Waar let je op bij het kiezen van de trouwringen?

Je draagt je trouwring de rest van je leven, dus kies hem zorgvuldig! Foto: Lindsay Sorensen.

Jullie trouwringen staan symbool voor oneindige liefde voor elkaar, maar de ring zelf wil je natuurlijk ook oneindig genieten. Daarom is het handig als je bij kiezen van de trouwringen met een aantal zaken rekening houdt.

  • Model/vorm van de trouwring

Er zijn heel simpele trouwringen op de markt, maar ook trouwringen met een uitbundiger design, bijvoorbeeld met verschillende banden die door elkaar gevlochten zijn. Denk ook na over de dikte van de trouwring: wil je een smal bandje van 2 of 3 millimeter of wil je een robuuste ring van 5 millimeter of misschien wel een centimeter? Laat je keuze afhangen van wat je mooi vindt én van wat goed bij je staat: bij kleine, fijne handen kan een grove ring soms minder mooi staan. Verder kun je natuurlijk een mooie edelsteen in je ring laten verwerken. Vind je niks naar je zin? Het is tegenwoordig vaak goed mogelijk om een ring naar eigen wens samen te stellen, bijvoorbeeld bij Atlantis Trouwringen. (Leuk: daar kun je trouwens ook de gravure in jullie eigen handschrift laten zetten.)

Verschillende vormen, verschillende kleuren. Foto: Guvier Joyeria y Relojeria.
  • Kleur

Trouwringen zijn allang niet meer alleen maar verkrijgbaar in traditioneel geelgoud. Je kunt ook kiezen voor bijvoorbeeld roodgoud (met een roze/rode gloed, ook ‘roségoud‘ genoemd)) of witgoud. Je kunt ook kleuren combineren, bijvoorbeeld door de binnenkant van de trouwring in een andere goudsoort te laten uitvoeren dan de buitenkant, of door een randje in een andere kleur over je ring te laten lopen. Ook hier geldt weer: kies een kleur (of de kleuren) die je mooi vindt, maar kijk ook of de kleur je goed staat. Let op: roodgoud en witgoud gaan na verloop van tijd verkleuren en neigen dan meer naar ‘gewoon’ geelgoud. Een witgouden ring blijft dus niet voor altijd even sterk zijn bijzondere witte kleur houden. De juwelier zal jullie hier als het goed is ook op wijzen.

Geelgoud, witgoud, roodgoud of een combinatie? Alles kan. Ringen en foto's: Atlantis Trouwringen.
  • Metaalsoort

Traditioneel worden trouwringen gemaakt van goud, maar jullie ringen hoeven niet per se van goud gemaakt te zijn. Steeds meer bruidsparen kiezen voor titanium trouwringen, vanwege de bijzondere kleur en het feit dat titanium heel licht is en dus prettig draagt. Bovendien heeft titanium de naam zowat onverwoestbaar te zijn, en dat is natuurlijk een prettige eigenschap voor een ring di een leven lang mee moet. Je kunt ook gaan voor platina trouwringen: die hebben een bijzondere grijs-witte kleur en zijn bovendien erg sterk. Platina wordt ook niet dof, zoals andere metalen. Platina trouwringen zijn hierdoor wel erg duur. Op dit moment is ook palladium aan een opmars bezig als materiaal voor trouwringen. Palladium lijkt uiterlijk op platina, maar is iets betaalbaarder.

  • Duurzaamheid

Je wil een trouwring die mooi is, maar ook lang meegaat. Let daar op bij de keuze van je ringen. Als je gaat voor gouden ringen, let dan op het goudgehalte van de ringen (uitgedrukt in ‘karaat’). Goud is een zacht materiaal en is daardoor kwetsbaar. Een ring van 14 karaat is daarom iets sterker dan een ring van 21 karaat, omdat in een 14-karaatsring meer andere, sterkere, metalen door het goud zijn gelegeerd. Sterke metalen zijn platina, palladium en titanium.

Platina trouwringen zijn ijzersterk en prachtig bovendien. Ringen en foto's: A. Jaffe (links en rechts) en Kirk Kara (midden).
  • Draagcomfort

Je trouwring moet lekker zitten, want je draagt hem vaak en lang. Het draagcomfort van een trouwring hangt af van de dikte van de ring, de vorm en de afwerking van de binnenkant van de ring. Een ring die aan de binnenkant wat afgerond is, draagt prettiger dan een ring met een rechte binnenkant. Vraag je juwelier hoe het zit met de ringen die jullie overwegen en wat er eventueel aan te passen is.

Denk bij het kiezen van de ring ook aan je leefstijl: misschien is een ring met profiel en vol stenen prachtig, maar is dat ook handig bij je werk op, bijvoorbeeld, een kinderdagverblijf? Een uitbundig versierde ring kan sneller ergens achter blijven hangen dan een eenvoudige, een trouwring met groefjes verzamelt vaak veel vuil.

Ga jij ook voor fonkelende diamanten in je trouwring? Foto: Guvier joyeria y relojeria.

Van welke ringen droom jij? Of hebben jullie al ringen gekozen? Deel tips en ideeën (en misschien wel kortingsacties?) op het Forum (waar je nog steeds een fantastische bruidsjurk van Unielle Couture kunt winnen!)

Vindt u dit artikel leuk? dan kunt u het delen

Meer informatie

Laat een bericht achter

Creëer een bruiloftsite

100% aanpasbaar met honderden ontwerpen om uit te kiezen. Zie meer ontwerpen >

Werkt u in de bruiloftindustrie?
Als u een bedrijf heeft of u bent een bruiloft professional, dan geeft  Zankyou u de mogelijkheid uw diensten te publiceren aan duizenden bruidsparen die ervoor kiezen om bij Zankyou hun bruiloft te organiseren in meer dan 19 landen. Meer informatie