Unieke handgemaakte trouwringen: interview met edelsmid Johanneke van Helden


Johanneke van Helden (29) is al zes jaar succesvol als edelsmid en sieraadontwerper. Het vak heeft ze geleerd toen ze tijdens haar studie aan de Kunstacademie van Utrecht (3D-Design) een bijscholing deed bij hoogleraar en tevens goudsmid Jack van Osnabrugge. Johanneke bleek een talent met sieraden en heeft zich helemaal op dat vak gestort naar haar afstuderen. Johanneke maakt eigen werk en sieraden in opdracht. Trouwringen worden altijd gemaakt naar aanleiding van een gesprek met het toekomstig echtpaar. Hoe ga je precies te werk?

Meer lezen “”
Johanneke van Helden
  • De Trouwringen

Johanneke: “Wat ik bijzonder vind, is dat trouwringen vaak helemaal niet zo spannend zijn. Ze zijn vaak vormvast en traditioneel. Het prijskaartje daarentegen valt al snel hoog uit, omdat het trouwringen betreft. Voor mij werkt het anders. Ik wil mooie, persoonlijke ringen maken die een verhaal vertellen. Een trouwring is natuurlijk extra bijzonder omdat het een ring voor het leven is. Maar het allermooiste is toch wel dat ik ze maak samen met het stel. Zij komen bij mij op bezoek en soms hebben ze al een idee, vaker komen ze helemaal blanco binnen. Ik vraag ze dan wat hen bindt, wat bijzonder is aan hun relatie. Dan komen we stap voor stap samen tot een ontwerp. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de (meisjes)naam die komt te vervallen bij het huwelijk terugkomt in de ring. Of dat het stel wil benadrukken dat ze samen ‘vederlicht’ zijn, dat is een aanknopingspunt waar vanuit ik  kan gaan ontwerpen. Of ze hebben samen een belangrijk lied, dan komt een zinnetje uit de songtekst in de ring terug.”

Meer lezen “”
Trouwringen ontworpen door Johanneke van Helden
  • Zijn er nieuwe trends?

Johanneke: “Ik werk vooral met goud en zilver. In deze tijd van economische recessie merk je wel dat mensen sneller voor zilver kiezen, dat zou je een trend kunnen noemen. Een aantal jaren geleden was dat absoluut ‘not done’. Goud staat voor duurzaamheid. Dus daar moest een trouwring van zijn gemaakt. Een andere trend is dat mensen kiezen voor het sterkere, maar goedkopere edelstaal. Ik werk daar niet mee. Dan heb je toch heel andere techniek en materialen nodig. Wat ik graag wil is ringen maken die samen meer vertellen dan apart van elkaar. En dan het liefst op een abstract niveau. Als je de ringen los van elkaar ziet moeten ze mooi zijn. Als je de ringen op elkaar legt, of in elkaar schuift, dan moeten beide ringen één worden en een verhaal vertellen. Dan klopt het, past het. Er is dus letterlijk een connectie tussen twee ringen. Dat is het geheim; dat de ringen samen één zijn. Net als de liefde.”

Voor informatie over de ringen die Johanneke maakt, check haar website:
www.johannekevanhelden.nl 


Guest blogger: Frauke interviewt voor Zankyou regelmatig iemand die werkt in de trouwbranche. Zelf is Frauke schrijver en coach. Ze maakt persoonlijke glossy’s over verschillende onderwerpen waaronder ook trouwglossy’s. Een glossy van jullie huwelijk met reportages, interviews en prachtige foto’s? Ga naar haar website!

Ben jij ook een expert op het gebied van bruiloften en wil je voor Zankyou schrijven? Neem contact met ons op.

 

Vindt u dit artikel leuk? dan kunt u het delen

Meer informatie

Laat een bericht achter

Creëer een bruiloftsite

100% aanpasbaar met honderden ontwerpen om uit te kiezen. Zie meer ontwerpen >

Werkt u in de bruiloftindustrie?
Als u een bedrijf heeft of u bent een bruiloft professional, dan geeft  Zankyou u de mogelijkheid uw diensten te publiceren aan duizenden bruidsparen die ervoor kiezen om bij Zankyou hun bruiloft te organiseren in meer dan 19 landen. Meer informatie