Top 10 tips: originele decoratie voor je bruiloft

Originele bruiloft decoratie. (c) Ely Fair Photography, styling van Wednesday custom design

Het kiezen van een thema vormt een handige leidraad voor de decoratie van jouw bruiloft. Je kunt alle details op het thema laten aansluiten: van de uitnodigingen tot aan de bedankjes, van de zaaldecoratie tot aan de tafelversiering, van de bloemen tot aan de taart. Hoe zorg je voor originele decoratie voor de belangrijkste dag van je leven?

Kleur je bruiloft. (c) Sweet Sugar Sunshine, Flickr
  • Kies kleur

Wees niet bang voor kleur. Met kleur geef je meteen de toon van de bruiloft aan: pittig rood, klassiek wit, zomers geel, strak zwart-wit of misschien zelfs een uitbundige regenboog bruiloft. De kleur kun je dan tot in de kleinste details doorvoeren, zoals in het tafellinnen maar ook in de kleding van de bruidsmeisjes of op de uitnodigingen. Een vintage trouwjurk in een bijpassende kleur kun je op maat laten maken. Vergeet niet dat bijna alles wel te verven valt, zo kun je door oude meubels en objecten allemaal in dezelfde kleur te schilderen indrukwekkende backdrops maken. 

  • Hang op

Hangende accessoires verfraaien de locatie en maken het geheel op een makkelijke manier feestelijk. Je kunt het zo gek nog niet bedenken of je kunt het ophangen. Kies objecten die aansluiten op je thema. Denk aan bloemen, boeken, linten, veren, lampionnen, gevouwen origami figuren, sleutels, schelpen, stoelen! De mogelijkheden zijn oneindig. Wij werden helemaal blij van de originele hangende bloemstukken van stringgardens.

Hangende decoratie. Met de klok mee (c) Jill de Vries, (c) Stringgardens, (c) Jill de Vries, (c) Srsck
  • Recycle 

Leuke artikelen uit deze categorieen gezond voor je beurs is het recyclen van gebruikte spullen. Waarom zou je geen naamkaarten maken van versierde luciferdoosjes of tafelnummers met oude fotolijsten? Wat dacht je van vogelkooien en oude gieters als vazen? Met hout of oude lijsten, zoals je hieronder op de foto van de Amerikaanse bruiloft fotografe Ashley Rose kunt zien, kun je de meest originele backdrops bouwen.

Lege lijsten als originele decoratie. (c) Ashley Rose
  • Verlicht

Wat is er feestelijker dan lichtjes? Verlicht de zaal, de tuin, de tafel: hoe meer, hoe beter. Maak zelf lampionnen van lege blikjes of gebruik meerdere Chinese rijstpapieren lampen voor een kleuraccent. Zet tafelstukken met kaarsen op een spiegelondergrond. Bij Magic Lights kun je prachtige drijvende wenslantaarns kopen. Combineer licht met spiegels of water, de reflectie geeft een betoverend effect. Aansluitend is het oplaten van een wensballon van bijvoorbeeld Lucht Lantaarn een mooie afsluiting van deze magische avond.

Bruiloft decoratie. Credits: Papieren lantaarn (c) Tracy Hunter. Lantaarn in blikjes (c) Holly MacKay
  • Reis

Spiek ter inspiratie bij andere culturen:  gevouwen papieren kraanvogels uit Japan zullen prachtig hangen aan het plafond, huur een henna specialiste in voor een Marokkaans getinte bruiloft , een Mexicaanse piñata kapotslaan is altijd feest en sambaballen of maracas zullen originele bedankjes vormen. Op de site van de leuke bruiloft fotografe Daisy Varley is een hele mooie serie te vinden van een Mexicaans getinte bruiloft. Je kunt ook vlooienmarkten afstruinen op zoek naar ouderwetse koffers en wereldbollen en die gebruiken als decoratie voor een bruiloft met reizen als thema.

Originele Mexicaanse bruiloft. (c) Daisy Varley
  • Deel

Deel jullie gemeenschappelijke passie met de gasten. Zijn jullie muziekliefhebbers, schrijvers, schilders?  Houden jullie van de Tour de France of van bowlen? Laat je door je passie inspireren tot een originele decoratie. Maak bijvoorbeeld zakjes van bladmuziek om confetti , rozenblaadjes of rijst in te doen. Geef cd’s weg met jullie lievelingsmuziek als bedankjes. Of gebruik boeken in combinatie met bloemen als tafelstuk, of schildersezels voor de bewegwijzering voor de gasten.

Passie als originele decoratie. (c) Ashley Rose
  • Stapel

Het klinkt misschien gek maar maak lagen en stapels, dat werkt altijd goed ter decoratie. Doe dus niet slechts één tafelkleed op tafel maar drie verschillende over elkaar heen, niet één boekje met een vaas bloemen erop maar 6 boekjes op elkaar stapelen. Probeer wat uit van tevoren, combineer, schuif, stapel met verschillende tinten van één kleur voor bijzondere en elegante decoratie. Door felle kleuren te combineren bereik je juist een speelse sfeer.

Stapel ter decoratie. Tafel (c) Ashley Rose, Borden (c) Roberto Verzo
  • Speel

Je gaat trouwen, dit is de ultieme stap naar volwassenheid maar voordat je je kindertijd gedag zwaait, is het tijd voor een eerbetoon. Hang spekkies en lollies aan het plafond, vul glazen potjes met een assortiment van felgekleurde nostalgisch snoep en zoetigheden. Knip en plak collages van jou en je aanstaande als leuke achtergrond decoratie voor bijvoorbeeld de snoeptafel. Vouw papieren vliegtuigjes en bloemen als tafelstukken. Gebruik ballonnen als zaaldecoratie. Laat je gasten bellenblazen in plaats van rijst of rozenblaadjes gooien. Een leuk idee is om een wensboom te maken: met lintjes hang je kartonnen kaartjes aan een boom evenals gekleurde stiften, zodat de gasten hun wensen voor de bruidspaar erop kunnen schrijven.

Snoep buffet (c) Allebach Photography
  • Combineer 

Waarom zou je kiezen tussen bloemen en veren voor je bloemstuk? Samen is het leuker en origineler! En waarom combineer je geen kaarsen en kralen als tafelstuk? Twee simpele versieringen zoals rood of wit lint en mistletoe kunnen samen gecombineerd een originele decoratie vormen voor bijvoorbeeld de stoelen van een winterbruiloft. Laat je creativiteit de vrije loop en combineer!

Combineer in je decoratie. (c) Leon Brocard, Flickr
  • Geniet 

Het allerbelangrijkste bij de voorbereiding van je bruiloft decoratie: geniet ervan! Of je voor een traditionele witte bruiloft gekozen hebt of een originele Rockabilly bruiloft, laat je inspireren door je thema en je omgeving. Deel je ideeën
en ervaringen op het Zankyou forum. Onthoud dat op jouw bruiloft niets moet en alles mag!

Vindt u dit artikel leuk? dan kunt u het delen

Meer informatie

Comentaar (2)

karen_meijs
17 mrt 2012

Goed idee, zo’n snoep buffet :-)

Antwoorden
anne1
25 apr 2012

Fantastisch artikel met mooie foto´s!

Antwoorden

Laat een bericht achter

Creëer een bruiloftsite

100% aanpasbaar met honderden ontwerpen om uit te kiezen. Zie meer ontwerpen >

Werkt u in de bruiloftindustrie?
Als u een bedrijf heeft of u bent een bruiloft professional, dan geeft  Zankyou u de mogelijkheid uw diensten te publiceren aan duizenden bruidsparen die ervoor kiezen om bij Zankyou hun bruiloft te organiseren in meer dan 19 landen. Meer informatie