Wat je duidelijk moet hebben bij het kiezen van je menu voor je gasten

De jurk is gekozen, de locatie is besloten. Het enige waar je nog over twijfelt is het menu dat je je gasten wilt voorzetten. En dat is niet zo gek want de kosten voor het eten zijn in de meeste gevallen maar liefst 70 procent van het budget, dus je wilt hier helemaal zeker van zijn! Het is dan ook geen onderdeel waar je reken- of organisatiefouten in wilt maken. Je weet het aantal gasten, je kent je budget, houdt rekening met het tijdstip -overdag of ‘s avonds-, maar wat moet je nog meer in het achterhoofd hebben zodra je ja tegen het menu zegt?

1. Soort bruiloft

De soort viering is een van de belangrijkste punten om aan vast te houden als je de cateraar zoekt. Als je een traditionele bruiloft  houdt, is het belangrijk dat het restaurant of de cateraar een kaart met veel borrelhapjes heeft als welkom, en een uitgebreide kaart met verschillende tijdloze gerechten voor het banket. Houdt ook rekening met je gastenlijst. Zijn er veel ouderen? Dan kun je ze vaak erg blij maken met een heerlijke soep als voorgerecht. Maar als er veel jonge mensen komen kun je misschien beter voor een licht voorgerecht als bijvoorbeeld carpaccio kiezen. Denk goed wat of dit bij jouw viering past.

Foto: Simone Bruidsfotografie

Als je een moderne bruiloft houdt, kun je naar een cateraar zoeken die hier goed bij aansluit. Hippe cateraars zijn niet per se duurder, maar wel origineel en flexibel. Een cateraar die verschillende tafels opzet over de hele zaal verdeeld, en het dineren een soort van sociale aangelegenheid maakt waarbij gasten heen en weer kunnen lopen en kunnen praten, is bijvoorbeeld een trend onder de hippe cateraars. De gerechten zullen bij deze viering dan ook geen standaardgerechten zijn. Je gasten zullen hippe gerechten voorgeschoteld krijgen als sushi, verschillende kazen, tapas en visgerechten.

Foto: Aldovea Catering

2. Budget

Een ander belangrijk punt waarmee je makkelijk een groot deel van het menu bepaalt, is het budget. Het is een simpel toepasbaar filter bij het kiezen van de cateraar. Een groot of klein budget maakt je bruiloft niet beter of slechter want je grote dag zal hoe dan ook een dag van vreugde en liefde worden! Bij het berekenen van het totale budget voor de bruiloft hebben jullie vast en zeker al een groot deel van het budget aan het menu toegekend. Ga nogmaals na of de toegekende bedragen kloppen, -is het realistisch per persoon?- en ga niet over het budget heen. Je wilt niet iets anders moeten opgeven om je gasten ‘het perfecte menu’ te geven.

Foto: Catering Bariloche

3. Seizoen

Een rosé in de winter, of een stoofpotje in de zomer, sommige gerechten en dranken zijn erg seizoensgebonden. De voorbereidingen voor de bruiloft vallen vaak in een ander seizoen dan waar de bruiloft in plaatsvindt. Het is makkelijk weg te dromen over een heerlijke saladebar met frisse drankjes als je op een zonnig terras jouw bruiloft aan het plannen bent, maar heb je daar ook zoveel trek in als het buiten vriest? Bovendien is het belangrijk rekening te houden met seizoensgebonden producten. Laat je adviseren door de professionals, want ingrediënten die buiten het seizoen allen, zijn vaak ook nog eens veel duurder!

Lees ook: een bruiloft in de herfst, tops en flops!

Foto: Dario Endara

4. Aantal gasten

Het is erg belangrijk om te weten of er 50, of bijvoorbeeld 300 gasten komen. De kok zal niet hetzelfde kunnen bereiden, dus houd hier rekening mee. Een schattig restaurant aan het water is prachtig, maar als de tafels met de gerechten niet in de gereserveerde ruimte passen wordt het een drukke en misschien wel dringerige aangelegenheid bij het banket. Vraag bij het kiezen van de locatie naar de maximale bezetting en bespreek vervolgens deze opties met de cateraar. 

Foto: Zwart Fotografie

5. Speciale behoeftes en kindermenu’s

Vergeet niet rekening te houden met de speciale wensen van de gasten. Als genodigden een allergie of intolerantie hebben, is het belangrijk een nét zo lekkere optie aan te bieden. Maar zorg ervoor dat het gerecht van deze gasten niet uit de toon valt en van hetzelfde kaliber is als van het basismenu. Houd ook rekening met de kleine gasten. Vaak maak je ze toch echt het blijst met kip, patat en appelmoes. Wil je dit absoluut niet, vraag dan naar creatieve oplossingen bij de cateraar, zij hebben hier zeker ervaring mee

Foto: Dario Endara

Het is een spannende stap van de voorbereidingen: het menu. Maar zodra je ja hebt gezegd, kun je het uit handen geven en als je een goede cateraar hebt gekozen hoef je je echt geen zorgen meer te maken over dit onderdeel, dus heb vertrouwen en geniet!

Lees ook: Kinderen op de bruiloft? Pas het menu aan!

Auteur: Sherita Jager

Contact opnemen met de bedrijven in dit artikel

Vindt u dit artikel leuk? dan kunt u het delen

Meer informatie

Laat een bericht achter

Creëer een bruiloftsite

100% aanpasbaar met honderden ontwerpen om uit te kiezen. Zie meer ontwerpen >

Werkt u in de bruiloftindustrie?
Als u een bedrijf heeft of u bent een bruiloft professional, dan geeft  Zankyou u de mogelijkheid uw diensten te publiceren aan duizenden bruidsparen die ervoor kiezen om bij Zankyou hun bruiloft te organiseren in meer dan 19 landen. Meer informatie