Waarom vieren we nou echt Valentijnsdag?

Een nieuwe 14 februari arriveert in onze agenda´s en die ontvangen we met dezelfde dosis liefde en enthousiasme als in voorgaande jaren. Hoewel een groot deel van de samenleving een commercieel label aan Valentijnsdag heeft gehangen, is er een grotere waarheid in het ¨Valentijnsverhaal¨ dan vaak word gedacht. Om de nieuwsgierige en romantische geest te voeden, delen we de geschiedenis van Valentijn met je!

Foto: SUEGRAPHY

Bestond Valentijn echt?

De legende zegt van wel, al weten we niet of Valentijn een ander geval als de Yeti of het Monster van Loch Ness is… In dit geval heeft de geschiedenis een meer heilig tintje, want Valentijn was een Romeinse priester van wie we weten dat hij dateert uit de 3e eeuw n.C.

Op dat moment was Rome heel anders dan hoe we het vandaag de dag kennen. In feite, toen het Christendom naar Rome kwam, werd Rome vertegenwoordigd door een aantal trouwe gelovigen. Deze gelovigen stonden te popelen om een nieuwe orde te vestigen en bekeerden zich tot het Christendom. Eén van die trouwe volgers was de priester Valentijn.

Het wordt geloofd dat Valentijn in het geheim verliefde koppels trouwde, ondanks dat dit één van de vele verboden van Keizer Claudius II was. De reden dat de Keizer trouwen had verboden was de oorlog, omdat hij geloofde dat mannen ¨zonder banden¨ een veel betere strijd zouden leveren dan singles.

Foto: Malchev

Een wrede detentie

Omdat Keizer Claudius II boos was op het brutale gedrag van Valentijn, liet hij hem arresteren. In reactie daarop deed Valentijn een wanhopige poging om de Keizer te bekeren tot het Christendom. Ook al slaagde Valentijn er niet in om Claudius te overtuigen, hij slaagde er wil in om de Keizer te interesseren met zijn verhaal en hij zag af van het arresteren van Valentijn.

Ondanks dat de Keizer Valentijn niet langer wilde arresteren, gebeurde dit alsnog. Dit kwam omdat de soldaten en de gouverneur in Rome niet in dienst waren van de Keizer, en daarom ook niet luisterden naar de bevelen in naam van zijn nieuwe Christelijk denkwijze. Daarom werd, ondanks alles, Valentijn alsnog vervolgd.

Foto: BAHDANOVICH ALENA

Een bitterzoet einde

Op 14 februari word priester Valentijn vervolgd en onthoofd. Dit klinkt niet erg romantisch, toch? De legende van Valentijn verteld dat voordat hij stierf, Valentijn zijn kans schoon zag om een afscheidsbriefje aan zijn geliefde  te geven. Op het briefje zou hij als afzender ¨ je Valentijn¨ hebben geschreven, wat vandaag de dag nog steeds gebruikt word als afzender van een Valentijns liefdesbrief.

14 februari

De datum 14 februari voor Valentijnsdag word van meerdere dingen afgeleid dan  alleen het verhaal van de priester Valentijn. De koude februari dag werd vroeger namelijk gezien als één van de beste momenten om te gaan trouwen. Dit heeft als reden dat de dag erna, 15 februari, de dag van de vruchtbaarheid word gevierd; en het dus één van de beste momenten zou zijn om een zoon te verwekken. De dag van de vruchtbaarheid heet ook wel Lupercalia, afgeleidt van de God Lupercus. Het word geloofd dat priester Valentijn juist op 14 februari, 270 n.C. werd onthoofd, omdat hij werd vervolgd voor de liefde en het verenigen in trouw van geliefden.

Om Valentijn te eren, riep Paus Gelasius I 14 februari in het jaar 496 uit tot de dag van de Heilige Valentijn.

Foto: Ernesto Naranjo

Een reflectie op Valentijnsdag

Valentijnsdag wordt gevierd op 14 februari, maar het jaar is te lang om maar één romantische dag te vieren. Elk koppel moet er samen continu aan werken om de vlam van hun liefde te laten branden, en om niet in een routine te vallen die de vlam zal doen doden. Nu je het verhaal en de historie van Valentijn weet, is het jullie beurt om hem te eren door jullie liefde voor elkaar. Vier jullie liefde, dat kan nooit kwaad!

Lees ook: Word weer helemaal verliefd op je partner! 7 originele plannen voor Valentijnsdag.

Wil jij niks van ons missen? Volg dan onze Facebook pagina!

Contact opnemen met de bedrijven in dit artikel

Vindt u dit artikel leuk? dan kunt u het delen

Meer informatie

Laat een bericht achter

Creëer een bruiloftsite

100% aanpasbaar met honderden ontwerpen om uit te kiezen. Zie meer ontwerpen >

Werkt u in de bruiloftindustrie?
Als u een bedrijf heeft of u bent een bruiloft professional, dan geeft  Zankyou u de mogelijkheid uw diensten te publiceren aan duizenden bruidsparen die ervoor kiezen om bij Zankyou hun bruiloft te organiseren in meer dan 19 landen. Meer informatie