Uitgenodigd voor een bruiloft: wat kost dat eigenlijk?

De bruiloft van je vriendin kost jou ook geld, maar dat heb je er natuurlijk graag voor over! Foto: Arturo Ayala.

Je bent uitgenodigd voor een bruiloft: hartstikke leuk! Natuurlijk ben jij erbij en neem je een fantastisch huwelijkscadeau mee. Maar alles bij elkaar kan een trouwerij voor de gasten nog behoorlijk in de papieren lopen. Welke kosten komen er voor de genodigden kijken bij een huwelijk?

  • Vrijgezellenfeest

Als je behoort tot de goede vrienden van de bruid of bruidegom is de kans groot dat je ook bent uitgenodigd voor het vrijgezellenfeest. Hoeveel je daaraan besteedt, heb je deels zelf in de hand. Vaak wordt er wel overlegd over het bedrag dat uitgegeven wordt voor de dag. Houd er rekening mee dat de bruid en bruidegom op die dag vrijgehouden moeten worden: die laat je natuurlijk niet hun eigen drankjes betalen! Reken op een bedrag tussen de 50 en 150 euro. Zulke bedragen ben je al gauw kwijt voor een etentje, een activiteit en het vrijhouden van bruid of bruidegom. Wees in ieder geval duidelijk en eerlijk over wat jij te besteden hebt en houd daarbij eventueel ook rekening met wat er nog komt: je fabulous outfit en je geweldige cadeau, bijvoorbeeld.

Niet vergeten als bruiloftsgast: neem je camera mee! Foto: Arturo Ayala.
  • Outfit

Het is natuurlijk helemaal geen straf om eens lekker te gaan shoppen voor een bruiloft. Net als het bruidspaar mag jij ook los op een mooie outfit, matchende schoenen en toffe accessoires. Geen tijd, zin of middelen om met volle tassen door de stad te sjouwen? Vraag een vriendin met dezelfde maat of zij toevallig iets heeft hangen dat je kunt lenen. Of combineer een jurk die je al hebt met nieuwe sieraden en schoenen. (Bij Six of Claire’s kun je voor 5 tot 10 euro al een perfect matchend sieradensetje scoren!) Geldt er een dresscode op de bruiloft? Moeten de heren in jacquet en de dames in galakleding? Je kunt je kleding dan ook huren. (Een jacquet huur je bijvoorbeeld al voor 117,- bij Sir George Gelegenheidskleding in Utrecht en een galajurk kun je huren vanaf 22,50.)

  • Cadeau

Met lege handen aankomen op de trouwdag: dat kan natuurlijk niet. Als het bekende envelopje op de uitnodiging stond, kun je natuurlijk zelf bepalen hoeveel geld je erin stopt. Steek jezelf niet in de schulden om een goed gevulde envelop te kunnen geven: dat zal het bruidspaar ook echt niet van je verwachten. Gangbare bedragen liggen meestal zo tussen de 20 en 100 euro, maar er zijn geen regels voor! Als het bruidspaar een cadeaulijst heeft gemaakt bij Zankyou, kun je simpel via internet een cadeau uitkiezen en dat digitaal betalen. Wil je geen geld geven? Ook dan kun je zelf bepalen hoeveel je uitgeeft aan het cadeau.

Je bruidsmeisjesoutift kun je kopen, huren of lenen. Foto: Jen Lynne Photography.
  • Op de dag zelf: reiskosten en eten

Je denkt er misschien niet aan, maar als de bruiloft in Groningen plaatsvindt terwijl jij uit Maastricht moet komen, zitten daar reiskosten aan verbonden. Uiteraard maak je die graag voor het bruidspaar, maar houd rekening met die tank benzine of dat treinkaartje in je planning. Met de huidige benzineprijzen kost een volle tank al gauw zo’n 50 tot 100 euro!

Bij huwelijken zijn over het algemeen niet alle gasten uitgenodigd voor alle onderdelen van de dag. Ben jij wél uitgenodigd voor de ceremonie, maar niet voor het diner en wél voor het avondfeest? Dan zul je zelf ergens moeten gaan eten. Wordt er dicht bij huis getrouwd? Dan is het geen probleem. Houd in alle andere gevallen op z’n minst rekening met de kosten van een MacMenu. Voor een hoofdgerecht plus drankjes bij een eetcafeetje mag je wel rekenen op een bedrag van 20-30 euro per persoon.

Als gast ben jij onmisbaar om er een geslaagde dag van te maken. Foto: Arturo Ayala.
  • Maatwerk

Voel je niet verplicht om voor alle bruiloften die je bezoekt enorme kosten te maken. Het is logisch dat je voor een collega die je tweewekelijks bij de koffieautomaat treft, andere keuzes maakt dan voor het huwelijk van je beste vriendin. Als het goed is, zal niemand je daar op aankijken. Maar bovenal: geniet van de dag, want een bruiloft is altijd een feestje!

Wat heb jij in petto voor het huwelijk van je vriendin/vriend/hockeymaatje/studiegenoot? Nog op zoek naar een leuk cadeau of een originele invulling van ‘het envelopje’? Spui je ideeën en stel je vragen op het Zankyou Forum.

Vindt u dit artikel leuk? dan kunt u het delen

Meer informatie

Laat een bericht achter

Creëer een bruiloftsite

100% aanpasbaar met honderden ontwerpen om uit te kiezen. Zie meer ontwerpen >

Werkt u in de bruiloftindustrie?
Als u een bedrijf heeft of u bent een bruiloft professional, dan geeft  Zankyou u de mogelijkheid uw diensten te publiceren aan duizenden bruidsparen die ervoor kiezen om bij Zankyou hun bruiloft te organiseren in meer dan 19 landen. Meer informatie