Onderwerpen die je besproken moet hebben met je partner voor de grote dag!

Het organiseren van jullie bruiloft is natuurlijk enorm leuk. Als je elkaar het JA-woord hebt gegeven ga je vanaf dat moment het leven met elkaar delen. Het succesvol samenwonen en samenleven met elkaar vergt van allebei inspanning, het doen van concessies en een heleboel meer.

Bereid jezelf en elkaar voor op het delen van jullie levens met elkaar. Zankyou geeft je een aantal tips over onderwerpen waar je samen eens over zou moeten praten voordat jullie trouwdag aanbreekt. Zorg ervoor dat je weet van elkaar hoe je over een aantal zaken denkt om zo misverstanden en problemen te voorkomen. Let’s start!

Credits: Dario Endara Photography

Samenwonen

Samenwonen is een hele grote stap. Je hebt allebei je eigen gewoontes en een mogelijk verschillende levensstijl. Bespreek met elkaar wat je belangrijk vindt en welke dingen je samen wilt doen, maar ook los van elkaar wilt doen. Bespreek ook mogelijke huisregels die belangrijk voor je zijn. Je zal ook aan elkaar moeten wennen en leren leven met de dingen waarin jullie van elkaar verschillen. Nobody’s perfect! Elke dag zal je meer van en met elkaar leren en het samenleven wordt daardoor een fantastische ervaring.

Financiële aspecten

Het bespreken van de financiën is een van de meest lastige onderwerpen waar je toch samen over moet gaan praten, overleggen en ja…soms ook onderhandelen. Zo heb je beiden je eigen rekeningen, maar ook jullie gemeenschappelijke uitgaven. Wie van jullie verdient het meeste en hoe verdelen jullie de kosten van bijvoorbeeld het voeren van een gemeenschappelijke huishouding.

Als jullie daarover verschillende ideeën hebben is het belangrijk om ze tijdig uit te spreken en daarover beslissingen te nemen waarbij jullie je beide goed voelen. Wacht hier niet mee totdat jullie getrouwd zijn, maar bespreek dit samen ruimschoots voor jullie trouwdag.

Je kunt de zaken concreet maken door ze op te schrijven en een verdeling te maken in een handige spreadsheet. Denk daarbij aan vaste lasten als de huur of hypotheek, de verzekering, huishoudgeld, eigen uitgaven en vakanties.

Probeer niet alles in één avond bespreekbaar te maken maar werk met een agenda en laat de dingen soms ook even rusten voordat jullie daarover een besluit neemt.

Praat eerlijk en open over wat je wilt en belangrijk vindt. Bespreek het nu en wacht niet totdat de rekeningen op de deurmat vallen en jullie er dan problemen of ruzie over krijgen.

Gezamenlijke doelen en dromen

Tijdens je huwelijk komen er onvermijdelijk momenten waarin je samen voor belangrijke keuzes komt te staan. Bijvoorbeeld de keuze van een andere baan, of het maken van carriere in een bestaande baan waardoor je elkaar minder ziet of wel moet verhuizen, wel of niet naar het buitenland? Je kunt deze beslissing niet alleen nemen, maar je zult daarover tot een goed compromis moeten komen samen. Soms betekent dat dat je wat zult moeten inschikken of toegeven en dat is niet makkelijk, maar maakt jullie band wel sterker. Je wilt elkaar immers ook gelukkig zien en in jullie huwelijk samen gelukkig zijn. Daarin moet je (blijven) investeren.

Credits: De Grote Dag

Quality time samen

Zonder enige twijfel een van de belangrijkste onderwerpen voor een gelukkig leven samen is het vrijmaken van tijd voor jullie samen. Waarschijnlijk heb je allebei een druk leven door je werk en mogelijk in de toekomst ook je kinderen. Je moet je vrije tijd dus goed verdelen en daarbij is tijd voor jullie samen heel erg belangrijk. Probeer niet in routines te geraken, maar verzin leuke uitjes en verrassingen voor elkaar, een avondje bios, theater, concert, diner. Zorg dat je oprecht belangstelling toont in de dingen die je partner bezighouden en belangrijk vindt. Aandacht voor elkaar is voor het laten slagen van je huwelijk onmisbaar.

Communicatie is de key-word

Niemand vindt het leuk om eindeloos te praten en te discussiëren dat uiteindelijk leidt tot een flinke ruzie. Jullie hebben beiden je eigen karakter en een manier waarop je reageert op dingen én op elkaar. Je bent wie je bent en dat kan en moet je ook niet willen veranderen bij elkaar. Je zal ook in de aanloop naar het organiseren van jullie trouwdag te maken krijgen met verschil van mening en de (tijds)druk maakt soms ook dat je niet meer zo veel van elkaar kunt hebben. Probeer toch met elkaar in gesprek te blijven in plaats van je te ergeren aan wat de ander vergat te doen of anders wilt doen. Je merkt vast dat je wel eens op een totaal andere golflengte blijkt te zitten.

Credits: Meral Soydas Photography

Wat gebeurt er als het mis gaat?

Als je aan de start staat van een leven samen dan wil je liever niet nadenken over de gevolgen van een (onverhoopte) relatiebreuk. Maar toch is het belangrijk om goed na te denken over de manier waarop jullie willen trouwen en hoe je de rechtsgevolgen daarvan wilt laten vastleggen.

Als je niets regelt dan trouw je in gemeenschap van goederen. Dit betekent dat wanneer je trouwt, alles wat jij en je partner op dat moment hebben, één wordt. Bij een eventuele relatiebreuk kun je er dan ook vanuit gaan dat alle bezittingen ongeveer door de helft verdeeld zullen worden. Je kunt echter ook kiezen voor een huwelijk onder huwelijkse voorwaarden. In dat geval beschrijft ieder z’n eigendommen en vermogenspositie van te voren en behoud je deze dus ook bij een relatiebreuk. Wij gaan hierover verder niet te diep op in, aangezien er vele mogelijkheden en uitzonderingen zijn wat betreft het trouwen in gemeenschap van goederen en ook wanneer je dat niet doet. Laat je hierover dus goed informeren door een notaris.

Deel met elkaar

Voordat je trouwt is er nog een laatste hele belangrijke hobbel die genomen moet worden. Onzekerheid, angsten, verborgen emoties of zelfs geheimen. Probeer bij elkaar een veilige haven te creëren waarbij alle onderwerpen bespreekbaar gemaakt kunnen worden. Als je weet dat je alles met je partner kunt delen zonder dat hij of zij boos wordt of geen begrip toont dan zal je ook veel eerder geneigd zijn om je kwetsbaar op te stellen en ook daadwerkelijk alles met elkaar te delen.

Credits: de Kievit Bruiloften

Nu je over al deze onderwerpen samen hebt gesproken kan je samen vol vertrouwen verder op weg naar jullie bruiloft en verder bouwen aan een mooie en gelukkige toekomst samen.

Op zoek naar een goede fotograaf die jouw grote dag zal vastleggen? Bekijk dan hier de beste uit Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Overijssel en Utrecht

Auteur: theway2yourwedding / Inge de Regt-Janssen

Contact opnemen met de bedrijven in dit artikel

Vindt u dit artikel leuk? dan kunt u het delen

Meer informatie

Laat een bericht achter

Creëer een bruiloftsite

100% aanpasbaar met honderden ontwerpen om uit te kiezen. Zie meer ontwerpen >

Werkt u in de bruiloftindustrie?
Als u een bedrijf heeft of u bent een bruiloft professional, dan geeft  Zankyou u de mogelijkheid uw diensten te publiceren aan duizenden bruidsparen die ervoor kiezen om bij Zankyou hun bruiloft te organiseren in meer dan 19 landen. Meer informatie