Leuke weetjes over een kerkelijk huwelijk!

Het christelijk huwelijk was eeuwen geleden niet iets officieels. In de middeleeuwen kwam daar verandering in. Het werd namelijk verplicht om een huwelijk vast te leggen in de huwelijksregisters, dit omdat de kerk er graag iets officieels van wilde maken.

Verloving – Om te kunnen trouwen met het meisje van je dromen moest de jongen  langs bij haar vader. De jongen moest dan uitleggen aan haar vader wat hij voor haar voelde, hierna volgde vader´s toestemming voor een huwelijk.  Na de toestemming werd er een aanzoek gedaan. Een aanzoek zoals iedereen wel kent. De jongen gaat op zijn knieën voor het meisje en vraagt haar ten huwelijk.  (Aanzoeken worden momenteel steeds méér op de leukste en origineelste manieren gedaan. Zie de top-5 huwelijksaanzoeken van Zankyou.) Het meisje hoefde natuurlijk niet meteen te antwoorden en haar familie vroegen haar dan ook er goed over na te denken voor een beslissing te nemen.

Foto: Dufrasnes Fotografie

Verlovingsring – Als een vrouw ten huwelijk wordt gevraagd gaat dat samen met een verlovingsring. Bij katholieken en niet-gelovigen wordt de verlovingsring links gedragen dit omdat de linker ringvinger in contact staat volgens de Oude-Egyptnaren met de “ader van liefde” (ader loopt naar het hart). Later wordt de ring verschoven naar de rechter ringvinger daarbij komt de trouwring. Bij de Protestanten is dit precies andersom. Een trouwring is meestal simpel in tegenstelling tot een verlovingsring.

Trouwjurk & Sluier – De zoektocht naar de perfecte trouwjurk is toch wel het belangrijkste gedeelte voor een aanstaande bruid. Tegenwoordig mag een bruid zelf bepalen in wat voor jurk zij wilt trouwen. Vroeger was dit toch wel anders. Witwas de kleur om in te trouwen. Dit betekende namelijk maagdelijkheid. En dan te bedenken dat er begin de twintigste eeuw getrouwd werd in het zwart. Na de Eerste Wereldoorlog werd het de bruiden aangeraden om in een jurk van zijde te trouwen. Natuurlijk wel lastig want er heerste veel armoede rond die tijd. Bruidsparen keken hier dus niet nauw naar. De vrouwen waren al blij om hun toekomstige man levend terug te hebben vanuit de oorlog. Andere stoffen zouden in het algemeen ongeluk brengen.

Een sluier is zeer traditioneel, maar waarom eigenlijk? Vroeger was het een teken van onderdanigheid aan de man. Als de bruid haar man de sluier liet weghalen betekende dit dat zij zijn dominantie zou accepteren, maar zou de bruid dit zelf doen dan toonde zij aan onafhankelijk te zijn. Volgens andere zou het de bruid beschermen tegen kwade geesten. En zo zijn er nog meer uitspraken over de betekenis van een sluier.

Foto: Dufrasnes Fotografie

Ceremonie – Tijdens de ceremonie zitten de familieleden en vrienden van de bruidegom rechts achter hem en die van de bruid links achter haar. Dit is niet zonder reden.. Vroeger hadden beide families nog wel eens wat onenigheden met elkaar. Om ruzies te voorkomen werden zij van elkaar gescheiden. Een ruzie op een bruiloft is moeilijk voor te stellen, maar toch gebeurde dit en daarom zitten de familieleden dus op die manier in kerk.

Bruidsmeisjes en Bruidsjonkers – Bruidsmeisjes daarin tegen hebben tijdens de ceremonie ook een belangrijke taak, namelijk het strooien van bloemetjes en het ophouden van de sleep van de bruidsjurk en de bruid helpen. Het strooien van bloemblaadjes vindt plaats wanneer de bruid met haar vader de kerk binnenloopt.  Vroeger waren de bruidsmeisjes er om een hele andere reden. Iedereen was erg bang dat boze geesten het gemunt hadden op de schoonheid van de bruid. Zodoende gebruikte zij bruidsmeisjes om de geesten in de war te brengen. Tegenwoordig zijn bruidsmeisjes enkel ten sprake wanneer een bruidspaar voor het eerst trouwt.  Mannen maken gebruik van bruidsjonkers die hem helpen met de voorbereidingen van de huwelijksdag.

Foto: Dario Endara

Bruidsstoet – Tijdens de ceremonie is het erg belangrijk om god te betrekken bij het huwelijk. God is immens de belangrijkste getuige deze dag. Het huwelijk wordt altijd ingezegend door een priester of dominee. De bruidsstoet is iets heel typisch wanneer je denkt aan een kerkelijke huwelijk. De bruid komt gearmd met vader en bruidsmeisjes binnenlopen. Maar eest komt de bruidegom de kerk binnen met aan zijn linkerarm zijn moeder. Vervolgt door de vader van de bruidegom met aan zijn rechterarm  de moeder van de bruid. En dan komen de lieve bruidsmeisjes, zij zullen wat bloemblaadjes strooien en als laatst loopt de bruid de kerk binnen aan de rechterarm van haar vader.

Tradities – Zodra het bruidspaar de kerk verlaat is het een traditie dat familie en vrienden rijstkorrels naar en over het bruidspaar gooien. Zo staat rijst voor vruchtbaarheid, maar ook voor rijkdom. Vaak is het gooien van rijstkorrel verboden bij kerken, dit omdat het slecht is voor de vogels. Bruidsparen laten daarom ook twee witte duiven los als teken van geluk en liefde. In plaats van rijst kunnen er natuurlijk ook rozenblaadjes gestrooid worden of bellen worden geblazen. Dit zijn typische tradities dat zich buiten afspeelt na de ceremonie.

Iets typisch zijn de Wittebroodsweken. Wat houdt dit precies in? Het pas getrouwd stel moest elkaar nog goed leren kennen. Dit gebeurde dan ook in een periode van zes weken waar zij amper tot geen contact hadden met familie en vrienden. Op die manier konden zij elkaar goed leren kennen. Het pas getrouwde stel mocht enkel luxe producten benuttigen. Witbrood was hier een voorbeeld van. Dit is dus de reden waarom het ´Wittebroodsweken´ wordt genoemd.

Lees ook: Alles wat je moet weten over trouwen in de kerk!

Contact opnemen met de bedrijven in dit artikel

Vindt u dit artikel leuk? dan kunt u het delen

Meer informatie

Laat een bericht achter

Creëer een bruiloftsite

100% aanpasbaar met honderden ontwerpen om uit te kiezen. Zie meer ontwerpen >

Werkt u in de bruiloftindustrie?
Als u een bedrijf heeft of u bent een bruiloft professional, dan geeft  Zankyou u de mogelijkheid uw diensten te publiceren aan duizenden bruidsparen die ervoor kiezen om bij Zankyou hun bruiloft te organiseren in meer dan 19 landen. Meer informatie