Olivia’s Vraag & Antwoord: Wat kost een bruiloft?

Je kunt niet wachten tot het zover is! Maar eerst... praktisch: je budget! Foto: eppel.nl
  • Olivia’s Vraag & Antwoord: Wat kost een bruiloft?

Iedere maand beantwoordt Olivia een vraag van een bruidspaar in spe. Heb jij ook een vraag voor haar? Mail haar dan, klik hier.

  • Vraag:

“Hai Olivia, Mijn vriend en ik willen volgend jaar gaan trouwen maar hebben geen idee wat een bruiloft kost. We horen wel eens wat van vrienden en schrikken daar nogal van. Kun jij ons wat meer vertellen? Groetjes, Esther”

Een van de eerste en belangrijkste vragen bij het plannen van je bruiloft. Want na de grote vraag en het dromen over de bruiloft, is er … oh ja, het budget.

Om te beginnen, kost de gemiddelde Nederlandse bruiloft al gauw 10.000-15.000 euro. Dat klinkt natuurlijk als een heleboel geld en dat is het ook. Maar geloof me, het kan zeker goedkoper. Ik stel dan ook altijd liever de vraag: “Wat kán de bruiloft kosten?”.

Wees creatief met je budget. Een trouwauto die je leent, hoef je immers niet te huren. Foto: 2rings.nl
  • Budget vaststellen in 3 stappen:

Stap 1: Ga eens rustig samen zitten met pen en papier en schrijf eerst op wat je hebt (bijvoorbeeld op de spaarrekening) en wat je per maand kunt sparen. Soms willen ouders of grootouders graag bijdragen aan bijvoorbeeld de bruidsjapon of de locatie. Ook deze zaken schrijf je op.

Stap 2: Kijk vervolgens naar onderstaand overzicht. Dit geeft een idee over wat de gemiddelde verdeling van een budget is. Verdeel nu de totale som van stap 1 over de verschillende onderdelen. Dit is een handige tool die je kunt gebruiken, het is natuurlijk niet verplicht. Je kunt het natuurlijk aan jullie wensen aanpassen. Wanneer je bijvoorbeeld geen trouwauto nodig hebt, kun je die schrappen.

Een "standaard" verdeling van het trouwbudget. Plaatje: oliviaweddingsearch.nl

Stap 3: Bespreek vervolgens samen wat je wensen zijn met behulp van het overzicht. Noteer per onderdeel steeds het bedrag dat je eraan verwacht te besteden. Weet je dit niet precies? Kijk eens rond op internet of bel een leverancier voor een prijsindicatie. Let op: dit is een indicatie, houd altijd rekening met extra kosten. Kijk nu of jullie wensen passen bij het beschikbare budget en dan: puzzelen maar!

  • Stress!!

Schiet niet in de stress wanneer je er niet meteen uit komt. Ga terug naar de tekentafel (rekenmachine dus) en wees creatief. Persoonlijk ben ik er geen voorstander van om een lening aan te gaan voor je bruiloft. Mijn tip: zet liever je creativiteit in en kijk of er andere manieren zijn om extra geld bij elkaar te krijgen (alle ouwe zooi van zolder op marktplaats) of kijk naar goedkopere alternatieven. Goedkoper betekent zeker niet altijd minder fun!

  • Meer besparen

Tenslotte kan het erg slim zijn om een professional (weddingplanner of wedding search) tegen een uurtarief (1 á 2 uurtjes max) mee te laten kijken naar je budget. Zij kunnen niet toveren maar hebben veel meer kennis, tips en trucs om jullie te helpen besparen.

Wat zijn jouw bespaartips? Deel ze hieronder!

 


 Olivia is expert in het zoeken van leveranciers voor je bruiloft.

Ben jij ook een expert op het gebied van bruiloften en wil je voor Zankyou schrijven? Neem contact met ons op.

Vindt u dit artikel leuk? dan kunt u het delen

Meer informatie

Laat een bericht achter

Creëer een bruiloftsite

100% aanpasbaar met honderden ontwerpen om uit te kiezen. Zie meer ontwerpen >

Werkt u in de bruiloftindustrie?
Als u een bedrijf heeft of u bent een bruiloft professional, dan geeft  Zankyou u de mogelijkheid uw diensten te publiceren aan duizenden bruidsparen die ervoor kiezen om bij Zankyou hun bruiloft te organiseren in meer dan 19 landen. Meer informatie