Maakt het huwelijk je gelukkiger? Ontdek wat de wetenschap zegt

Sociale wetenschappers weten al lang dat getrouwde mensen meestal gelukkiger zijn, maar daar tegenover staat de eeuwige discussie over of het huwelijk dat geluk geeft of dat mensen die gelukkiger zijn eerder geneigd zijn te trouwen. Daarom is er een nieuwe studie gepubliceerd door Oficina Nacional de Investigación Economica waarbij er in de niveaus van het voorhuwelijkse geluk is gedoken.

De economen die het werk uitvoerden, analyseerden de gegevens over het welzijn van twee nationale enquêtes in het Verenigd Koninkrijk en de mondiale enquête van Gallup. De conclusie: getrouwd zijn zorgt ervoor dat mensen zich gelukkiger voelen en dat ze tevredener zijn met hun leven dan vrijgezellen, vooral in stressvolle periodes zoals in de midlife crisis. Dit werd aangetoond in bijna alle delen van de wereld, maar niet deed zich voor in Latijns-Amerika, Zuid-Azië en in Afrika ten zuiden van de Sahara. Ook interessant: De 9 dingen die vrouwen écht gelukkig maken

Foto: Pemberley

Over het algemeen, en verrassend genoeg, werd aangetoond dat het huwelijksgeluk veel langer duurde dan de periode van de huwelijksreis. Hoewel sommige sociale wetenschappers hebben betoogd dat geluksniveaus zijn aangeboren en mensen dus de neiging hebben om terug te keren naar hun natuurlijke niveau van welbevinden na gelukkige of verontrustende gebeurtenissen, vonden de onderzoekers dat de voordelen van het huwelijks blijvend waren. Bekijk in dit artikel wat de beste huwelijksreis bestemming voor jullie is!

Foto: Jairo Crena

Een van de redenen hiervoor is de rol van de vriendschap binnen het huwelijk. Lees hier de 5 geheimen voor perfecte relaties. Personen die hun partner als hun beste vriend zien, zijn bijna twee keer zo tevreden met hun leven dan mensen met een ander huwelijk. Het is een belangrijke tendens geworden de afgelopen decennia toen de rol van de man en vrouw gelijkwaardiger werden. Als resultaat daarvan hebben echtgenoten de rol van vriend en vertrouweling aangenomen, vooral bij diegene waar er financiële stabiliteit is.

Dat laatste is een ander belangrijk punt, het huwelijk is blijkbaar een groeiende kracht achter ongelijkheid. Stabiele verbindingen komen vaker voor bij mensen die hoger opgeleid zijn en mensen met hogere inkomens en die verbindingen blijven met toenemende mate buiten het bereik van degenen die dat niet hebben. De kloof lijkt niet alleen van invloed op de inkomsten en de stabiliteit van de familie, maar ook op het geluk en stressniveau.

Foto: Javier Berenguer

Desalniettemin is de conclusie van de onderzoekers grotendeels optimistisch. Mensen hebben de mogelijkheid om hun niveau van geluk te vergroten en kunnen het vallen in een crisis voorkomen door te streven naar ondersteuning van lange termijn relaties. Deze blijken helaas minder haalbaar voor de laagopgeleiden in de samenleving. Ben jij gelukkig? Deze 5 vragen helpen je het te ontdekken.

Vindt u dit artikel leuk? dan kunt u het delen

Meer informatie

Laat een bericht achter

Creëer een bruiloftsite

100% aanpasbaar met honderden ontwerpen om uit te kiezen. Zie meer ontwerpen >

Werkt u in de bruiloftindustrie?
Als u een bedrijf heeft of u bent een bruiloft professional, dan geeft  Zankyou u de mogelijkheid uw diensten te publiceren aan duizenden bruidsparen die ervoor kiezen om bij Zankyou hun bruiloft te organiseren in meer dan 19 landen. Meer informatie