Leuk en slim: je eigen trouwalbum maken!

De trouwakte kan een blikvanger worden in je trouwalbum. Foto's en ontwerp: Jeroen Strack Fotografie.

Als je bezig bent om een trouwfotograaf te zoeken, is de kans groot dat je al een paar keer flink geschrokken bent van de prijzen. Meer dan duizend euro ben je al gauw kwijt voor een trouwreportage en een mooi trouwalbum. Sommigen kiezen ervoor om de trouwfoto’s door een familielid of collega met een goede camera te laten maken, maar niet zelden levert dat uiteindelijk een teleurstelling op. Het is nu eenmaal zo dat een welwillende amateur vaak niet op kan tegen een professional. Maar ja, die euro’s… Daarom brengen wij je een beter idee: laat een pro de foto’s maken, dan maak jij zélf dat album wel!

Met collages kun je veel laten zien op één pagina. Foto's en ontwerp: Jeroen Strack Fotografie.

Je kunt een professionele trouwfotograaf inhuren en vervolgens bij hem een dvd aanschaffen met álle foto’s die hij op jullie trouwdag heeft gemaakt. Je kunt die dvd kopen náást het trouwboek, maar je kunt dus ook kiezen voor alleen de dvd. Het voordeel daarvan is dat je niet alleen de foto’s krijgt die de fotograaf het mooist vindt, maar ook je eigen favorieten kan kiezen. En met die dvd vol prachtige plaatjes, ga je aan de slag.

We maken al jaren massaal onze eigen vakantiealbums, en het maken van het fotoalbum van je bruiloft is eigenlijk niet anders. Je kan gaan voor traditioneel en de mooiste foto’s laten afdrukken om ze vervolgens in te plakken, maar veel fotografen leveren tegenwoordig digitaal gedrukte trouwalbums.

Een trouwalbum bevat dierbare herinneringen. Foto's en ontwerp: Jeroen Strack Fotografie.
  • Laat je inspireren

Kijk op trouwbeurzen zo veel mogelijk in portfolio’s en voorbeeldalbums van trouwfotografen. Kijk ook in de voorbeeldboeken van je eigen fotograaf. Staan de foto’s in chronologische volgorde, of niet? Wat doen zij met de achtergronden? Hoe is de verhouding tussen paginavullende foto’s en collagepagina’s? Hoe zit het met de verdeling tussen zwart-wit en kleur? Welke foto’s doen het goed over twee bladzijden verspreid? Snuffel naar hartenlust en onthoud de beste ideeën voor je eigen boek.

  • Maak afspraken met de fotograaf

Wil jij graag een paar bladzijden vullen met detailfoto’s van de bruidsjurk, zijn trouwkostuum, de trouwschoenen en het bruidskapsel? Droom je van een bladzijde met een grote foto van de openingsdans? Moet de legendarische bruidstaart voor altijd vereeuwigd zijn? Dan moeten die foto’s er wel komen. Bespreek dus van tevoren met je bruidsfotograaf welke dingen je sowieso op de foto wil, zodat je niet bij het maken van het album baalt, omdat je een bepaalde foto niet hebt.

Als je alles letterlijk tot in detail wil vastleggen, moet je dat bespreken met de fotograaf. Foto's en ontwerp: Jeroen Strack Fotografie.
  • Kies een aanbieder

Tegenwoordig zijn er veel bedrijven waar je een digitaal fotoalbum kunt laten afdrukken, zoals Albelli, Pixum, maar je kunt ook terecht bij Hema en Kruidvat. Het verschil tussen de aanbieders zit ‘m in prijs en kwaliteit. Kwaliteit wordt onder meer bepaald door de drukwijze (geprint, belicht enz.), het papier (gewoon papier, fotopapier, de dikte van het papier), de bindwijze (geplakt of gebonden) en de omslag (slappe of harde kaft? Fotokaft? Leren omslag? En dan echt leer of nepleer?) Bepaal wat voor jou belangrijk is en maak dan je keuze.

Een combinatie van kleur en zwart-wit kan mooi uitpakken. Foto's en ontwerp: Jeroen Strack Fotografie.
  • Selecteer

Waarschijnlijk krijg je honderden foto’s tot je beschikking. De verleiding is groot om ze allemaal een plekje te geven, maar daar wordt je album niet mooier van. Je kunt er ook voor kiezen om een luxe album te maken met de allermooiste trouwfoto’s en daarnaast een kleiner boekje met de overige ‘gewoon leuke’ foto’s.

  • Neem de tijd

Ga experimenteren met je trouwfoto’s! Ontdek de mogelijkheden van de albumsoftware; neem niet te snel genoegen met saaie kadertjes tegen een witte achtergrond. Probeer achtergronden, maak collages, draai foto’s eens een paar graden, verwerk een tekst in de bladzijde, verspreid een foto over twee pagina’s… Een grote groepsfoto komt over twee pagina’s vaak te gek uit! Zo wordt je album divers en dynamisch en heeft het digitale aspect ook echt een toegevoegde waarde.

Neem de tijd de software te leren kennen en speel met de mogelijkheden.

Zou jij overwegen om je album zelf te maken of heb je dat al gedaan? Meer tips en trucs zijn altijd welkom, natuurlijk! Deel ze hieronder of op het Zankyou forum.

Foto’s: www.strackefotografie.com

Vindt u dit artikel leuk? dan kunt u het delen

Meer informatie

Comentaar (2)

info2
8 jun 2013

De mogelijkheden om zelf albums te maken wordt steeds groter en steeds makkelijker. Kijk maar eens op http://www.fotovergelijk.nl/trouwalbum/ voor verschillende mogelijkheden qua albums.

Antwoorden
HappyHousewife
23 feb 2016

Hallo Kathinka,
Bedankt voor tips. Mijn probleem is inderdaad albumsoftware..Welke heb jij gebruikt in voorbeeld?

Bedankt!

Antwoorden

Laat een bericht achter

Creëer een bruiloftsite

100% aanpasbaar met honderden ontwerpen om uit te kiezen. Zie meer ontwerpen >

Werkt u in de bruiloftindustrie?
Als u een bedrijf heeft of u bent een bruiloft professional, dan geeft  Zankyou u de mogelijkheid uw diensten te publiceren aan duizenden bruidsparen die ervoor kiezen om bij Zankyou hun bruiloft te organiseren in meer dan 19 landen. Meer informatie