Checklist: de perfecte ceremonielocatie voor je bruiloft

Checklist: de perfecte ceremonielocatie voor je bruiloft

Waarom zou je trouwen op het stadhuis? Er is tegenwoordig veel meer keuze! Denk in mogelijkheden en gebruik deze handige checklist.

Checklist: de perfecte ceremonielocatie voor je bruiloft
Foto: Marlies Dekker Fotografie
  • Locaties
  • Aanbeveling
  • Bruidspaar

Waarom zou je trouwen op het stadhuis? Er is tegenwoordig veel meer keuze! Je kunt een geweldige locatie kiezen die helemaal past bij de sfeer die je voor ogen hebt, en waar je eventueel de hele dag kunt spenderen. Lees hier welke vragen je moet stellen bij het zoeken van een locatie! Denk in mogelijkheden: ’s avonds elkaar het jawoord geven bij kaarslicht in een kasteeltuin?  De ceremonie in de kunstgalerie verlaten via de rode loper en een schilderij maken met alle gasten? Trouwen in de serre van een monumentaal pand zoals een koetshuis, waarbij verrukkelijke hapjes klaar staan na het officiële gedeelte? Leef je uit en maak gebruik van onze checklist om dé perfecte locatie voor jullie jawoord te vinden:

opslaan
Citrine Weddings & Events

1. Is het gepast?

Past de locatie bij jullie ceremonie? Houd er rekening mee als je een ceremonie volgens een bepaald geloof wilt vieren. Dan is jullie gewenste locatie misschien niet gepast.

2. Het Plaatje

Past de ceremonielocatie in het plaatje van je trouwdag? Een kneuterig kapelletje en een superhip discofeest zijn twee uitersten – dit kan goed samengaan maar denk er wel goed over na. Bekijk ook of de trouwlocatie op jullie speciale dag beschikbaar is!

3. De klik

Het kan zijn dat je geen klik hebt met jullie trouwlocatie, en dat is natuurlijk ontzettend zonde! Maak, indien mogelijk, een afspraak om een kijkje te komen nemen bij de locatie die je op het oog hebt. Klikt het met de eigenaar of manager van de locatie? Voelen jullie je op je gemak op deze plek? Zie jij jezelf en je partner hier elkaar het jawoord geven?

opslaanbruidbeeld-blog-FEMI25
Foto: Bruidbeeld

4. De trouwdatum

Wil jij het laatste nieuws voor jullie bruiloft niet missen?

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Is jullie uitgezochte droomlocatie wel beschikbaar op jullie trouwdatum? Om teleurstelling te voorkomen, kan het een goed idee zijn om dit van tevoren te overleggen – voordat je verliefd word op een onbeschikbare locatie. En als jullie nog geen datum hebben gekozen: wat zijn de mogelijkheden, en passen deze bij het idee wat jij en je partner hebben over jullie trouwdatum? Lees ook: Zo verloopt een trouwdag!

5. Gaat het passen?

Heeft de ceremonielocatie voldoende capaciteit om alle gasten een comfortabele zitplaats te geven? Je wilt natuurlijk dat alle mensen die bij jullie speciale dag aanwezig zijn een goede zitplaats hebben, er is namelijk niets zo vervelend als ruim een uur staan tijdens een ceremonie. Misschien is de locatie op last van de brandweer aan een maximum aantal bezoekers gebonden, het is een goed idee om dit ruim op tijd te checken met de locatie zodat je hier rekening mee kunt houden.

6. Gemeente

Heeft de ceremonielocatie de juiste vergunningen? Wellicht moet je een verzoek tot eenmalige aanwijzing als trouwlocatie van een pand indienen, nadat de huwelijksaangifte (ook bekend als ondertrouw) heeft plaatsgevonden. Bij aanwijzing op verzoek van een eenmalige locatie kan de betreffende gemeente onderzoekskosten in rekening brengen. Zorg ervoor dat je duidelijkheid hebt van de gemeente voordat je verdere plannen maakt, zodat je hier rekening mee kunt houden en dat je later niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

opslaandegrotedag_stephankeereweer-27
Foto: De Grote Dag

7. Kosten

Als je gaat trouwen brengt de gemeente huwelijks- of partnerschapsleges in rekening. Deze kunnen afhankelijk zijn van het tijdstip, de dag van de week en de locatie van je ceremonie. Daarbij komen de kosten van de trouwlocatie nog.

8. Blijven we binnen, of…

Als je graag in de buitenlucht wilt trouwen, bijvoorbeeld op het strand of in de tuin, vraag dan wat de richtlijnen zijn voor het werk van de ambtenaar van de burgerlijke stand. De regel is namelijk dat de ambtenaar onder een overkapping moet kunnen staan, dus hier moet wel rekening mee gehouden kunnen worden. Dit kan natuurlijk ook een feestelijke tent of een romantische pergola zijn. Dit is een goede optie voor een buiten bruiloft, zeker in ons koude kikkerlandje met veel regenachtige dagen.

9. Say “Cheese!”

Waarschijnlijk ga je afspraken maken met een fotograaf over het vastleggen van jullie ceremonie. De fotograaf zal zelf een idee hebben over de beste plek in de locatie om jullie mooi vast te leggen op de foto. Het is jammer als je veel foto’s hebt van de rug van de bruid of dat het licht precies in het gezicht van de bruidegom valt. Bespreek dit met je fotograaf en laat je goed adviseren.

opslaanZank You Dufrasnes Fotografie-8
Foto: Dufrasnes

10. De bloemetjes buiten zetten

Op sommige locaties zijn bloemen bij de prijs inbegrepen. Soms worden hier echter extra kosten voor in rekening gebracht, of is het de bedoeling dat je dit zelf regelt met een bloemist; het is goed om hiervan vooraf op de hoogte te zijn. Het kan je ceremonie een extra touch geven door de bloemen in de stijl van je bruiloft te verzorgen. Ook staat dit leuk op de foto’s in combinatie met corsages en het bruidsboeket.

11. Decoratie

Vraag bij de ceremonielocatie na of het toegestaan is om zelf decoratie aan te brengen en welke eisen hier aan verbonden zijn. Spreek met je ceremoniemeester af wie de decoratie aanbrengt en, minstens zo belangrijk, wie het opruimt en wanneer.

12. Parkeren

Als je weet hoeveel gasten er naar de ceremonielocatie komen dan kun je uitrekenen hoeveel auto’s en/of fietsen er ongeveer geparkeerd moeten worden. Heeft de locatie een parkeerterrein waar jullie gebruik van kunnen maken? Moeten de gasten parkeergeld betalen en zo ja, kun je een speciale regeling treffen? En wat doe je met de trouwauto? Wellicht komen er gasten met het openbaar vervoer naar de ceremonie of kies je er zelf voor om per trein te arriveren – een ludieke actie als je elkaar hebt leren kennen tijdens een urenlange vertraging!

opslaan
&Bloemen

13. Toegankelijkheid

Zijn er gasten in een rolstoel? Controleer of de ceremonielocatie rolstoelvriendelijk is en of er hinderlijke trapjes of opstapjes zijn – het kan natuurlijk niet zo zijn dat deze gasten daarom jouw ceremonie niet bij kunnen wonen.

14. Toiletten

Door de zenuwen en de vele glazen champagne is een toilet een onmisbaar onderdeel van je ceremonielocatie. Zorg ervoor dat dit geregeld is en dat je gasten weten waar ze de wc’s kunnen vinden.

15. Music, maestro

Wil je dat tijdens het tekenen van de trouwakte jullie favoriete nummer klinkt? Vraag na of het mogelijk is om een CD af te spelen en test of dit werkt en of het volume zelf in te stellen is. Als een muzikant de ceremonie komt opluisteren vraag dan na of hij / zij bepaalde aansluitingen zoals stopcontacten of een versterker nodig heeft.

opslaanMartijn Roos Fotografie-0838
Foto: Martijn Roos Fotografie

16. Privacy

Is de ruimte op de trouwlocatie intiem of is de kans groot dat er wildvreemden voor het raam staan of zelfs ongevraagd aansluiten bij de ceremonie? Vind je het belangrijk dat de ruimte na afloop van de ceremonie voor jullie beschikbaar is? Bespreek de mogelijkheden.

17. En dan?

Wil je de bruidstaart aansnijden na afloop van de ceremonie? Of ga je met je kersverse echtgenoot lekker op een bankje zitten om alle felicitaties en gelukswensen in ontvangst te nemen? Spreek dit af met je contactpersoon van de ceremonielocatie. Dan kan het personeel of je ceremoniemeester ervoor zorgen dat alles op rolletjes loopt, ook na het jawoord!

Jouw trouwlocatie in Nederland niet gevonden? Misschien is het beter om te kiezen voor een bruiloft in het buitenland! Wij bevelen je aan om eens te kijken naar het Grand Hotel San Marino, in San Marino, Italië. Dit is een absoluut magische locatie me een onbetaalbaar uitzicht! Klik hier voor de website en vraag vrijblijvend informatie op!

opslaanNaar de website!
Grand Hotel San Marino

Wanneer jullie alle punten op dit lijstje kunnen afvinken bij jullie trouwlocatie, weten jullie zeker dat jullie een perfecte plek gevonden hebben!

Lees ook: Hoe organiseer je een bruiloft?

Neem contact op met de leveranciers die in dit artikel zijn genoemd!

Dufrasnes Fotografie Trouwfotografen
BruidBeeld Videografen
De Grote Dag Trouwfotografen
iSi Weddings Trouwfotografen

Laat een bericht achter

Ontvang 100% van uw geschenken in cash!