Checklist: de perfecte ceremonielocatie voor je bruiloft

Waarom zou je trouwen op het stadhuis? Er is tegenwoordig veel meer keuze! Je kunt een geweldige locatie kiezen die helemaal past bij de sfeer die je voor ogen hebt, en waar je eventueel de hele dag kunt spenderen. Denk in mogelijkheden: ’s avonds elkaar het jawoord geven bij kaarslicht in een kasteeltuin?  De ceremonie in de kunstgalerie verlaten via de rode loper en een schilderij maken met alle gasten? Trouwen in de serre van een monumentaal pand zoals een koetshuis, waarbij verrukkelijke hapjes klaar staan na het officiële gedeelte? Leef je uit en maak gebruik van onze checklist om dé perfecte locatie voor jullie jawoord te vinden:

wedding-322034_1920
Foto: pixabay – Kgorz

1. Is het gepast?

Past de locatie bij jullie ceremonie? Houd er rekening mee als je een ceremonie volgens een bepaald geloof wilt, en ga na of dit mogelijk is op de gewenste locatie.

2. Het Plaatje

Past de ceremonielocatie in het plaatje van je trouwdag? Een kneuterig kapelletje en een superhip discofeest zijn twee uitersten – dit kan goed samengaan maar denk er wel goed over na. Reken ook uit of de locatie qua planning in jullie trouwdag past.

3. De klik

Het kan zijn dat je geen klik hebt met jouw trouwlocatie, en dat is natuurlijk ontzettend zonde! Maak, indien mogelijk, een afspraak om een kijkje te komen nemen bij de locatie die je op het oog hebt. Klikt het met de eigenaar of manager van de locatie? Voelt de locatie goed? Zie jij jezelf en je partner hier elkaar het jawoord geven?

bruidbeeld-blog-FEMI25
Foto: Bruidbeeld

4. De trouwdatum

Als de ceremonielocatie past in jullie visie over jullie trouwdag én je een klik hebt met de locatie na een gesprek met de eigenaar, dan komt het belangrijkste. Is jullie uitgezochte droomlocatie wel beschikbaar op jullie trouwdatum? Om teleurstelling te voorkomen, kan het een goed idee zijn om dit van tevoren te overleggen – voordat je verliefd word op een onbeschikbare locatie. En als jullie nog geen datum hebben gekozen: wat zijn de mogelijkheden, en passen deze bij het idee wat jij en je partner hebben over jullie trouwdatum?

5. Gaat het passen?

Heeft de ceremonielocatie voldoende capaciteit om alle gasten een comfortabele zitplaats te geven? Je wilt natuurlijk dat alle mensen die bij jullie speciale dag aanwezig zijn een goede zitplaats hebben, er is namelijk niets zo vervelend als ruim een uur staan tijdens een ceremonie. Misschien is de locatie op last van de brandweer aan een maximum aantal bezoekers gebonden, het is een goed idee om dit ruim op tijd te checken met de locatie zodat je hier rekening mee kunt houden.

6. Gemeente

Heeft de ceremonielocatie de juiste vergunningen? Wellicht moet je een verzoek tot eenmalige aanwijzing als trouwlocatie van een pand indienen, nadat de huwelijksaangifte (ook bekend als ondertrouw) heeft plaatsgevonden. Bij aanwijzing op verzoek van een eenmalige locatie kan de betreffende gemeente onderzoekskosten in rekening brengen. Zorg ervoor dat je duidelijkheid hebt van de gemeente voordat je verdere plannen maakt, zodat je hier rekening mee kunt houden en dat je later niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

degrotedag_stephankeereweer-27
Foto: De Grote Dag

7. Kosten

Als je gaat trouwen dan brengt de gemeente huwelijks- of partnerschapsleges in rekening. Deze kunnen variëren afhankelijk van het tijdstip, de dag van de week en de locatie van je ceremonie. Daarbij komen de kosten die de ceremonielocatie zelf in rekening brengt.

8. Blijven we binnen, of…

Als je graag in de buitenlucht wilt trouwen, bijvoorbeeld op het strand of in de tuin van je ouders, vraag dan na wat de richtlijnen zijn voor het werk van de ambtenaar van de burgerlijke stand. De regel is namelijk dat de ambtenaar onder een overkapping moet kunnen staan, dus hier moet wel rekening mee gehouden kunnen worden. Dit kan natuurlijk ook een feestelijke tent of een romantische pergola zijn. Dit is een goede optie voor een buiten bruiloft, zeker in ons koude kikkerlandje met veel regenachtige dagen.

9. Cheese

Waarschijnlijk ga je afspraken maken met een fotograaf over het vastleggen van jullie ceremonie, en de ceremonielocatie moet hiermee ook in gedachten gehouden worden. De fotograaf zal zelf een idee hebben over de beste plek in de locatie om jullie mooi vast te leggen op de foto. Het is jammer als je veel foto’s hebt van de rug van de bruid of dat het licht precies in het gezicht van de bruidegom valt. Bespreek dit met je fotograaf en laat je goed adviseren.

Zank You Dufrasnes Fotografie-8
Foto: Dufrasnes

10. De bloemetjes buiten zetten

Op sommige locaties zijn bloemen, bijvoorbeeld vaasjes op tafel en een groot bloemstuk bij de entree, bij de prijs inbegrepen. Soms worden hier echter extra kosten voor in rekening gebracht, of is het de bedoeling dat je dit zelf regelt met een bloemist; het is goed om hiervan vooraf op de hoogte te zijn. Het kan je ceremonie een extra touch geven door de bloemen in de stijl van je bruiloft te verzorgen. Ook staat dit leuk op de foto’s in combinatie met corsages en het bruidsboeket.

11. Decoratie

Vraag bij de ceremonielocatie na of het toegestaan is om zelf decoratie aan te brengen en welke eisen hier aan verbonden zijn. Spreek met je ceremoniemeester af wie de decoratie aanbrengt en, minstens zo belangrijk, wie het opruimt en wanneer.

12. Parkeren

Als je weet hoeveel gasten er naar de ceremonielocatie komen dan kun je uitrekenen hoeveel auto’s en/of fietsen er ongeveer geparkeerd moeten worden. Heeft de locatie een parkeerterrein waar jullie gebruik van kunnen maken? Moeten de gasten betaald parkeren en zo ja, kun je een speciale regeling treffen? En wat doe je met de trouwauto? Wellicht komen er gasten met het openbaar vervoer naar de ceremonie of kies je er zelf voor om per trein te arriveren – een ludieke actie als je elkaar hebt leren kennen tijdens een urenlange vertraging!

isiweddings_zankyou01
Foto: iSi weddings

13. Toegankelijkheid

Is een van je gasten invalide of slecht ter been? Controleer of de ceremonielocatie rolstoelvriendelijk is en of er hinderlijke trapjes of opstapjes zijn – het kan natuurlijk niet zo zijn dat deze gasten daarom jouw ceremonie niet bij kunnen wonen.

14. Toiletten

Door de zenuwen en de vele glazen champagne is een toilet een onmisbaar onderdeel van je ceremonielocatie. Zorg ervoor dat dit geregeld is en dat je gasten weten waar ze de wc’s kunnen vinden.

15. Music, maestro

Wil je dat tijdens het tekenen van de trouwakte jullie favoriete nummer klinkt? Vraag na of het mogelijk is om een CD af te spelen en test of dit werkt en of het volume zelf in te stellen is. Als een muzikant de ceremonie komt opluisteren vraag dan na of hij / zij bepaalde aansluitingen zoals stopcontacten of een versterker nodig heeft.

Martijn Roos Fotografie-0838
Foto: Martijn Roos Fotografie

16. Privacy

Is de ruimte op de trouwlocatie intiem of is de kans groot dat er wildvreemden voor het raam staan of zelfs ongevraagd aansluiten bij de ceremonie? Vind je het belangrijk dat de ruimte na afloop van de ceremonie voor jullie beschikbaar is? Bespreek de mogelijkheden.

17. En dan?

Wil je de bruidstaart aansnijden na afloop van de ceremonie? Of ga je met je kersverse echtgenoot lekker op een bankje zitten om alle felicitaties en gelukswensen in ontvangst te nemen? Spreek dit af met je contactpersoon van de ceremonielocatie. Dan kan het personeel of je ceremoniemeester ervoor zorgen dat alles op rolletjes loopt, ook na het jawoord!

Wanneer jullie alle punten op dit lijstje kunnen afvinken bij jullie trouwlocatie, weten jullie zeker dat jullie een perfecte plek gevonden hebben!

Lees ook: Wat te dragen naar een bruiloft? Op basis van verschillende locaties.

Wil jij niks van ons missen? Volg dan onze Facebook pagina.

Neem contact op met de leveranciers die in dit artikel zijn genoemd!

Laat een bericht achter

Foto: Shutterstock
6 redenen om te kiezen voor een DIY-bruiloft (+ checklist!)
Een DIY 'do it yourself' bruiloft vergt veel tijd, maar kan heel leuk én nog eens een stuk goedkoper zijn. Bekijk nu de 6 redenen om voor een DIY-bruiloft te kiezen!
Foto: Tessa Bruggink Trouwfotografie
De trouwfoto checklist voor onmisbare trouwfoto´s
Jullie trouwfoto's zijn misschien wel de enige tastbare herinneringen van jullie trouwdag. Dan wil je natuurlijk dat alles tot in detail in vastgelegd. Dankzij deze checklist wordt er geen moment over het hoofd gezien!
Foto: Shutterstock
Hoe kies je de perfecte trouwlocatie in 5 stappen
Met zoveel prachtige trouwlocatie in Nederland en het buitenland kunnen wij ons voorstellen dat het heel lastig is om een keuze te maken. Wij hebben daarom 5 stappen op een rij gezet waarmee jullie zo de perfecte uitkiezen!

Creëer een bruiloft website

100% aanpasbaar met honderden ontwerpen om uit te kiezen. Zie meer ontwerpen >

Werkt u in de bruiloftindustrie?
Bent u een professional in de bruiloft industrie? Dan geeft Zankyou u en uw bedrijf de mogelijkheid om uw diensten te publiceren op onze website. Kom in contact met duizenden bruidsparen die ervoor kiezen om hun bruiloft te organiseren met Zankyou. Ontvang vrijblijvend informatie over de mogelijkheden die Zankyou uw bedrijf kan bieden! Meer informatie