Onderhandel met je partner en maak van een conflict een win-winsituatie!

Als we het over onderhandelingen hebben zien we vaak een paar zakenmannen voor ons, zittend rondom een grote ronde tafel op een hoge verdieping van een chic gebouw. Beide partijen hebben documenten voor hun neus liggen met daarop hun voorstel en voorwaarden. Ze zijn duidelijk en weten wat ze willen.

Maar onderhandelen is niet enkel iets van het zakenleven. Ook in relaties is onderhandelen onvermijdelijk, en als je dit goed leert zal dat voor zowel jou als voor je partner een fijne win-winsituatie opleveren, dit in tegenstelling tot het zakelijk onderhandelen. In het keiharde zakenleven wint de een en verliest de ander. In een relatie zullen beide partijen winnen of beide partijen verliezen als de onderhandelingen of problemen niet goed worden afgerond.

Foto: Jorik Algra Fotografie

Koppels maken over veel verschillende dingen ruzie. Sommige zaken zijn belangrijk zoals geld, routine, familierelaties, seks en vrijetijdsbesteding. Andere zaken zijn minder belangrijk zoals de eeuwige discussie over het dopje van de tandpasta (waarom draaien ze die nooit dicht?). Hoeveel we ook van elkaar houden, we zijn twee verschillende personen en er zullen dan ook altijd conflicten zijn. Hoe je deze dan het beste kunt oplossen, lees je hieronder. Wij vroegen het aan een psychologe gespecialiseerd in bemiddeling. Lees en leer!

1. Maak duidelijk hoe je de situatie graag ziet

“Ik wil graag dat je de badkamer achterlaat zoals je hem aantreft.” Als je de situatie duidelijk uitlegt, met liefde en op een volwassen manier zal hij hier zeker zijn best voor willen doen. Als je het continu en op een dwingerige manier zegt, zal je partner minder snel iets doen met jouw wensen. Het zal enkel irriterend werken waardoor hij het misschien zelfs zal negeren. Lees ook: de 5 geheimen voor perfecte relaties!

Foto: Michiel Otten

2. Vermijd eisen

Het is belangrijk geen eisen te stellen, maar overeenkomsten te bereiken. Praat met je partner en vertel hem wat je verwacht, wilt en nodig hebt. Vraag of hij dit ook kan doen bij jou. Soms kunnen we veeleisend zijn en ervan uit gaan dat onze partner weet wat wij willen. Als hij dan niet aan onze verwachtingen voldoet zijn we boos of teleurgesteld en dat is niet nodig.

3. Luister naar wat niet gezegd wordt

Het belangrijkste van een onderhandeling is luisteren naar wat niet gezegd wordt. In veel gevallen gaan we om tafel zitten met onze partner om belangrijke zaken te bespreken, en luisteren we. Maar vaak is juist wat niet gezegd wordt belangrijker. Let op acties, non-verbale communicatie en gezichtsuitdrukkingen.  Probeer de berichten te ontcijferen en je zult veel meer begrijpen dan je in de eerste instantie hoort!

Foto: Jorik Algra Fotografie

4. Wat is je doel?

Er zijn twee manieren om een probleem of conflict te benaderen. Of je bent op zoek naar een goede oplossing voor beide partijen, of je denkt aan winnen. Vaak is winnen, gelijk krijgen of overtuigen ons doel. Verstandiger is om toe te geven als je fout zit en soms een beetje mee te geven. Een beetje meegeven is altijd goed voor een fijne relatie en een mooie uitkomst van een overleg. Zijn jouw doelen hetzelfde als die van je partner? Ontdek hier de sleutel tot teamwork.

5. Agree to disagree

Wat helpt bij de onderhandelingen met je partner is proberen te begrijpen dat het niet nodig is om het altijd met elkaar eens te zijn. Je kunt uren, dagen, jaren over een thema discussiëren, over sommige dingen zul je het nooit eens worden. Want ook hier geldt weer: jullie zijn twee personen, twee werelden en hebben dus ook een eigen mening en referentiekader. In deze gevallen kun je het beste een tussenoplossing vinden waar zowel jij als je partner zich fijn bij voelt. Een oplossing waarbij niemand wint maar ook niemand verliest.

Foto: Lera Fotografie

6. Geven en loslaten

Bij onderhandelingen in het zakenleven gaat het om zoveel mogelijk te ontvangen in ruil voor zo min mogelijk. Wanneer we dit voor elkaar krijgen voelen we ons bekwaam en genieten we van de winst. Maar zal je je ook zo voelen in je relatie? De bedoeling is nooit je zin door te drukken of te winnen. Je respecteert je partner en wilt dat hij zich ook fijn en gewaardeerd voelt. Leer geven en loslaten., en beide partijen zullen zich gewaardeerd voelen

7. Leer van je fouten

Relaties waar nooit onderhandeld moet worden, bestaan niet. Wij hebben allemaal onze eigen ideeën, hoe leuk we elkaar ook vinden. Probeer daarom ook naar je partner te kijken, en te beslissen of hij soms een beter punt heeft dan jij! Wees niet bang om een fout toe te geven.

Je kunt jezelf verbeteren als persoon, door te lerén van je partner, je in te leven in zijn wereld. Soms zie je thema’s hierdoor in een heel ander daglicht, en is het conflict zo opgelost!

Wij raden ook aan: Wat is de motor in jullie relatie?

Auteur: Sherita Jager

Contact opnemen met de bedrijven in dit artikel

Vindt u dit artikel leuk? dan kunt u het delen

Meer informatie

Laat een bericht achter

Creëer een bruiloftsite

100% aanpasbaar met honderden ontwerpen om uit te kiezen. Zie meer ontwerpen >

Werkt u in de bruiloftindustrie?
Als u een bedrijf heeft of u bent een bruiloft professional, dan geeft  Zankyou u de mogelijkheid uw diensten te publiceren aan duizenden bruidsparen die ervoor kiezen om bij Zankyou hun bruiloft te organiseren in meer dan 19 landen. Meer informatie