Thuis trouwen: top 5 tips voor een fantastische dag!

Trouwen met je eigen bank in de buurt: ultiem ontspannen. Foto: Attitude Fotografia.

Er zijn ontelbaar veel bijzondere trouwlocaties op de wereld en dus ook in Nederland. Bruidsparen steken vaak veel energie in het vinden van dé juiste trouwlocatie. Maar ook thuis trouwen is populair: vertrouwd, uniek en, ook niet verkeerd, budgettair zeer verantwoord. Speel jij op je trouwdag ook een thuiswedstrijd? Hieronder vind je de top 5 tips voor een geslaagde bruiloft bij je thuis!

Met zo'n achtertuin is thuis trouwen logisch! Foto: (c) 2009 Esther Gibbons via Flickr.
  • Tip 1: Aandacht voor het papierwerk.

Goed, jullie achtertuin is spectaculair mooi. Het rozenprieel erin is de ideale plek voor jullie ja-woord. Je kunt de dag al helemaal uittekenen en begint enthousiast catering, decoratie en een bruidsjurk te regelen. Maar let op: je mag in Nederland niet zomaar overal trouwen! Niet alle gemeenten staan een bruiloft in de achtertuin toe. Sommige gemeenten stellen een grens aan het aantal gasten dat aanwezig mag zijn. Dus willen jullie thuis trouwen? Stap één is altijd een afspraak bij de gemeente! En let op: thuis trouwen is lang niet altijd gratis! Sterker nog: soms is trouwen in je eigen achtertuin zelfs iets duurder dan trouwen op het stadhuis. Dat komt doordat de gemeente ook wat extra werk heeft: zo moet de trouwlocatie gekeurd worden.

Een strak aangeklede tuin is perfect voor een thuisbruiloft. Foto: (c) 2009 Ashley via Flickr.
  • Tip 2: ‘Thuis’ betekent niet per se ‘zelf’.

Wanneer je thuis trouwt, is alles bekend terrein en heb je ieder aspect van jullie dag in eigen hand. Daarin schuilt ook een valkuil, namelijk dat je alles ook zélf gaat doen. Trap er niet in! Ook bij een trouwerij in je eigen achtertuin is het slim om dingen uit te besteden. Besteed bijvoorbeeld op de dag zelf het versieren uit aan familie en vrienden, zodat jullie niet nog vijf minuten voor de ceremonie in gevecht hoeven met ballonnenpompjes en slingers. Ook de catering kun je rustig uitbesteden (bijvoorbeeld aan LiveGekookt). Maak een goed draaiboek voor je huwelijksdag waarin je vastlegt wie wat doet, want thuis trouwen betekent wel veel meer organisatie voor het bruidspaar.

In een Nederlandse achtertuin is een tent geen overbodige luxe. Foto: (c) 2009 Jonathan Day via Flickr.
  • Tip 3: Denk praktisch

De gemeente is akkoord, de trouwambtenaar geboekt en nu volgt de gastenlijst. Realiseer je goed dat thuis trouwen vaak consequenties heeft voor het aantal mensen dat je kunt uitnodigen, tenzij je natuurlijk in een schitterend landhuis woont. Okee: er kunnen makkelijk 50 mensen in de achtertuin staan. Maar kunnen die zelfde 50 er ook zitten? Want tijdens de trouwceremonie is het misschien wel fijn als je gasten een stoel hebben. Een thuisbruiloft leent zich dus vooral goed voor een kleinschalige, intieme bruiloft. Houd ook rekening met zaken als: is er voldoende mogelijkheid om eten en drinken te koelen? Is er voldoende toiletgelegenheid voor de gasten? Kijk ook even in de groepenkast: zet je niet de hele wijk zonder stroom als je een extra koelkast, fraaie verlichting en drie versterkers voor de feestband aansluit? Is er een plekje voor de trouwambtenaar om zich om te kleden?

Bruidstaart in je eigen achtertuin. Foto: (c) 2009 Ashley via Flickr.
  • Tip 4: Informeer je omgeving

Hartstikke leuk dat jullie zo’n bijzondere dag thuis vieren, maar laat het je buren ook even weten (als je ze niet uitnodigt, natuurlijk). Dan snappen zij ook hoe het komt dat er ineens geen parkeerplek mee te vinden is in de directe omgeving van het huis. Ga je voor een groot feest, inclusief ‘grootse’ muziek? Even een stukje bruidstaart langsbrengen haalt vaak wat scherpe randjes van eventuele geluidsoverlast.

  • Tip 5: Boek een goede fotograaf

Sommigen denken dat een trouwfotograaf een overbodige luxe is op een bruiloft die thuis wordt gehouden. Maar niets is minder waar! Je trouwdag is een bijzondere dag en verdient het om mooi vastgelegd te worden. Misschien heb je wel een familielid met een echt goede camera en fotografeertalent? Regel in ieder geval iemand die jullie dag vastlegt.

Je eigen tuin wordt een toptrouwlocatie. Foto: Alvaro Delgado.

Trouw(de) jij ook gewoon in je eigen huis, maar mis je hierboven dé, in jouw ogen onmisbare, gouden tip? Deel hem hieronder met andere thuisbruidjes of open een topic op het Zankyou Forum!

Contact opnemen met de bedrijven in dit artikel

Vindt u dit artikel leuk? dan kunt u het delen

Meer informatie

Laat een bericht achter

Creëer een bruiloftsite

100% aanpasbaar met honderden ontwerpen om uit te kiezen. Zie meer ontwerpen >

Werkt u in de bruiloftindustrie?
Als u een bedrijf heeft of u bent een bruiloft professional, dan geeft  Zankyou u de mogelijkheid uw diensten te publiceren aan duizenden bruidsparen die ervoor kiezen om bij Zankyou hun bruiloft te organiseren in meer dan 19 landen. Meer informatie