Wat doet de moeder van de bruid?

Je moeder kan je vanaf het begin van je trouwdag bijstaan. Foto: Andrea Paccini.

Voor vaders is het vaak duidelijk wat te doen op je bruiloft: die pinken een gepast traantje weg, geven hun dochter weg en dansen een vertederende vader-dochterdans tijdens het avondfeest. Maar wat doen moeders op de bruiloft van hun dochter?

Een van de taken van de moeder is vaak om hun dochter te helpen met het aantrekken van de bruidsjurk. Zeker bij de wat extravagantere jurken, is dat meer dan een ereklus: het is nog best hard werken. Sommige trouwjurken moeten op een bepaalde manier worden aangetrokken of dichtgemaakt. Het rijgen van een korsetlijfje is nog best een kunst! Het is dus handig als je moeder vooraf meegaat bij het passen van je trouwjurk, zodat ze instructies kan krijgen van de stylistes in de bruidsmodezaak (zoals The Honeymoonshop). Natuurlijk hoort de moeder van de bruid er ook geweldig uit te zien op de trouwdag van haar dochter, dus kan ze mooi samen met jou in de make-up!

Je moeder wil er op je trouwdag ook op haar best uitzien. Foto: Andrea Paccini.

De traditie om weggegeven te worden door je vader is een mooie, en er zijn veel bruiden die deze ook op hun bruiloft in ere willen houden. Helaas heeft niet iedere bruid nog een vader en soms is het contact gewoon niet goed. Maar ook als je wél een goede band hebt met je vader, kun je je moeder vragen om je sámen met je vader of alleen weg te geven.

Je moeder heeft een ereplaats bij de ceremonie. Foto: Andrea Paccini.

Tijdens de huwelijksceremonie kún je je moeder laten optreden als getuige: zo heeft ze een heel groot en belangrijk aandeel in jouw mooiste dag. Ook als je hier niet voor kiest, hebben je ouders een ereplaats bij de trouwceremonie. Na het huwelijk, volgt het feliciteren. Je moeder hoort daar, volgens de etiquette, bij te staan. Ze heeft een vaste plek: naast de vader van je kersverse echtgenoot. De correcte volgorde is: bruidspaar, moeder en vader van de bruidegom en dan moeder en vader van de bruid. Volgens diezelfde etiquette hoort je moeder bij een eventueel diner naast jou te zitten.

Je moeder is waarschijnlijk nooit ver weg. Foto: Andrea Paccini.

Verder is het traditie dat je moeder met de bruidegom danst. Dat gebeurt na jullie eigen openingsdans: jij danst dan met je schoonvader, en je man met zijn schoonmoeder.

Dit zijn allemaal dingen die je van je moeder kunt vragen op je bruiloft. Maar onthoud: niets móet en er kan van alles. Zo kun je haar ook vragen om op te treden als gastvrouw tijdens de huwelijksreceptie, of haar andere organisatorische taken toebedelen. Het allerbelangrijkste is echter dat jouw trouwdag voor je moeder ook een dag moet zijn waar ze met veel plezier aan terugdenkt.

Niks missen van Zankyou? Volg ons dan op Facebook of twitter!

Foto’s: Andrea Paccini.

Vindt u dit artikel leuk? dan kunt u het delen

Meer informatie

Laat een bericht achter

Creëer een bruiloftsite

100% aanpasbaar met honderden ontwerpen om uit te kiezen. Zie meer ontwerpen >

Werkt u in de bruiloftindustrie?
Als u een bedrijf heeft of u bent een bruiloft professional, dan geeft  Zankyou u de mogelijkheid uw diensten te publiceren aan duizenden bruidsparen die ervoor kiezen om bij Zankyou hun bruiloft te organiseren in meer dan 19 landen. Meer informatie