Save-the-Date kaarten: zet je trouwdatum op de agenda van vrienden en familie

 

Voorbeeld van Save-the-Date kaart. Foto: weddingdesigns.nl

  • Save Your Date?

Stel, je gaat trouwen. Dan wil je natuurlijk wel zeker weten dat je gasten jouw trouwdatum vrij zullen houden. Maar hoe doe je dat? Traditioneel verstuur je de trouwkaarten immers pas zo’n 6 weken van te voren en dat lijkt een veel te korte tijd voor al je vrienden met volgepakte agenda’s en drukke sociale levens. Gelukkig is daar de Amerikaanse traditie die steeds meer komt overwaaien naar Nederland: Save-the-Date kaarten! 

  • Wat is een ‘Save the Date’ dan?

Wat is nou eigenlijk een Save-the-Date? Kortgezegd is het een kaartje dat je ruim voor je trouwdag stuurt naar je gasten met daarop de datum en de plaats van de trouwerij. Voor de rest kun je het kaartje invullen als je zelf wilt, maar datum en plaats zijn de belangrijkste gegevens die je door wilt geven. Zo kunnen mensen alvast rekening houden met je trouwdag, logisch toch? Straks heeft één van je goede vrienden net een vakantie naar Maleisië geboekt op die datum! Beter te voorkomen dan te genezen, is hier het motto. Zet er wel bij dat de officiële uitnodiging nog volgt, dan weten je gasten waar ze aan toe zijn.

Voorbeeld Save-the-Date kaart. Foto: weddingdesigns.nl
  • Etiquette

Er blijven natuurlijk wel nog wat vragen liggen. Zoals voor veel dingen rondom de trouwerij, geldt ook hier een bepaalde etiquette. Het is op zich de bedoeling dat je de gehele gastenlijst een kaartje stuurt en niet alleen je betere vrienden. Een uitzondering hierop is als je een aantal gasten hebt die in het buitenland wonen. Zij hebben de tijd nodig om hun reis in te plannen, een hotelkamer te huren en andere zaken te regelen. In dat geval is het geoorloofd alleen hen een Save-the-Date te sturen. Maar ach, ook hier geldt dat je vooral moet doen wat je zelf wil: als jij alleen een paar mensen een leuk Save-the-Date kaartje wilt sturen, dan moet je dat gewoon doen.

Wat je echt niet moet doen is het te snel versturen van je Save-the-Date. Wees er zeker  van dat je gastenlijst definitief is op het moment van versturen, want het is toch wat ongemakkelijk om sommige gasten geen trouwkaart te sturen, als je ze wel een Save-the-date hebt gestuurd.

Save-the-Date en Trouwkaart in zelfde stijl. Foto: weddingdesigns.nl
  •  Stijl

Het versturen van een Save-the-Date is meteen een goede gelegenheid om een mooie kaart te versturen die jullie stijl als stel presenteert. Je kunt ervoor kiezen om een grappige of vintage kaart te sturen die op zichzelf staat of juist een ontwerp dat past bij jullie latere trouwkaart en trouwerij. Een Save-the-Date hoeft helemaal niet formeel te zijn, dus als je van plan bent om een meer formele trouwkaart te sturen, dan is dit je kans om een informeel, schattig kaartje uit te kiezen. Het is ook zeker een idee om de Save-the-Date en de trouwkaart met elkaar overeen te laten komen qua stijl. Dit kan op allerlei verschillende manieren. Je kunt voor hetzelfde ontwerp gaan en de uitwerking wat aanpassen of bijvoorbeeld een zelfde thema gebruiken voor beide kaarten. Er zijn nog niet veel Nederlandse webshops waar je rechtstreeks Save-the-Dates kunt bestellen, maar vaak kun je wel een Save-the-Date bestellen in dezelfde stijl als je trouwkaart.

Het is verder vrij gebruikelijk om een foto van jullie als stel op de kaart te zetten. Dit is dan weer een goede gelegenheid om eens wat mooie foto’s te laten maken. Je kunt dit door een vriend of kennis laten doen, maar denk ook eens na over een professionele fotoshoot bij een fotograaf, want je wilt uiteraard een echt mooie, professionele foto gebruiken.

Voorbeeld van Save-the- Date. Foto: weddingdesigns.nl
  •  Conclusie: Have fun!

Het belangrijkste is en blijft dat jullie als stel plezier beleven van het uitzoeken van de Save-the-Dates. Kies of ontwerp een kaart die bij jullie past en waar jullie trots op zijn. Het zal dan een prachtige herinnering zijn die jullie nog vele jaren zal bijblijven.


Guest blogger: Lanaé Nicole Cobb is expert op het gebied van trouwkaarten.

Ben jij ook een expert op het gebied van bruiloften en wil je voor Zankyou schrijven? Neem contact met ons op.

Vindt u dit artikel leuk? dan kunt u het delen

Meer informatie

Laat een bericht achter

Creëer een bruiloftsite

100% aanpasbaar met honderden ontwerpen om uit te kiezen. Zie meer ontwerpen >

Werkt u in de bruiloftindustrie?
Als u een bedrijf heeft of u bent een bruiloft professional, dan geeft  Zankyou u de mogelijkheid uw diensten te publiceren aan duizenden bruidsparen die ervoor kiezen om bij Zankyou hun bruiloft te organiseren in meer dan 19 landen. Meer informatie