uit de lagere klasse gebruikten echter de beste jurk die ze hadden, die leek op de jurken van vroeger die werden gebruikt om mee naar de kerk te gaan. De modieuze kleuren waren: elke kleur die beschikbaar was, hoewel zwart dé favoriete kleur was voor meerdere jaren.

De eerste veranderingen in de standaardjurk van de bruid kwam tijdens het Victoriaanse tijdsperk. Daarna  begon het korter of langer te worden, afhankelijk van het seizoen: van de jaren ’20 tot de jaren ’60, zou de rok met stroop de meest voorkomende model zijn tot dat deze uiteindelijk achter in de kast belandde.

De laatste mode: de kostuums worden mouwloos met afstemming aan de jurk van de bruid en een silhouet voor elke bruid.

Foto: Vintage Everyday
Foto: Vintage Everyday
Foto: Vintage Everyday
Foto: Vintage Everyday
Foto: Vintage Everyday
Foto: Vintage Everyday
Foto: Vintage Everyday

Ben je opzoek naar nog meer inspiratie voor jouw bruidsjurk? Neem dan een kijkje bij deze boutiques: Anastasi Bruidsatelier, Covers en Bruidsmode Mijn Droomjapon!

Contact opnemen met de bedrijven in dit artikel

Vindt u dit artikel leuk? dan kunt u het delen

Meer informatie

Laat een bericht achter

Creëer een bruiloftsite

100% aanpasbaar met honderden ontwerpen om uit te kiezen. Zie meer ontwerpen >

Werkt u in de bruiloftindustrie?
Als u een bedrijf heeft of u bent een bruiloft professional, dan geeft  Zankyou u de mogelijkheid uw diensten te publiceren aan duizenden bruidsparen die ervoor kiezen om bij Zankyou hun bruiloft te organiseren in meer dan 19 landen. Meer informatie