• Online magazine
  • Coronavirus en jouw bruiloft: dit is hoe het virus de bruidssector beïnvloedt

Coronavirus en jouw bruiloft: dit is hoe het virus de bruidssector beïnvloedt

Ga je trouwen en maak je je zorgen over het coronavirus? Ben je een trouwleverancier en heb je nog vragen? Wij van Zankyou helpen je graag verder.

Coronavirus en jouw bruiloft: dit is hoe het virus de bruidssector beïnvloedt
Foto: Shutterstock
  • Na de bruiloft
  • Adviseren
  • Bruidspaar

Het houdt ons dagelijks bezig: het coronavirus, ook wel COVID-19 genoemd. Wij van Zankyou leggen in dit artikel uit hoe dit de bruidssector beïnvloedt of kan beïnvloeden.  Maar eerst bekijken we wat er wereldwijd gebeurt volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het coronavirus werd voor het eerst ontdekt in december 2019 in de regio Wuhan (China). Sindsdien heeft het virus zich in slechts drie maanden wereldwijd verspreid. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de internationale noodsituatie verklaard door de snelle uitbreiding van het virus via verschillende landen, waaronder Nederland. Dit heeft ertoe geleid dat de overheid maatregelen heeft genomen om de verspreiding van het virus te voorkomen, afhankelijk van de plaats en het aantal besmettingen per land.

Symptomen en overdracht

Adverteren

De symptomen zijn vergelijkbaar met die van een gewone griep: koorts, vermoeidheid, droge hoest en in veel gevallen ademhalingsmoeilijkheden. De symptomen variëren afhankelijk per persoon, sommigen vertonen nauwelijks symptomen die hen op een ernstigere manier kunnen beïnvloeden. Vooral voor ouderen of personen met een zwak immuunsysteem door chronische ziektes of longaandoeningen vormen een risicogroep.

Het coronavirus is een virus in de luchtwegen bij mensen en wordt meestal verspreid door de lucht door de druppels die optreden wanneer je hoest, niest of praat. Het kan ook worden overgedragen door menselijk contact of door besmette objecten.

Behandeling en het voorkomen van besmetting

Er is tot op heden nog geen behandeling tegen het virus, hoewel sommige antivirale middelen die in recente onderzoeken enige werkzaamheid hebben aangetoond, worden gebruikt. Er zijn echter wel behandelingen om je symptomen onder controle te houden. Ondertussen is dit volgens de RIVM wat we kunnen doen om onszelf te beschermen tegen het coronavirus:

  • Was vaak je handen met water en zeep.
  • Wanneer je hoest of niest, doe dit in de binnenkant van je elleboog.
  • Gebruik papieren zakdoekjes om je neus te snuiten, gooi deze daarna weg én was daarna je handen.
  • Raak je ogen, neus en mond niet aan, omdat je handen de overdracht van het virus kunnen bevorderen.
  • Schud geen handen
  • Houd 1,5 meter afstand
  • Laat je bij klachten testen
  • Blijf en werk zoveel mogelijk thuis
  • Vermijd drukte en geef elkaar de ruimte

Regels voor binnen en buiten

Bij de coronaregels wordt er een onderscheid gemaakt tussen binnen en buiten. Buiten houdt iedereen van 18 jaar en ouder 1,5 meter afstand tot elkaar. De andere regels zijn als volgt:

Binnen

  • In binnenruimtes waar mensen vooral op 1 plaats zijn, zoals bij bruiloften, heeft iedereen een vaste zitplaats. Uiteraard houdt iedereen 1,5 meter afstand.
  • In grotere zalen of ruimtes waar meer dan 100 personen bij elkaar kunnen komen is het verplicht vooraf te reserveren en vindt er een gezondheidscheck plaats. Dan geldt er geen maximum aantal personen. Zonder gezondheidscheck en reservering geldt er wel een maximaal aantal van 100 personen.

Buiten

  • Iedereen van 18 jaar en ouder houdt 1,5 meter afstand tot elkaar. Een uitzondering geldt voor mensen die behoren tot één huishouden en voor mensen die een hulpbehoevende ondersteunen. Zij hoeven onderling geen afstand te houden.
  • Vanaf 3 personen kan worden gehandhaafd op de onderlinge afstand van 1,5 meter.
  • Er geldt een maximum van 250 personen in situaties waar geen reservering en gezondheidscheck plaatsvinden of waar geen vaste zitplaats is, zoals bij toeschouwers langs de lijn.
  • In de horeca zijn een reservering, een gezondheidscheck en een vaste zitplaats altijd verplicht.

Voor verdere vragen omtrent het coronavirus kun je terecht bij het publieksinformatienummer van de Rijksoverheid: 0800 – 1351 (tussen 08:00 en 20:00 uur). Vanuit het buitenland is het nummer te bereiken door te bellen naar +31 20 205 1351.

Coronavirus en jouw bruiloft: wat voor effect heeft het op evenementen, leveranciers, bruidsparen en bruiloftsgasten?

Evenementen

Vanaf dinsdag 21 april 2020 heeft het kabinet de bestaande maatregelen tegen het verspreiden van het coronavirus verlengd. Één van deze maatregelen omtrent evenementen is als volgt: “Evenementen met een vergunnings- en meldplicht worden verboden tot 1 september 2020.” Dat betekent dat trouwbeurzen en evenementen tot 1 september 2020 niet door mogen gaan. Neem voor verdere informatie contact op met de organisatie van de desbetreffende evenementen of neem een kijkje in onze Trouwbeurs Agenda voor 2020 & 2021 voor de actuele data.

Lees ook: Fletcher Trouwen organiseert online trouwbeurs, dit mag je echt niet missen!

opslaan
Foto: Shutterstock

Leveranciers

Het coronavirus beïnvloedt wereldwijd economisch, zowel grote als kleine bedrijven. Het kabinet heeft een pakket met nieuwe maatregelen voor banen en economie opgesteld. Het doel hiervan is om naast onze gezondheid ook de banen en inkomens te beschermen en de gevolgen voor zzp’ers, mkb-ondernemers en grootbedrijven op te vangen. Dit pakket biedt, zolang nodig is, maandelijks voor miljarden euro’s aan steun. De maatregelen zorgen ervoor dat bedrijven hun personeel kunnen doorbetalen, bieden zelfstandigen een overbrugging en maken via versoepelde belastingregelingen, compensatie en extra kredietmogelijkheden mogelijk dat geld in de bedrijven blijft.

Voor contactberoepen zoals visagisten, haarstylisten en schoonheidsspecialisten geldt dat het werk zo veel mogelijk op 1,5 meter wordt georganiseerd. Verder wordt er gewerkt op afspraak en de ondernemer/medewerker bespreken vooraf met de klant in een checkgesprek of het bezoek een risico oplevert voor de gezondheid van de medewerker(s) en andere klanten.

Verder zien wij dat trouwleveranciers elkaar een hart onder de riem steken en mooie initiatieven opstarten om elkaar én bruidsparen tegemoet te komen. In dit artikel lees je er meer over: Trouwleveranciers slaan de handen ineen voor bruiloften die getroffen zijn door het coronavirus. 

Bruidspaar

Veel bruidsparen zijn door het coronavirus getroffen. Door de nieuwe maatregelen mogen bijeenkomsten tot 1 september 2020 niet meer doorgaan. Veel lente en zomerbruiloften worden hierdoor geraakt. We raden je  aan om met je weddingplanner (indien je deze hebt) en leveranciers te praten. Zij zullen ook al vele telefoontjes hebben ontvangen van andere bruidsparen, dus houd er rekening mee als je jouw zorgen uit en om advies vraagt, dat je rustig en professioneel blijft.

Trouwlocatie: Hoeveel gasten er aanwezig mogen zijn op jullie grote dag, hangt af van de trouwlocatie en of er gereserveerd is. Zonder reservering mogen er maximaal 100 gasten binnen en 250 gasten buiten. Daarbij geldt dat iedereen een eigen zitplaats moet hebben, exclusief personeel. Met reservering geldt er geen maximaal aantal personen voor zowel binnen als buiten. Wel dient iedereen een eigen zitplaats te hebben. Daarnaast is er een verplichte gezondheidscheck. Bij deze check vraagt een medewerker van de locatie of een bezoeker verkouden is of koorts heeft. Indien je klachten hebt, blijf je thuis. Daarnaast moet er op alle locaties 1,5 meter afstand van elkaar gehouden worden. Tenslotte mag er niet gedanst worden, iedereen heeft een vaste zitplek, waar niet van gewisseld mag worden.

Ondanks dat jouw grote dag wordt voortgezet, kan de gastenlijst kleiner zijn geworden, omdat ouderen en gasten die verder weg wonen mogelijk niet kunnen reizen. Daarnaast kan het annuleren of het verzetten van de bruiloft betekenen dat je niet altijd het volledige geldbedrag terug zult krijgen. Dit is afhankelijk van het contract tussen jouw en de leverancier.

Heb je jouw bruiloft verzekerd? Informeer dan bij jouw verzekeraar naar hun aanbevelingen en informatie omtrent het coronavirus. Verder kunnen de leveringstijden van de trouwjurken verschillen. Zankyou adviseert om hierover contact op te nemen met de bruiswinkel waar je jouw jurk gaat kopen. Daarnaast kunnen leveringstijden van accessoires en decoratie die via webshops die uit de risicogebieden leveren afwijken. Hiervoor raden we je ook aan om contact op te nemen met de betreffende webshop.

Huwelijksreis

Het coronavirus brengt ook gevolgen voor de huwelijksreis met zich mee. Het reisadvies van de overheid is als volgt: reis niet naar het buitenland, alleen als het echt noodzakelijk is. Veel landen nemen ingrijpende maatregelen tegen verdere verspreiding van het virus. Nieuwe maatregelen zijn hierbij niet uit te sluiten en de situatie kan snel veranderen. Deze maatregelen hebben grote invloed op reizigers. Als je op dit moment in het buitenland bent, houd dan de ontwikkelingen goed in de gaten. Ben je op dit moment in een land waaruit vertrek niet meer mogelijk is? Registreer je dan direct op www.bijzonderebijstandbuitenland.nl. Kijk voor verder reisadvies van de overheid op de pagina over de veelgestelde vragen en het reisadvies per land.

opslaan
Foto: Shutterstock

Neem contact met ons op voor meer informatie

Bij Zankyou, of je nu een leverancier, een bruidspaar of een bruiloftsgast bent, we willen je graag helpen bij het oplossen van eventuele twijfels door de invloed van het coronavirus op de bruidssector. Vul de anonieme vragenlijst in over hoe het coronavirus bruiloften beïnvloedt. Klik hier voor bruidsparen en klik hier voor leveranciers. We hebben een speciaal e-mailadres waar je ons vragen kunt stellen: covid19@zankyou.com of laat een reactie achter op dit artikel.

 

Adverteren

Wil jij het laatste nieuws voor jullie bruiloft niet missen?

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Laat een bericht achter

Ontvang 100% van uw geschenken in cash!