De bruiloft door de ogen van een fotograaf

De bruidsfotograaf op jullie bruiloft is een hele belangrijke keuze voor jullie trouwdag! Hoe maakt zo'n fotograaf jullie dag nou eigenlijk mee? Tom van Indigo Weddings vertelt ons hoe zijn dag als bruidsfotograaf eruit ziet!

  • Foto en video
  • Aanbeveling
  • Sponsored
  • Bruidspaar
Tom is bruidsfotograaf onder de naam To The Moon and Back. Hij heeft een artistieke stijl van fotograferen en houdt van echte emoties, frisse en spontane beelden. Tom vertelt hier over een bruiloft door de ogen van hem als fotograaf!
Het is vroeg als ik aankom bij de bruid, ik zoek door de straatjes een plek om te parkeren tussen de auto’s waar het dauw nog op de ruiten staat. Ik herken het huis direct, hier had ik 9 maanden eerder het kennismakingsgesprek. Dat voelt niet eens zo heel lang geleden.
De moeder van de bruid laat mij binnen, ze vraagt mij: “wil je koffie of thee?”. Koffie natuurlijk! Ik kijk om me heen, neem de omgeving in mij op. Waar gaan we de first look doen, bij de voordeur, of in de achtertuin, of de woonkamer? Gelukkig is het droog buiten en dus lijkt de voordeur mij de perfecte plek! 
De bruid is boven en zit al in de make-up. Ze heeft haar pantoffels aan met een brede glimlach begroet ze me. Vandaag is haar grote dag en ik mag deze dag vastleggen! Er staat wat pop muziek op en de eerste zonnestralen schijnen binnen. Ik doe het gele licht van de plafonnière uit en open de gordijnen, zodat het kamertje mooi verlicht wordt met daglicht. Veel mooier voor de foto’s! Ik vraag de visagiste of ze het goed vind om de bruid met het gezicht naar het daglicht te draaien. “Geen probleem!” zegt ze. Ik zie een mooie reflectie door een spiegel en gebruik dat om net een wat meer onverwacht en spannender beeld qua compositie te maken. Ai, daar staat een roze shopping tas in beeld. Dat leidt enorm af in de foto. Even snel aan de kant zetten, en nog een keer de foto maken, nu is deze perfect!
Nadat ik mijn eerste foto’s van de bruid heb genomen, wordt het tijd voor de accessoires. Ik zoek naar een mooi groot raam of een plek in de tuin om de jurk te fotograferen, en een mooie plek met mooi licht voor de accessoires. De jurk besluit ik voor het raam te hangen, en vanuit binnen te fotograferen zodat het tegenlicht mooi door de jurk heen kan schijnen. De structuur op de jurk komt hierdoor het mooiste uit. Buiten zie ik een rozenstruik, en ik besluit om daar iets mee te doen, de kleur rood gaat goed samen met de kleur van de parfum. Door uiteindelijk op de voorgrond van mijn beeld wat onscherpe rozen te plaatsen en op de achtergrond de parfum wordt het beeld spannend.
Nadat ik de voorbereiding heb gefotografeerd en de geëmotioneerde reacties van de ouders heb gevangen, wordt het bijna tijd voor de first look. Dit stukje moet ik iets meer regisseren, omdat het belangrijk is dat ik beide reacties van zowel de bruid als de bruidegom kan vangen in één foto. We besluiten de first look bij de voordeur te doen. De bruidegom zal aanbellen en loopt dan een paar stappen terug en draait zich om met zijn gezicht naar de trouwauto. De bruid komt dan naar buiten en zal hem op zijn schouder tikken wanneer hij zich mag omdraaien. Op die manier is het moment op zijn mooist te vangen! Wat is het toch altijd prachtig om dit mee te maken. De verschillende emoties gieren door de ruimte!
Meestal gaan we na de first look door naar de locatie van de fotoshoot. Dat kan in de natuur zijn, maar ook een stadswandeling of binnenlocatie komt voor. Zodra we aankomen scan ik de omgeving; waar komt de zon vandaan, wat zijn de schaduwplekken, zijn er spannende achtergronden, mooie paden om te  wandelen, plekken voor de portretten. Zo zie ik na een aantal seconden al gauw waar we gaan beginnen. Onder de schaduw van een mooie overhangende tak zal ik beginnen met de portretten. Hier valt het licht mooi in het gezicht waardoor panda-ogen zijn uitgesloten, ideaal voor portretten.
Vervolgens lopen we verder, ik zie een mooi paadje en vraag of het bruidspaar daar hand in hand overheen wilt lopen. Ik loop voor ze uit en fotografeer ze al achteruitlopend. “Trek je aanstaande man, maar fijn tegen je aan!”, zeg ik. En ik zie dat de bruidegom daar een beetje van uit balans raakt, het geposeerde gaat eraf en ik leg het beeld vast. Gelukt! Ze staan er lachend, maar niet geposeerd lachend op en ze lopen, wat het beeld wat dynamischer en speelser maakt. Ik houd enorm van de frisse en spontane beelden die dit soort foto’s opleveren.
En zo verloopt de dag van de shoot in de lunch en daarmee verschuift de fotografie van reagerend naar observerend en zal daar blijven tot we na de openingsdans nog even naar buiten gaan voor een mini-shoot met ondergaande zon! 
Bruidsfotografie is voor mij een combinatie van observeren, anticiperen op wat er komen gaat en reageren als door een kleine ingreep van mijn kant het beeld veel rustiger en mooier wordt qua licht en/of compositie. Het verschilt per moment van de dag in hoeverre ik kan bijsturen, het gros van de dag wil ik onzichtbaar zijn om de mooie, kleine en spontane momentjes te vangen zonder het te verstoren. Maar in de ochtend en tijdens de shoot stuur ik bij om zo het meeste eruit te halen.
Zijn jullie, net als wij, helemaal overtuigd van Tom zijn kunsten als bruidsfotograaf!? Neem dan zo snel contact met hem op om te kijken of hij nog beschikbaar is voor jullie grote dag! Voor meer inspiratie volg je ons op Facebook, Instagram en Pinterest

Neem contact op met de leveranciers die in dit artikel zijn genoemd!

To The Moon and Back Trouwfotografen
Adverteren

Wil jij het laatste nieuws voor jullie bruiloft niet missen?

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Laat een bericht achter

Ontvang 100% van uw geschenken in cash!